В Поповица се поздравяват със Стефан Янев, чакат го за празника на селото (снимки)

15.05.2021 09:10 Анелия Перчева Радко Паунов
76-годишната бивша учителка Недка Димитрова още пази снимката със Стефан Янев Снимка Радко Паунов
На втората редица вторият вляво с книжната войнишка шапка е Стефан Янев Снимка: архив
Поповица ще отбележи празника си на 19 юни Сн. Радко Паунов

- Беше послушен, даже малко свитичък, казва първата учителка на служебния премиер

- Няма да му искаме услуги, какво може за два месеца да направи, коментират в родното му село

Пети ден в Поповица, родното село на служебния премиер Стефан Янев, се радват и се поздравяват. Кметицата Веска Мирчева първа му честитила новия пост. "Написах му есемес да бъде здрав и да отстоява принципите си", разкрива тя.
Министър-председателят й отвърнал с "Благодаря".
И Мирчева, и хората от селото обаче са категорични, че няма да му искат услуги. "Какво може да свърши за два месеца? Единствено да подготви изборите", коментират мъже, седнали край едно от заведенията. По-възрастни жители все пак се надяват в този кратък период премиерът нещо да направи за селото. "Дано успееш да го убедиш да помогне с нещо", заръчвали баби на кметицата. Тя обаче е категорична, че няма да го притеснява.
"Твърденията, че искаме да ни смени водопровода, са пресилени. Това е тежка процедура и не може да стане за два месеца, изисква се голямо финансиране", обяснява Мирчева, която е строителен техник по професия.
По думите й Янев не е толкова познат в Поповица, тъй като е прекарал там са до 1 клас. Бащината му къща е съборена и на нейно място са построени други две на негови роднини. Самият премиер не е идвал, затова и много от по-младите не знаят нищо за него. "Отдавна е излязъл оттук. Почти е прекъснал връзката си с Поповица. Единствено знаем, че е много образован и успял", казват местни.
Кметицата добавя, че Янев не успял да дойде на юбилейната среща на наборите му, която се провела на 10 октомври м.г. Тогава програмата му в президентството била много натоварена. Обадил се и се извинил, че няма да може да уважи събитието на връстниците си. "Да сме живи и здрави, ще има и следващи поводи", извинил се на Мирчева.
В Поповица сега всички се надяват той да намери време и да успее да отскочи на 19 юни, когато селото отбелязва своя празник на Свети Дух. Миналата година заради пандемията нямало тържество.
С нетърпение да го зърне след повече от половин век е и първата учителка на Стефан Янев Недка Димитрова. Тя живее в селото и е на седмото небе, че един от първите й ученици е служебен премиер.
"Помня го, как да не го помня. Той беше от първите ми випуски - умно и кротко дете, даже малко свитичко", спомня си тя. И тутакси вади черно бяла снимка, на която вторият от ляво надясно на втората редица е самият Стефан. Той е с войнишка шапка, направена от вестник.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>