Разграбват картини на Зуека преди откриване на изложбата му в Пловдив (снимки)

13.05.2021 14:05 Радко Паунов
Владимир Дончев и Зуека пред портрета на Ван Гог, който бившият депутат веднага откупи. Снимки: Авторът
Зуека пред един от своите Донкихотовци.
Творбите на Заука са с акрил.
Радост Коцева - "виновникът" за изложбата на Зуека в галерия U.P.A.R.K.

Бившият царски депутат Владо Дончев си взе портрет на Ван Гог

О, този портрет на Ван Гог е мой. Моля, сложете точка!
Бившият царски депутат Владимир Дончев бе един от първите, който откупи платно на Васил Василев-Зуека. Това стана часове преди откриване на изложбата му в пловдивската галерия U.P.A.R.K. на Кольо Карамфилов. Тя приюти 28 творби на актьора, които ще останат до 30 май.

"Васко много умело е интерпретирал творческата лудост на Ван Гог. Великолепен портрет, "удари" ме в сърцето", казва Дончев. И уточнява, че притежава и други картини на Зуека. Дошъл специално да си поговори с него и да го попита как и откъде му идват толкова много идеи.

"От театъра", отговаря художникът. Припомня, че е завършил кукловодство. "Бяхме и драматурзи, и режисьори, и сценографи. Наблягах на материалите и на импровизираните кукли. Научих се от театъра да синтезирам в едно изречение идеята и сега мога да го претворя в платно", разказва Зуека.

Негов "пантент" са Донкихотовците. Народът буквално се избива за тях. В пловдивската галерия Василев е наредил триптих с героя на Сервантес. Но за разочарование на пловдивските ценители и той вече е откупен. Димитър Рачков като го видял, отсякъл: "Мой е". 

"Имам много Донкихотовци. Станаха ми като емблема, защото героят на Сервантес олицетворява свободата. През него могат да се прокрадват хиляди идеи. Някак започнах да се изразявам чрез Дон Кихот", признава Зуека.

Кога е усетил, че в него "разпуква" талантът на художник, питаме го. "О, рисувам от тийнейджър", отвръща той. Наблягал на акрила, защото го задължавал да действа бързо. В началото имал проблеми заради светкавичното засъхване. "За да направиш някои неща с този материал, трябва буквално да ходиш по него, не той по теб. Не се подчинява", обяснява Зуека.

Казва, че пловдивската му изложба няма център, нито послание. "Нека всеки сам го усети. Всяка картина има свой смисъл, толкова са различни", размишлява актьорът художник.

Твърди, че това пандемично време е благодатно за творческа работа. Успял да открие много неща в последната година. "Никога не ми бе минавало през акъла отново да се захвана с рисуване. Едно време съм го правил, защото съм имал необходимост да споделям изкуства", казва Зуека.

По думите му "виновникът" за тази изложба в Пловдив е Радост Коцева. "Иначе тук ме свързват толкова много приятели. Пловдив е българският град за култура", убеден е Васил Василев. И отсега мисли за следваща експозиция.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>