По данни от 5,1 млн. души: има връзка между кръвната група и болестите

02.05.2021 22:06 Любомира Николаева

Изкушаващо е да обвиняваме за болестите си всевъзможни фактори, които не зависят от нас и поведението ни. Едно от тези допускания е свъзрано с кръвната група, но повечето лекари се отнасят с насмешка. Основният аргумент е, че научните изследвания в тази посока са с относително малко участници. Ново проучване на Каролинския институт върху здравните досиета на повече от 5,1 милиона души и над 1200 различни заболявания променя дискусията.

Екипът от клинични епидемиолози е установил връзки между определени кръвни групи и 49 болести. Освен това е открил, че неясно по какви механизми, но достоверно за извадката кръвната група В осигурява защита срещу камъни в бъбреците.

Видът на кръвта на човек варира в зависимост от това кои белтъци антигени заемат повърхността на червените кръвни клетки.

Сществуват над 30 различни системи за типизиране на кръвта, но само две се използват широко. Това са системите AB0 и Rh-положителната или Rh-отрицателната кръвна група. За определяне се използва комбинацията от антигени на кръвните групи A, B, AB, 0 и т.нар. резус фактор - друг антиген върху еритроцитите, който, ако присъства, е положителен, а при липса - отрицателен.

Олигозахаридните структури, специфични за антигените, определят кръвната група. На тази основа всяка от 4-те основни кръвни групи може да бъде резус фактор положителна или резус фактор отрицателна. Наличието и отсъствието на антигени в някои кръвни групи водят до промени в клетъчната мембрана както в структурата, така и във функцията.

Човек наследява кръвната група. Ако вземе А антиген от единия родител и В антиген от другия, ще има кръвна група АВ. При B антигени от двамата родители, е с B кръвна група.

Тип 0 не съдържа никакви антигени и няма ефект върху A и B кръвните групи. Това означава, че ако например наследим 0 от майка си и А от баща си, ще бъдем с А група. Има 6 комбинации (AA, AB, BB, A0, B0, 00), които се наричат генотипове. От тях произлизат 4-те кръвни групи (A, B, AB и 0). Установяването им е от съществено значение за безопасното кръвопреливане. 

Новото проучване потвърждава категорично предишни данни, че хората с кръвна група 0 са по-малко застрашени от тромби, но по-често от група А и В получават кръвоизливи. Екипът разширява знанията и за други асоциации като например хипертонията, предизвикана от бременност, и кръвна група A и AB и особено в комбинация с положителен резус фактор. При тези жени рискът е завишен в сравнение с кръвна група 0 и отрицателен резус фактор.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>