“Челси” на финал в Шампионската лига само когато смени треньора

06.05.2021 19:31
Томас Тухел се радва бурно след последния съдийски сигнал.

В английския “Челси” вече със сигурност знаят рецептата за достигане на финал в Шампионската лига - треньорска смяна по време на сезона.

През есента на 2007 г. Аврам Грант пое мениджърския пост след уволнението на Жозе и изведе до решителния двубой лондончани. Тогава те загубиха след изпълнение на дузпи от “Манчестър Юнайтед”.

През сезон 2011/2012 руският собственик на “Челси” Роман Абрамович показа изхода на Андре Вияш-Боаш и постави на негово място Роберто ди Матео.

Под негово ръководство “сините” не само стигнаха до финал в Шампионската лига, а го спечелиха след изпълнение на дузпи срещу “Байерн” насред Мюнхен.

През настоящата кампания “Челси” отново направи междинна треньорска смяна. В края на януари легендата Франк Лампард бе сменен от прясно уволнения от ПСЖ Томас Тухел.

Начело с германеца лондончани победиха с 2:0 гостуващия “Реал” (М) в 1/2-финалния реванш и след 1:1 в първата среща стигнаха до финалния двубой.

В него лондончани ще срещнат на 29 май в Истанбул “Манчестър Сити”. Това ще е третият английски финал в Шампионската лига.

Освен горепосочения между “Челси” и “Манчестър Юнайтед” преди 2 г. “Ливърпул” би 2:0 “Тотнъм”.

С настоящия финал Висшата лига изравни Примера дивисион по решителни мачове между отбори от една държава. И в трите испански сблъсъка участва и победи “Реал” - срещу “Валенсия” (2000) и 2 пъти срещу “Атлетико” (2014 и 2016).

Тухел пък се превърна в първия треньор, чиито два различни отбора ще играят финал в Шампионската лига в 2 поредни издания. Миналата година настоящият мениджър на “Челси” бе начело на ПСЖ. Френският тим падна тогава с 0:1 от “Байерн”.

Сънародникът на Тухел Тимо Вернер откри срещу “Реал” (28), а Мейсън Маунт (85) направи резултата 2:0.

След като стана ясно, че “Сити” и “Челси” ще спорят за трофея в Шампионската лига, английски депутати и здравни специалисти обявиха за безумие двубоят да се играе в Истанбул.

Причината - много тежкото положение с разпространението на коронавируса в Истанбул и въобще в Турция. Появи се предложение финалът да бъде преместен в Лондон. (24часа)

l Заради коронавируса

английски депутати обявиха

за безумие двубоят със

“Сити” да се играе в Истанбул

l Тухел стана първият треньор

с финал в 2 поредни години

с 2 различни отбора

l Висшата лига изравни

Примера дивисион

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>