Д-р Веселин Герев, психиатър: Преболедували COVID се страхуват, че ще бъдат убити

16.05.2021 09:35 Румен Златански

- Броят им ще се увеличава, защото вирусът нанася поражения и на нервните клетки

Д-р Веселин Герев е сред изявените психиатри в Пловдив. Завършил е Медицинския университет в града.
Работил е като консултант към Военна болница в Пловдив и ДКЦ "Св. Врач". Специализирал е Университетска клиника Франкфурт на Май в Германия.

- Д-р Герев, третата вълна на пандемията е овладяна и Пловдив отчита ниски стойности. Продължават ли да ви търсят преболедували и от какво се оплакват?

- Да, третата вълна е в края си, но инфекцията продължава да дава своите отражения върху психиката на преболедували. В началото на пандемията много хора идваха със страхови състояния. По-късно се развиха COVID-депресия и психоза. Имах случаи на пациенти на възраст от 70 до 90 години, които след успешно лечение от коронавирус, развиха страхови неврози. Мнозина продължават да се плашат, други са стресирани и то сериозно. Масовата психоза предизвика паника.

- Сега какво наблюдавате - има ли такива, които се боят да не се заразят повторно?

- По-скоро се тревожат, че ще бъдат преследвани, ограбени и дори убити. Причината е в последиците от самия вирус, който нанася поражения на нервните клетки. Затова моята прогноза е, че с течение на времето броят на такива пациенти ще се увеличава.

- По какъв начин може да им помогнете?

- Някои успявам да излекувам, но при други очаквам да получат рецидиви и повторни пристъпи. Те обаче няма да са сега, защото през пролетта и лятото хората преодоляват психичните проблеми.

- Какво показват наблюденията ви върху пролетните депресии - увеличиха ли се?

- Пролетни депресии няма, има пролетна умора. Тя е физиологично състояние и включва настройката на психиката при преминаването към лятното време. Промяната на биологичния часовник влияе на цялата ни психика. Свързано е с доказани биохимични промени в самата нервна клетка. През зимата има по-малко светлина и почти никакво слънцегреене. Пролетната умора покачва нивото на серотонина, което е химичното вещество на щастието и доброто настроение.

- По време на масовата имунизация пациенти питат ли ви каква ваксина да си поставят?

- Много хора се плашат и все още отказват да си сложат втора игла. Други пък решиха изобщо да не го правят. Техен избор.

- Не е ли рисково да се разчита само на придобит имунитет в резултат на прекарано заболяване?

- Много хора се боят и от страх злоупотребяват с медикаменти - прочетат за някое лекарство в интернет и веднага го купуват и пият, а дали не е опасно за организма, никой не мисли. Тежките антибиотици и кортикостероидите сриват не само човешкия организъм, а и нервната система. При мен търсиха помощ хора, които са злоупотребили с тях. Хората просто трябва да бъдат внимателни.

- Напоследък много се говори така нареченото професионално прегряване. Доколко е опасно то?

- Става все по-опасно. Наложилият се хоум офис или работата от къщи влияе зле на психиката на много хора. Засегнати са работещите предимно в онлайн среда. Те са като кучета, вързани на верижка и товарени с работа. Често им се натрупват по 13-14 часа на ден, което не е нормално. На практика голяма част от свободното време на хората е заменено с работа. Състоянието се развива в две фази: в първата задачите се изпълняват, като се прилагат свръхусилия. Впоследствие обаче идва умората, допускат се повече грешки, това води до ниска самооценка сред служителите и накрая завършва с тотална загуба на интерес и инициативност. Според последните проучвания около две трети от активното население, работещо от вкъщи, е в състояние на Бърнаут синдром.

- Имате ли наблюдения как се отрази върху психиката на децата затварянето им вкъщи?

- За радост при мен не са идвали деца с психически проблеми след изкаран коронавирус. В огромната си част при тях заболяването минава безсимптомно. От дългото стоене вкъщи пред компютъра много от тях изпаднаха в емоционални сривове - страдат от дефицит на внимание, развиват хиперкинетични разстройства.

- Голяма част от учителите обаче настояваха да се учи дистанционно, тъй като педагози загубиха живота си?

- Напълно ги разбирам. Много от тях изпаднаха в уплах, след като се обясняваше, че децата ще ги заразят.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>