Статистиката: пикът на жертвите е вече зад нас - по 99 средно. Под 1500 болни на ден (Графики)

27.04.2021 20:22 Петър Пенчев
Графика: НСИ

 - Нови 800 случая на “скрита” смъртност по данните на НСИ за втората седмица на април

- Болниците са още пълни

- Азия за пръв път изпревари всички останали континенти

Броят на заразените у нас продължава да намалява с бързи темпове. Средно 1492 нови случая на COVID-19 са регистрирани у нас през изминалата седмица - 24% спад.

При смъртността спадът все още не е толкова бърз. Жертвите са били средно 99 на ден - с 13% надолу. За пръв път от средата на март те са под 100.

От 83 хил. теста за коронавирус 12,5% са били положителни. Във вторник в болница лежаха 8080 души (-9%), а в реанимацийте 724 (-7%). 349 е заболеваемостта на двуседмична база на 100 хил. Седмица по-рано бяха 462. (Виж таблицата.) Активните случаи вече са 54 хил. при 71 хил. две седмици по-рано.

Явлението “скрита” смъртност за поредна седмица се появява в данните на НСИ от 27 април за починалите в страната. Между 12 и 18 април жертвите от нея са 800 (толкова бяха и в предходната).

През 2020 г. по време на пика през ноември и декември имаше хиляди починали над обичайните за България смъртни случаи извън статистиката за жертвите на вируса. Сега с нарастването на регистрираните починали от заразата се повишават и “допълнителните” смъртни случаи. За двата последни месеца на 2020 г. тези случаи надхвърлят 10 000.

През миналата седмица британското списание “Икономист” публикува класация на страните с най-голям ръст на общата смъртност за годината от появата на COVID-19.

Списанието сравнява данни за смъртността преди и след нейното начало на епидемията. Така на 100 000 души у нас се падат 338 починали повече, което е два пъти над жертвите от COVID-19. Преди нас е само Перу с 412 умрели, а след нас Мексико с 321. В първата десетка са още Русия, Литва, Северна Македония, Еквадор, Сърбия, Чехия и Босна и Херцеговина. Изданието посочва, че България е регистрирала най-високите седмични нива на извънредна смърт в цялото проучване.

В началото на тази година тази “скрита” смъртност изчезна, но от втората седмица на март отново се появява успоредно с третата вълна. Тя се появи при нива на жертвите над 70 на ден. Оттогава случаите са около 4100. (Виж таблицата)

В класацията, приравняваща жертвите към броя на населението, сме на пето място в света. Пред нас са Унгария, Босна и Херцеговина, Уругвай и Северна Македония. (Виж таблицата.)

Азия вече е най-засегнатият континент от коронавируса в света. Само за седмица там има 23% ръст на заразените и 46% повишение на жертвите.

Това до голяма степен е заради бума на заразата в Индия, където са регистрирани 40% от заразените в света през седмицата и 19% от умрелите.

С настъпването на пролетта всички европейски страни отчитат спад на заразата. Новите случаи на Стария континент през седмицата са с 12% по-малко, а жертвите с 6%.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>