НКЖИ: Бетонният мост в Пловдив ще бъде премахнат догодина

27.04.2021 10:49 Радко Паунов
Иван Бакалски

В средата на следващата година Бетонният мост в Пловдив, който е важна връзка между район "Южен" и центъра, ще бъде съборен. Това ще стане след изграждането на пробива под гарата, обяви пред общинския съвет ръководителят на проекта от НКЖИ Иван Бакалски.

Така той отговори на питането на съветника от ЗС "Ал. Стамболийски" Георги Колев. "Кой ще поеме отговорността, в момента местният парламент и община Пловдив са подложени на огромни атаки", попита Колев. И поиска ясен отговор кога ще започне разрушаването на моста.

"Откъде биха се осигурили пари за нов мост при положение, че общината влиза в 100-милионен заем, а това съоръжение не присъства в списъка с обектите, които ще се изграждат с кредита", продължи с въпросите си Георги Колев.

"Съществуващият Бетонен мост може да бъде съборен преди неговата реконструкция. Това означава в средата или в края на 2022 г., за да приключим до края на 2023 г. с изпълнението на целия железопътен проект", обясни Иван Бакалски.

"Да затворим града и да отрежем два квартала", реагира с реплика Георги Колев.

Бакалски обясни, че парите не можели да се намерят ей така. "За да получим финансиране за целия проект, сме работили 10 г. И осигурихме 250 млн. лева. За моста ще са нужни около 10 млн. лева и нещата стоят по друг начин", допълни човекът на НКЖИ.

"Какво би станало, ако в средата на 2022 г. този мост падне и не се намери финансиране. Кой ще сподели отговорността, г-н Бакалски? Община Пловдив, нали? Тази топла каша не е забъркана в тази зала", коментира съветникът от ЗС "Ал. Стамболийски".

Според Владимир Кисьов от ВМРО, ако пробивът под гарата се направи, той ще поеме целия трафик и така апокалиптичните прогнози нямало да се сбъднат.

Премахването на Бетонния мост е част от проекта на НКЖИ за модернизация на линията Истанбул - Европа. Пътното съоръжение минава над линиите, което пречи на влаковете да развиват по-висока скорост. Предвижда се под гарата да бъде направен транспортен пробив, който да поеме трафика. 

След поименно гласуване 31 съветници казаха "да" на споразумението между общината и НКЖИ, а 14 от БСП, ДБ, Слави Георгиев и двама от ВМРО се въздържаха. 

"Днес показахме, че когато сме заедно за Пловдив, нещата ще се случат. Благодаря ви", обобщи кметът Здравко Димитров. Така НКЖИ и община Пловдив ще трябва да намерят заедно средства за новия мост на мястото на Бетонния.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>