ТЕСТ: Как ви влияе мнението на другите

04.05.2021 03:00

1. Когато решавате какво да облечете преди работа, коя мисъл най-често минава през ума ви?

а) Да избера дрехи, които ще привлекат вниманието върху мен по положителен начин и останалите ще ме забележат.

б) Избирам прости дрехи, които няма да събират погледите на околните върху мен.

в) Обличам дрехи, които са ми удобни и практични за работа.

2. Забелязвате, че някой ехидно се усмихва, докато говори със свой познат, и гледа точно към вас. Какво ще направите?

а) Ще погледна към човека и демонстративно ще завъртя очи, за да разбере, че мнението му не ме интересува.

б) Ще си помисля, че говорят за мен и ми се подиграват, но няма да им обръщам допълнително внимание.

в) Ще продължа това, което върша, и ще ги оставя да си шушукат, въобще не ме интересува какво казват.

3. Слизате по стълбите в метрото, но те са леко хлъзгави. Случайно пропускате стъпало и падате надолу. Бързо се изправяте и разбирате, че нищо не ви боли. Към вас се запътват хора, готови да ви помогнат. Как ще реагирате?

а) Ще се разсмея и ще им благодаря, че са ми се притекли на помощ.

б) Ще се притесня и неловко ще ги отпратя с думите, че всичко е наред и няма нужда да се притесняват.

в) Ще кажа набързо, че съм добре, и ще продължа пътя си, случва се човек да падне, не е голяма работа.

4. В работата ви е назначен нов колега. Изведнъж той проявява поведение, с което нееднозначно показва, че не ви харесва. Как ще се почувствате?

а) Ще се почувствам зле само ако смятам, че е готин човек, който си струва да опозная и на чието мнение държа.

б) Ще ми стане много некомфортно, предпочитам всички да ме харесват.

в) Няма да има никакво значение, нормално е наякои хора да те харесват, а други не. Като колеги важното е да си вършим работата както трябва.

5. Имате спор със свой познат, с когото не сте особено близки. В края му той е толкова ядосан, че иска въобще да не говори повече с вас. Как ще реагирате?

а) Ще се опитам да го уязвя пред останалите ни познати, за да повлияя на мнението им за него.

б) Ще ми стане много гадно, не мога да понасям някой да ми се сърди. Вероятно ще му се извиня възможно най-бързо.

в) Няма да правя нищо, смятам, че е крайно незряло човек да се сърди на някого, защото има различно мнение от неговото. Ако не иска да ми говори повече, това е негово решение.

6. Попадате в напрегната ситуация на работа, когато колегите ви решават да прехвърлят върху вас вината за недобре свършената задача. Емоционално ли ще реагирате?

а) Да, ще отприщя емоциите си и ще започна да нападам колегите си и да посочвам слабите им черти, както и какво са объркали в поставената ни задача.

б) Ще се почувствам засрамен/а, че колегите ми виждат мен като слабото звено и няма да се опитвам да се оправдавам пред шефовете си.

в) Не, логично ще изложа какво съм свършил/а по задачата и ще обясня, че вината няма как да е изцяло моя.

7. Запознавате се с някого, за когото сте чували хубави неща и знаете, че е важен за приятелите ви. Ще се опитате ли да му се харесате?

а) Да, ще започна да говоря за нещата, които знам, че харесва, и ще се престоря, че имам интерес към тях. Ще се опитам да съм инициатор на разговора и да покажа възможно най-чаровната си страна.

б) Да, но няма да имам смелостта да започна първи разговор. По-скоро ще се смея най-шумно на шегите му и ще се съгласявам с мнението му.

в) Не, ще бъда себе си. Това е най-добрият начин хората да се опознават.

8. Превишавали ли сте бюджета си, за да се облечете по определен начин и да впечатлите с това определена група хора?

а) Да, честно казано, ми се е случвало няколко пъти, но смятам, че си струва.

б) Веднъж или два пъти съм го правил/а, но се стремя да не прекалявам с цената на дрехите.

б) Не, винаги се съобразявам с бюджета си, не смятам за важно да впечатлявам когото и да било с външен вид. Смятам, че това мога да направя с качествата си.

РЕЗУЛТАТИ

Най-много отговори “а”

Вие изключително много се влияете от мнението на околните, защото самочувствието ви зависи от него. Харесва ви да сте облечени по последния моден тренд, да се смеете високо и да сте в светлината на прожекторите. Затова обаче ви трябва компания, която да ви обръща повече внимание от необходимото. Склонни сте понякога да се водите по мнението на колектива, за да не го отблъснете от себе си. Понякога е по-добре да показвате истинската си същност, без значение дали на останалите ще им хареса, или не.

Най-много отговори “б”

Вие се боите от мнението на околните, защото изпитвате страх от отхвърляне. Имате нужда да се чувствате като част от общността. За целта жертвате собственото си мнение и чувства. Замислете се дали това наистина си струва. Трябва да започнете да действате спрямо максимата, че понякога и сам воинът е воин.

Не позволявайте на околните да мислят вместо вас. Правете това, което е най-добро за вас.

Най-много отговори “в”

За вас мнението на околните е важно, но не толкова, че да определяте спрямо него мнението или действията си. Уверени сте в себе си, или по-точно в качествата и уменията си. Затова не се опитвате да впечатлявате другите с изящен външен вид или луксозни вещи.

Продължавайте в същия дух. Не позволявайте на околните да решават какво трябва да е поведението ви.

Защо чуждото мнение не трябва да е от значение за вас

1. Няма как да угодите на всички

Не може да угодите на всички 24 часа, 7 дни в седмицата. Не е възможно да живеете спрямо очакванията на околните. Запомнете, че най-важното е не те, а вие да се чувствате добре.

2. Животът ви всъщност не ги интересува толкова много

Истината е, че хората не прекарват толкова много време в мисли за нещо друго освен за себе си - проблемите си, любовния си живот, успехите си и т.н. Така че каквото и срамно според вас нещо да направите, вероятно ще бъде коментирано 1-2 дни и забравено.

3. Мнението им може да се промени за минута

Няма човек, който да не се променя, а това влияе на възгледите, мнението и възприятието му за света. Затова, макар някой да има лошо впечатление от вас и да ви избягва, с няколко мили жеста няма вече да е така.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>