Сън предсказва участието на Мая Зухди в "Мастършеф"

16.05.2021 17:05 Виктория Костова
Мая по време на “Мастършеф”
Мая Зухди се снима в Созопол.
Участничката в кулинарното предаване е на разходка в Италия.
Сирийката с дъщеря си Алиин.
Една от картините на Мая Зухди. Личен архив

Сирийката идва в България още като малка при дядо си и баба си.

Но заживя тук преди няколко години заради войната в страната си

Дали сънищата се оказват съдбоносни и трябва ли да ги тълкуваме като знаци, най-добре може да каже сирийката Мая Зухди, която съвсем доскоро участваше в кулинарната надпревара “Мастършеф”.

Една вечер приятелят ѝ сънува как тя печели предаването и Мая решава да започне да се подготвя за него като на шега. Сирийката с български корени гледа всеки един епизод на вече отминалия шести сезон. След това купува продукти и готви подобни рецепти, каквито са имали участниците в надпреварата. Тренира за бързина и презентация на ястията, а жури са семейството и приятелите ѝ. Накрая Мая се осмелява да кандидатства, защото се чувства уверена в себе си, знае, че може да готви и не се притеснява от стресовите ситуации.

Готвенето за Мая Зухди всъщност е страст към вкусната храна. Тя е

родена в Сирия в голямо семейство с три сестри.

и всеки ден в дома им е ухаело на вкусни ястия - майка ѝ все пак е много добър кулинар, който отлично познава арабската кухня.

“Обичам да ям много от малка, майка ми готвеше постоянно и аз с удоволствие изяждах всичко. Когато тя не готвеше, се редуваше с баща ми. Трябваше да се науча да готвя, когато бях на 22 години и започнах да пътувам. Първоначално за рецептите се допитвах до мама и сестрите ми”, разказва участничката от “Мастършеф”.

Спомените на Мая за детството са свързани с разбирателство и щастие. Казва, че е израснала в голямо семейство, което е живяло в любов. Тя и сестрите ѝ са възпитавани да приемат всички хора, да изпитват толерантност към различните религии и народности. Примера за щастливо семейство получава от майка си и баща си, които живеят заедно 40 години. След смъртта на баща си Мая и майка ѝ, която е българка, идват в страната ни, за да се спасят от войната в Сирия. Със сестрите ѝ са разделени - докато Мая живее в България, другата пътува, а третата се е устроила в Йордания. Участничката в кулинарното предаване е работила като треньор по бели денс, а сега във фирма - дистрибутор на IT технологии.

Любимите рецепти на Мая от българската кухня са мусака и бисквитена торта. Когато е била малка, искала от майка си на всеки рожден ден да ѝ приготвя розова бисквитена торта с вкус на ягода. В Сирия този десерт не е известен и гостите на празниците не знаят какво представлява, но го харесват.

Най-трудният момент за сирийката покрай българската традиционна кухня е да свикне, че месото не присъства във всяко ядене. “В Сирия ядем по много различен начин- много подправки и много месо. Три пъти на ден ядем агнешко, пилешко, телешко. Когато дойдох в България, ми беше трудно да свикна. Забелязах, че по ресторантите хората си поръчват за вечеря само една салата. Викам си - добре, а после? Няма ли да идва агнешкото?”, разказва Мая. Сега тя обича да яде кисело мляко, салата и пресни плодове.

Друг труден момент за младата жена е да научи българския език. Тъй като е отраснала в Дамаск, пътуванията ѝ до България са свързани само с летните ваканции.

Майка ѝ е родом от Шумен, затова като дете Мая ходила на гости на баба си и дядо си там. Тя обаче не е учила езика ни. Знаела е само азбуката, цифрите до 10 и основни думи като “здравей” и “как си”. След като идва в България, на Мая ѝ е много трудно да научи езика. “Искам да кажа на всички български деца да са горди с родния си език, той е много богат, интересен, но и сложен и сега е времето да го учат внимателно и сериозно.”

Мая живее в София, но обожава Синеморец. “Там се чувствам много добре, все едно е родният ми град. България е пълна с магия, с красота, има планини и море. Тук всичко изглежда още диво”, казва тя.

Съвсем скоро на нея ѝ предстои нещо наистина голямо - тя е в очакване на второто си дете. Новината за бременността ѝ е емоционален момент дори за “Мастършеф”. Шеф Силвена Роу, без да иска, разкри тайната на бременната участничка, след като забеляза, че не се чувства добре.

“Не исках да казвам за бременността, не исках да ме гледат със съжаление. Там съм да готвя, а не да мислят, че съм бременна и да са по-внимателни с мен. Но когато шеф Силвена Роу ме попита, не исках да лъжа, няма защо да крия”, казва сирийката.

За Мая това е втора бременност, като първото ѝ детенце - момиченце, се ражда преди 6 години. Тази година дъщеричката ѝ ще бъде в първи клас. Мая казва, че тя е “100 процента българско дете”, защото закусва баница с боза, може да играе хоро и говори перфектно езика ни.

Сирийката се надява дъщеря ѝ да я учи скоро на народни танци. Оказва се, че българските хора много затрудняват Мая.

Тя иска да се научи да танцува, но стъпките и различните мелодии я объркват. “Записах се на уроци за начинаещи и си мислех, че всички сме на едно ниво, започваме от нула, никой няма да знае повече от мен. Но пуснаха музиката и всички почнаха да танцуват, казах “чакайте, това не е честно”. Основните стъпки всички ги знаят”, усмихва се Мая.

Освен танците в свободното си време Мая Зухди рисува. Всъщност обича всякакъв вид изкуство - да ходи на театър, опера и балет, където води и дъщеря си. Мая се възмущава, че цените в България са много ниски. “Българите може би не оценяват колко добро представление могат да гледат за толкова малко пари. Изкуството е с ниска цена тук. Във всички други държави цените са 4 пъти по-високи”.

След участието си в “Мастършеф” Мая се е захванала да качва кулинарни видеа в своята инстаграм страница- mayascookings. Рецептите са лесни, приготвят се за няколко минути и идеята е да са в помощ на домакините, които готвят всеки ден.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>