Манастирът "Св. Георги" в Белащица се пука, не може да побере поклонниците (снимки)

06.05.2021 13:15 Анелия Перчева
Непрестанна върволица към храма в манастира на Белащица има през целия ден. Снимки: Авторът
Домакинката на манастира Елена Димитрова не подгъва крак. Цялата подготовка за храмовия празник е минала през ръцете й.
Цветята в манастира са едно от забележителностите.
Грижливите ръце на монахините са изпипали всичко в двора.
През целия ден има опашка пред чучура на аязмото.
Богомолци си хапват от вкусната храна.
Казанът на 129 г., в който става най-вкусната храна.
По пътя пред манастира са наредени сергии.

- Обителта, която е на 1001 г., е по-красива отвсякога

- Мирянка се моли на Богородица Седмострелна да омилостиви сърцето й

И друг път на Гергьовден е пълно, но като тази година никога не е било.

Това коментираха богомолци, които паркираха на километър от манастира "Св. Георги" в Белащица и вървяха пеша, за да стигнат до обителта. Днес тя навършва 1001 г. от създаването си, а за храмовия празник  посреща хора от цялата страна. 

От ранни зори поклонници окупираха светата обител. Пътят към нея е блокиран от автомобили.

Пред "Св. Георги" ги посрещат десетки търговци. Продава се буквално всичко - от бельо до детски играчки. Пред скарите пък се вият опашки.

Вътре в манастира раздават курбан, дроб сарма и фасул, опети от трима свещеници. За празника дарители осигуриха 6 агнета. Обредната храна е приготвена в меден казан. "Толкова вкусно не съм яла в живота си", каза жена от Плевен, докато сърбаше фасула и замезваше с печено агнешко.

"Казанът е на 129 г. Подарен е на "Св. Георги" от  манастира на Бяла черква. Сготвено в него, ястието има неповторим вкус", обясни съветничката от община "Родопи" Лидия Гимишева.  Монахини и помощници цяла нощ готвили, за да стане яденето готово за обяд. Хората пък си облизваха пръстите.

"Може ли да ми сипите да занеса на болния ми съпруг", настоя Веселина Тошева. Жените веднага загребаха с черпака и напълниха буркан от курбана.

Лидия Гимишева и много други белащенци не пропуснаха и този Гергьовден да отидат със семействата си да се помолят.

Мнозина от дошлите искаха да зърнат изключително рядката икона, която се съхранява в параклиса на манастира. Ликът на Богородица Седмострелна има чудотворна сила и изпълнява най-съкровени желания. Монахини разказват, че иконата може да омилостиви хора със зли сърца.

Затова и Невена Димитрова отиде да се помоли. "Много се карам с майка ми и искам това повече да не се случва", каза 40-годишната жена.

"Помага за изцеление на тежки болести. Наричат я Седмострелна, защото смекчава всички зли сърца", казва домакинката на манастира Елена Димитрова. Цялата подготовка за празника е минала през нейните ръце. "Св. Георги" е чист, подреден и по-красив отвсякога. Засадени са допълнителни цветя, които придават още по-приказно място на обителта.

"Идвам непрекъснато. Не само на празници. Като седна в двора и се отпусна, душата ми лети", каза Маргарита Генова. Твърди, че тук намира утеха на всички мъки и страдания, които изпълвали живота й.

"Да не говорим за това на Гергьовден. Въпросът е да почетем светеца и да се помолим да ни закриля", каза 62-годишната жена.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>