В Бачково молиха: Богородице, избави ни от тежката пандемия (обзор, снимки)

03.05.2021 14:32 Румен Златански
Стотици дойдоха на свещения ритуал в Бачково. Снимка: Авторът
Жени се включиха в носенето на светинята.
Копието, а не оригиналът се изнася за литийното шествие.
Епископ Сионий

- Жени се включиха в носенето на иконата до Клувията

- Духовници призоваваха стотиците богомолци за дистанция

Дано Божията майка ни избави по-скоро от тази тежка пандемия!
Тези горещи молитви отправиха десетки участници в литийното шествие с чудотворната икона в Бачковския манастир. За същото се молеше и игуменът епископ Сионий. "Бог да даде здраве и радост на всички българи и да ни отърве от тази жестока пандемия", каза той.
Точно в 8 часа мъже изнесоха копието на иконата от обителта. "Оригиналът е от XI век и изисква специални грижи, не бива да излиза от храма", обясни игуменът. Но каза, че и копието има същата целебна сила, тъй като е осветено и е стояло до оригинала.
Хора от цялата страна от ранни зори изпълниха манастира, където от векове на втория ден от Възкресения ликът на Божията майка се носи на ръце в продължение на 3 км до местността Клувията. Там светинята е била скрита по време на турското робство и през XVII в. е открита от две овчарчета. Смята се, че на този ден лечебната й сила е изключително силна. Затова и миряни прииждаха от всички краища на родината, за да се включат в свещения ритуал.
"Божията майка ме призова да дойда", обясни Иван Иванов от Стара Загора. Той носеше венеца, който обгръщаше светинята.
Тържествен камбанен звън даде началото на литията. Макар духовници да призоваваха за дистанция, всеки се тълпеше, за да докосне с надежда и да измоли здраве от иконата.
"Моля, нека има разстояние, после всички ще можете да я пипнете", настояваха монаси. След призивите им хората се раздалечиха.
"Идвам повече от 20 г. Свидетел съм на чудесата на иконата. Каквото си пожелаеш, се сбъдва. Особено на Клувията молитвите много хващат", обясни 51-годишният Петър Колев от Пловдив.
Вяра Станкова беше дошла от София. "Тук сме за здраве и за вяра. Доведе ме лична болка", каза тя.
Заради пандемията иконата не беше поставена на платформа, а двама души я носиха и се сменяха периодично. Шествието беше придружено с песнопения.
"Доведоха ме за първи път, когато бях 12-годишен. Преди това дълго боледувах. Откакто участвам в този ритуал, нямам никакви здравословни проблеми", заяви 26-годишният Стоян Николов.
Случи се и нещо необичайно. По време на самото шествие в един момент и мирянки, покрили главите си с кърпи, също понесоха иконата.
"Много се вълнувам. Не пропускам Великден в Бачково. Богородица помага не само на мен, но и на близките ми", убедена е Янка Иванова. Сред колоритните участници в шествието беше и 48-годишният Борислав Иванов. "Спазих традицията и се облякох в народна носия. За да се види, че съм българин, който тачи традициите", каза той.
Тази година заради мерките около пандемията курбан в местността Клувията нямаше, а събраните за тази цел средства и хранителни продукти се дариха на хора в нужда. Деца от пазарджишкото училище "Отец Паисий" бяха направили торта и картички - подарък за Божията майка.
Мнозина от участниците в шествието бяха доволни, че т.г. има значително повече хора. Миналата пролет заради извънредното положение присъстващите били малцина.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>