35 нови оръжия на Парада на победата в Москва (Обзор)

09.05.2021 21:30
Страховитият ракетен комплекс “Ярс” е сред най-впечатляващите модернизирани оръжия, които бяха показани в Москва.
Путин говори с ветерани на парада.
На Червения площад минаха над 12 000 военни.
Група самолети пускат пушек с цветовете на руското знаме.

Той мина под знака на напрежението със Запада

Москва не пропусна възможността да превърне и тазгодишния Парад на победата в демонстрация на военната мощ на Русия в момент на все по-голяма конфронтация със Запада.

Въпреки че не бе юбилеен, както миналата година на 75-годишнината от края на Втората световна война, на него бяха показани рекордните 35 нови или модернизирани оръжия, похвалиха се руските медии. А въпреки лошото време на Червения площад излязоха 12 500 военни, 190 единици бойна техника и 76 самолети и хеликоптери (точно толкова години са минали от 9 май 1945 г.).

Впечатлението, че Западът е основният адресат на руските военни постижения затвърди и президентът Владимир Путин. “Русия ще продължи твърдо да защитава националните си интереси - каза той в речта си. - Надеждната гаранция за това са доблестните въоръжени сили на Русия, наследници на войниците на победата.”

Путин припомни, че във всяко семейство свято се пази паметта за хората, които са отвоювали победата над фашизма. “Ние винаги ще се гордеем с техния подвиг”, подчерта държавният глава. Според него

“няма прошка

и оправдание

за онези, които

отново замислят

агресивни

планове”,

изповядвайки идеите “за расово и национално превъзходство, за антисемитизъм и русофобия.” Той посочи още, че днес се правят опити за пренаписване на историята, за оправдаване на предателите и престъпниците, чиито ръце са изцапани с кръвта на стотици хиляди мирни хора.

Владимир Путин, който е над 20 г. във властта, превърна 9 май в център на политическата си мощ, възхвалявайки саможертвата на съветските граждани и редовно обвинявайки западните си противници в исторически антируски “реваншизъм” и в опит да бъде омаловажена ролята на СССР в разгрома на Адолф Хитлер, коментира АФП.

Веднага след речта на Путин на площата излязоха и страховитите бойни оръжия. Ето кои от тях откроиха медиите.

На първо място е подвижният наземен ракетен комплекс РС-24 “Ярс” и по-специално автоматичната пускова установка 15У175М, която е част от него. Руснаците го наричат

“оръжието на

възмездието

Установката на практика е модернизация на ракетния комплекс “Топол-М” и е способна да изстрелва междуконтинентални балистични ракети на 12 000 км.

На площада отново излезе революционният танк “Армата” Т-14, който бе показан за първи път през 2015 г. Сега той е снабден с бронировка от четвърто поколение. Именно заради непрекъснатите подобрения по танка масовите му доставки в армията още не са започнали.

Следващото ново оръжие е 152-милиметровият артилерийски комплекс 2С35 “Коалиция-СВ”, наричан “богът на войната”. Модерното оръдие има капацитет от 16 изстрела в минута и далекобойност от 80 км. Разполага с автоматизирана система на управление, избор на целта, навигация и позициониране.

Тактическият занитно ракетен комплекс 9К332 “Тор-М2” се смята за един от най-съвършените представители на семейството си. Автоматизиран е до степен, че често го наричат комплекса с двете копчета. Зоната му на действие е до 15 км далечина и 10 км височина. Може да открива и унищожава самолети и хеликоптери от всякакъв тип, дори и такива с технология стелт. В Сирия подобни комплекси са унищожили повече от 45 дрона.

Бронетранспортьорът “Тайфун” продължава да търпи усъвършенстване в последните 5 г. През 2019 г. бе създадена модификация специално за военно-десантните сили. А на сегашния парад за първи път бе показана машината “Тайфун ПВО”.

Поредната гордост на парада са многофункционалните изтребители от пето поколение Су-57. До последно заради лошото време не беше ясно дали те ще могат да летят в небето над Червения площад, но авиопарадът се състоя. Смятат Су-57 за въздушния аналог на танка Т-14. Снабден е със стелт технология, свръхзвуков и свръхманеврен е.

Стана ясно също, че през 2021 г. този тип самолети ще получат

новата невидима

за радарите

авиобомба

“Дрел”,

чиито изпитания са завършили току-що.

Част от военните на площада пък носеха в ръце АК-12, или новия автомат “Калашников”. Благодарение на промени в конструкцията точността на стрелбата с него е подобрена в сравнение с предшествениците.

Всичко тава са само част от нововъведенията, с които руската армия помпа самочувствието на руснаците и всява респект у настоящите и бъдещите си противници, пишат руските медии.

Един от необичайните моменти в парада бе участието на изповядващи будизма казаци.

Фински агенти: Русия е готова да използва армията си в Европа

Русия показа своята способност и готовност да използва, където е необходимо, включително в Европа, въоръжените сили за постигане на целите си. Това се казва в доклад на финското военно разузнаване, оповестен от Министерството на отбраната в Хелзинки.

Състоянието в региона е наречено “ренесанс на силовата политика”. В доклада се посочва, че и Русия, и НАТО са разположили на територии, съседни до Финландия, мощни и технически напреднали системи на въоръжение, повишили са боеготовността и възможностите си за прехвърляне на армейски подразделения.

По-рано руският военен министър Сергей Шойгу обяви, че руските военни сили трябва да са готови, в случай че ученията на НАТО тръгнат по сценарий на “неблагоприятно развитие.” Затова той издал заповед действията на алианса да бъдат наблюдавани с особено внимание.

Американски адмирал пък описа възможния сценария на война между Русия и Украйна. Според Джеймс Ставридис конфликтът може да избухне в Черно море, като Москва ще използва за настъпление бързоходни патрулни катери, въоръжени с крилати ракети “земя-земя”, хеликоптери за прехвърляне на спецчасти от десантни кораби, както и дизелови подводници. Адмиралът от САЩ смята, че руските сили ще “съкрушат” украинските, а НАТО няма да може да се намеси достатъчно бързо. Ставридис смята, че целта на руснаците е да получат пълен контрол над северната част на Черно море и над територия, която би могла да съедини Русия с Крим. САЩ и НАТО яростно ще възразяват, но Украйна не попада под защитата на чл. 5, според който нападението над една държава членка е нападение над всички, припомня американският военен.

На 8 май, когато Западът чества края на Втората световна война, украинският президент Володимир Зеленски бе в размирния Донбас заедно с посланици от ЕС и Г-7. В обръщение към украинците той нарече нацизма “абсолютно зло”, но заяви, че сънародниците му не са воювали срещу него, за да гинат отново 76 години по-късно в друга война. (24часа)

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>