ГЕРБ върна ЦИК отначало, Радев спешно пита партиите кой да ѝ е шеф (Обзор)

06.05.2021 21:49
Премиерът в оставка Бойко Борисов попита защо изборите трябва да са на 11 юли.
БОЙКО БОРИСОВ

l Хвалби на Тошко Йорданов в туитър накарали Борисов да изтегли номинацията на Красимир Ципов - да не носи партията му отговорност

l За да се избегнат блокада и отлагане на датата на вота, вероятно от “Има такъв народ” ще предложат за председател Камелия Нейкова

За втори път стартира процедурата за избор на ръководство на новата ЦИК, след като ГЕРБ изтегли вчера единствения номиниран за председател - ексдепутата и бивш зам.вътрешен министър Красимир Ципов.

Президентът Румен Радев свика за рано сутринта в петък извънредни консултации с парламентарно представените политически сили, за да поиска спешно от тях ново име за поста. Така държавният глава опитва да избегне забавяне на процедурата и отлагане на датата на изборите - 11 юли. Радев я обвърза с избора на новата ЦИК и 60-дневния срок, необходим ѝ по закон за подготовката на вота.

Оттеглянето на кандидатурата на Ципов бе обявено от премиера в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на извънреден брифинг в четвъртък, ден след като Ципов се оказа единственият кандидат за председател на ЦИК.

“ГЕРБ е единствената партия, която имаше смелостта да предложи председател и да носи отговорността, другите партии избягаха от тази отговорност”, обясни оттеглянето си самият Красимир Ципов. Той сам е предложил на партийното ръководство да се преосмисли кандидатурата му, за

да не получава

партията в

следващите

2 месеца

всекидневни

атаки и

обвинения

“Не се страхувам да поема отговорност като председател на ЦИК, който взима решение с квалифицирано мнозинство от 2/3. Имам повече от 15 г. като експерт и политик”, обясни Ципов вчера. Затова помолил Борисов да обсъдят ситуацията и да вземат решение за оттегляне на кандидатурата му.

Другият номиниран за ЦИК от ГЕРБ - социологът Димитър Димитров, обясни, че принципът на консенсус е залегнал в правилата на президента, и призова авторите на текстовете в Изборния кодекс да не бягат от отговорност.

На срещата при Радев в сряда срещу името на Ципов скочиха от “Демократична България”, “Изправи се! Мутри вън!” и БСП. Те неколкократно призоваха втората парламентарна група “Има такъв народ” да направи също своя номинация за председател на ЦИК, но шефът ѝ Тошко Йорданов и зам.-председателката на парламента Виктория Василева запазиха мълчание и предложиха само зам.-председател - Камелия Нейкова, и членове на комисията.

Очаква се именно Нейкова да бъде предложена днес от “Има такъв народ” за шеф на ЦИК, след като повечето от другите партии вече дадоха знак, че са готови да я подкрепят. Така ще се избегне блокиране на процедурата, което би отложило предсрочния вот за след 11 юли.

Липсата на друга кандидатура в сряда бе разтълкувана от Радев като признаване правото на най-голямата парламентарна сила ГЕРБ да заеме председателския пост. А на призивите на другите партии да има жребий сред всички имена отговори, че спазва процедурата и няма смисъл да го прави при един плик с име.

По-късно вечерта с постове в туитър обаче Тошко Йорданов обясни, че са

поставили

умишлено капан

на ГЕРБ, като не

са издигнали

кандидат за

председател

на ЦИК

Така партията на Борисов щяла да носи отговорност и да не може да напада изборния процес, организиран по променените правила, а в същото време решенията в комисията не зависят от ГЕРБ.

Борисов също определи като “капан” нежеланието на другите парламентарни сили да предложат свой кандидат за председател на избирателната комисия.

“Утре, като излезем да атакуваме глупостите, които направиха, ще излиза Ципов да ги защитава. Ние сме кьорави и не виждаме комбинациите и капана, в който ни вкарват!

Няма да им

мине номерът!

Утре ще го натоварят да подпише договор за машините и ние, като атакуваме машините, той какво ще ни отговаря. Този капан ни поставиха”, даде за пример лидерът на ГЕРБ.

“Защо за всички комисии в парламента, за всички председатели и зам.-председатели намериха хора, а за ЦИК не? Кое налага на 11 юли да са изборите? Защо не са по-рано?”, попита още Борисов.

Премиерът в оставка разкритикува действията на 45-ия парламент, като нарече последните заседания “предизборна кампания”.

“Как се объркват и каква некомпетентност, дори в театъра си, в който играеха, се държат, сякаш ще има второ четене, а

те си отиват.

Какви комисии,

какви 5 лв.?

Само вкарват предложения за харчене на пари, ама кажете как ще се борите с нелегалните цигари и алкохол”, каза още той.

Според него следващите избори ще формират подобен парламент със същите формации и тогава ще има опасност за страната да изпадне в конституционна криза, защото президентът Радев също ще влезе в предизборна битка за предстоящите президентски избори и ще остават 2 месеца до края на мандата му.

“Като знам, че похарчихме толкова много пари за избори и те отидоха в канала.

След 2 месеца

ще сме в същата

процедура,

но кандидатът за президент ще е на 2 месеца от изборите и ще сме в конституционна криза. Това ме притеснява - доколко ще издържат финансите и икономиката. Няма да има парламент и правителство. Хубав, лош - парламента го има. И на мен не ми харесва, но го има”, допълни Борисов.

Служебен премиер да отиде на евросъвет за COVID, иска Борисов

Дотук се знае, че ще е мъж

Президентът Румен Радев да назначи по-бързо служебното правителство, за да може премиерът му да вземе участие в Европейския съвет на 7-и и 8-и май в португалския град Порто. Това поиска в четвъртък министър-председателят в оставка Бойко Борисов.

“Очаквах вчера, след като се върне мандатът от БСП, да влезе служебното правителство. Утре и вдругиден е Европейският съвет. Аз утре би трябвало да отивам на съвет и да поемам отговорности за следващото служебно правителство. Очаквам днес да ми отговорят за служебното правителство, да ходи на съвета този, който е назначил президентът”, каза премиерът в оставка.

Неформалната среща на европейските лидери в Порто е главно за координиране на политиките за борба с пандемията от COVID-19 и икономическото възстановяване след нея. Очаква се евролидерите да одобрят специална декларация за бъдещето на ЕС, става ясно от поканата за съвета, направена от председателя му Шарл Мишел.

Президентът обаче засега пази в тайна членовете на служебното правителство, което трябва да назначи, заедно с разпускането на парламента следващата седмица. Дотук държавният глава обяви само, че министър-председател на кабинета ще е мъж. До момента като потенциални служебни премиери неофициално са споменавани имената на секретаря на държавния глава по сигурността ген. Стефан Янев и на бившия шеф на следствието, който е близък до БСП, Бойко Рашков.

Борисов не разбирал защо предсрочните избори трябва да бъдат на 11 юли, а не седмица по-рано или по-късно, както вече поиска шефът на БНТ Емил Кошлуков. На 11 юли е финалът на европейското по футбол, който националната телевизия е задължена да излъчи, предупреди той.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>