Ето кои са 32-мата около Жан Виденов в новата партия

17.05.2021 21:56 24 часа Пловдив онлайн
Жан Виденов (вляво) за първи път съобщи, че се готви "Лява алтернатива", в която и той участва на 9 май т.г. Снимка: ПловдивПрес

"След три десетилетия перестроечни злоупотреби с Конституцията от 1991 г., страната ни отново е пред избор. След последните безплодни избори България отчаяно се нуждае от алтернатива на компрадорско-олигархичният модел, наложил се в крайна сметка у нас".

Това пишат от новата формация "Лява алтернатива", в която участва и бившият премиер Жан Виденов. 32-ма души са се подписали, че са в организацията, която ще се явява на изборите.

Най-отгоре е името на Иван Атанасов от Асеновград, сочен за инициатор. Той се представя като последен ръководител на младежката организация на БКП и БСП, депутат от 1994 до 1998 г. В момента бил ръководител на фирми за луксозен международен туризъм и спорт.

Следват още 31 имена по азбучен ред, като това на Жан Виденов е на девето място. В състава на "Лява алтернатива" са Антон Величков – бивш секретар на ЦК на ДКМС, сега бизнесмен и земеделски производител. Бившият кмет на Хасково Атанас Василев също е там.
Дончо Конакчиев, бивш вицепремиер и народен представител в няколко парламента е в редиците на "Лява алтернатива", както и ексдиректора на пристанище Бургас Аргир Бояджиев. Областният управител на Търново в кабинета "Виденов" - историкът Владимир Попов, бившата здравна министърка Мими Виткова, някогашният икономически министър от правителството на Любен Беров Румен Биков, също са в списъка.
И дългогодишният червен депутат Таско Ерменков  е вече в лагера на Жан.

Самият Виденов е представен така: "Депутат в VII Велико народно събрание, бивш премиер и ръководител на БСП, няколко мандата депутат и член на ръководството на БСП. Последен ръководител на ДКМС в Пловдив, а преди това - външнотърговски експерт в Корпорация "Биотехника" и в българо-съветското смесено предприятие "Автоелектроника". В момента - проектен мениджър. Единствено в страната хабилитирано лице едновременно по управление на проекти и по управление на риска и автор на речници на термините в тези две сфери".
Ето и останалите:

- Вера Кацаркова – професор по икономика в БАН, в момента пенсионер
- Емил Милков - бизнесмен
- Иво Генов – бивш младежки деец, бивш директор на НАП Варна, в момента управител на голям търговски комплекс
- Камен Величков – изтъкнат специалист-международник, работил на отговорни дипломатически постове по цял свят, университетски преподавател, служител в международни организации, понастоящем – в „Международния научно-технически център“ - с глобален обхват (Азия, Африка, Америка) – с център за координация в Казахстан.
- Д-р Илиян Илиев – бивш народен представител от 40-то ОНС.
- Кольо Колев – бивш организационен и партиен деятел на общинско ниво и ръководител на големи търговски начинания с Катар и страните от Залива. В момента е официален търговски представител на Башкирия за България.
- Младен Младенов – собственик и управител на големи частни фирми и бивш генерален директор на големи експортно-ориентирани предприятия в Пловдив. Бивш организационен и стопански ръководител в Пловдив. От 1989 до 1997 г. – първи заместник-председател на КНСБ.
- Мони Пенев – бизнесмен
- Любомир Стоичков – бивш председател на Контролната комисия на БДМ, в момента бизнесмен.
- Мария Капитанова - професор по математика и по механика, бивш член на университетските ръководства на БКП и БСП в Пловдивския университет, в момента е пенсионер.
- Николай Петров – бивш член на ръководствата на БСП и БСМ във Велико Търново, адвокат.
- Огнян Сурдулов – доктор по изкуствознание
- Павел Иванов -ръководител на Комунистическия младежки Клуб "Че Гевара" към БКП, създател и несменяем ръководител на Движението "Безсмъртният Полк" в България. В момента - художник-приложник.
- Павел Маринов – бивш председател на БСП в Бургас, общински съветник от БСП, бивш областен управител
- Петя Паликрушева – съучредител и настоящ ръководител на Движение "Че Гевара"
- Петър Ганчев – бивш служител във ВГУ ДС, бивш директор на държавната Пощенска Банка Клон Пловдив
- Пламен Младенов – доскорошен дългогодишен областен лидер на БСП Монтана, бизнесмен,
- Соня Величкова – социолог
-Славчо Славов – арабист и експерт международна търговия в Източното Средиземноморие. Дългогодишен търговски директор в Булгартабак Холдинг (преди - и след приватизацията). В момента - бизнес консултант.
- Станислав Станилов – дългогодишен директор на Археологическия Институт (с музей) при БАН, народен представител в няколко парламента
- Христо Христов – депутат от Великото народно събрание и няколко парламента, бивш председател на на Комитета по спорта и на Туристическата агенция

В списъка не присъства дългогодишният съратник на Виденов - червеният хардлайнер Ангел Димов, който е шеф на Социалистическа партия "Български път".

"Ние сме част от бойците на лявата алтернатива, която винаги се е борила със стиснати дъби и сред всеобщи и пошли издевателства да националната кауза и българската държавност", пишат 32-мата около Жан.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>