Германия иска да позволи на всички над 12 години да се ваксинират

06.05.2021 20:57
Йенс Шпан Снимка: Ройтерс

Германия ще може да позволи ваксинацията на всички лица над 12 годишна възраст до края на август, ако Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) разреши ваксинирането на непълнолетните и малолетните, предаде Франс прес, като цитира министъра на здравеопазването Йенс Шпан.

Правителството и властите на федералните провинции са приели, че до края на август може да бъде дадена възможност да се ваксинират на всички на възраст над 12 години, подчерта министърът. Той очаква ЕАЛ да разреши през юни използването на ваксината на "Пфайзер" при лица на възраст между 12 и 15 години.

Европейската агенция започна този месец процеса на вземане на решение дали да се позволи използването на ваксината на Пфайзер при лица, които не са навършили 16 години. В момента поставянето й е разрешено при навършилите 16 години, а САЩ неотдавна разрешиха поставянето й при лица на възраст от 12 до 15 години.

До момента не се поставяха ваксини на децата, които са по-слабо заплашени от тежките случаи на COVID-19. Но те съставляват значителна част от населението и експерти твърдят, че също трябва да бъдат имунизирани, за да се спре разпространението на болестта, припомня АФП.

Германското правителство вече обяви, че целта му е да разреши ваксинацията на всички пълнолетни до края на септември. С включването на непълнолетните и малолетните, страната се надява да достигне по-бързо до имунизацията на населението.

Други от От страната и света

Пускат 2 ленти в посока Варна на "Хемус", за да облекчат трафика по празниците

За улеснение на пътуването в празничните дни и днес ще се обособят две ленти в посока Варна и една за София на автомагистрала "Хемус" при тунел "Топли дол", напомнят от Агенция "Пътна инфраструктура"

Изнасят Светата плащеница в "Св. Александър Невски"

В храма "Св. Александър Невски" започна богослужението, посветено на страданията на Христос на кръста, в което се изнася Светата плащаница. На днешния Велики петък минаването под Светата плащеница

Рекордни нитрати в салатата, риск и от бактерии. Експерт: Накисвайте във вода с оцет

Тази пролет в зеленчуците за салатата се установяват рекордни нива на нитрати. "Процентът на пробите с нитрати се движи през годините. Тази година е от най-високите - мисля, че бяха 12 от 16

Въвеждат мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

На 4 май, Велика събота, Националната служба за охрана (НСО) въвежда мерки за сигурност за Светата литургия за Възкресение Христово в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" в столицата

България е на 59-о място по свобода на медиите

България се изкачва с 12 позиции до 59-о място в годишната класация за свободата на медиите на "Репортери без граници" (RSF) за 2024 г., публикувана в петък по повод 3 май - световния ден на

>