Зико: Бетонният мост в този вид не може да бъде запазен

27.04.2021 10:30 Радко Паунов
Здравко Димитров и заместникът му Пламен Райчев огледаха през зимата Бетонния мост. Снимки: Авторът

Кметът на Пловдив Здравко Димитров разкри интересни подробности около съдбата на Бетонния мост. Във връзка с изграждането на пробива под гарата проектът на НКЖИ предвижда съоръжението да бъде премахнато. Но жителите на район "Южен" настояват с подписка то да остане.

"В далечната 2014 г. бях областен управител и при мен идваха представители на НКЖИ. Казаха ми, че никой от тогавашното ръководство на община Пловдив не се интересувал от Бетонния мост", разказа Здравко Димитров. Той смята, че съоръжението в този вид не може да остане, но е убеден, че пътната връзка трябва да бъде запазена.

Тези детайли кметът сподели в местния парламент по време на дебата относно подписване на споразумение между общината и НКЖИ.

"В него обаче няма решение за Бетонния мост, а за изграждането на две пасарелки. Железопътната компания не се задължава с нищо, а споразумението е от типа "Днес може да вали, утре - не", коментира независимият съветник Слави Георгиев.

Той предупреди, че с премахването на моста и с пробива под гарата целият поток от район "Южен" ще се излее мощно на бул. "Васил Априлов" и шофьорите ще се чудят накъде да завият.

"Нека представители на НКЖИ дойдат в общинския съвет, да им зададем въпроси и да видим как може да се облекчи движението в града. Пловдив е опасан от жп линии, няма друг град така ограден с релси", посочи Слави Георгиев.

Евелин Парасков от "Съюз за Пловдив" обясни, че въпросното споразумение има пожелателен характер. "Никъде не са посочени срокове и източници на финансиране за изграждане или реконструкция на Бетонния мост. С това споразумение не решаваме нищо", каза той.

Димчо Петров от ВМРО предупреди, че в града ще се създаде транспортен хаос. "Ние ви разбираме, г-н кмете, защото нещата с моста бяха решени преди вие да дойдете в общината. Но е време да се каже на пловдивчани какво ще се случи с това пътно съоръжение. Веднъж чуваме, че ще се бута, друг път, че ще се реновира",  посочи Петров.

Според Здравко Димитров трябва да има нов мост и с други параметри. Не можем да провалим модернизацията на жп линията от Истанбул до Европа, която е за милиарди, каза кметът.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>