Чехия категорична: Стоки на Гебрев са били мишена на експлозията през 2014 г. (Инфографика)

20.04.2021 22:00
Емилиян Гебрев бе отровен през 2015 г. СНИМКА: “РОЙТЕРС”
Премиерът на Чехия Андрей Бабиш също каза, че мишена на експлозията от 2014 г. не е била Чехия, а стока на български търговец на оръжие.

Чешкият външен министър Ян Хамачек потвърди, че Емилиян Гебрев е търговецът на оръжия, чиято стока е била мишена на експлозията в чешки оръжеен склад през 2014 г., съобщи Ройтерс.

“Вярно е, че е било опит за унищожаване на пратка боеприпаси за България и че първоначалният план е бил експлозията да стане извън Чехия. Нещо се е объркало”, каза Хамачек пред в. “Лидове новини”.

На въпрос дали получателят на пратката е българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев, Хамачек отговори: “Така е. Срещу същия този човек бе извършен опит за отравяне в България. Българските власти издирват трима служители на руското разузнаване по този въпрос. Един от тях е издирван и от чешката полиция”.

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш също каза, че мишена на експлозията от 2014 г. не е била Чехия, а стока на български търговец на оръжие. 

“Русия не е атакувала Чешката република, агентите са атакували - можем да го наречем терористичен акт от страна на тези агенти - стока на български търговец на оръжие”, заяви Бабиш.

Главният прокурор Павел Земан също каза, че взривените муниции били предназначени основно да бъдат изпратени на търговец на оръжие в България и трябвало умишлено да бъдат взривени след доставката.

Същевременно оръжейната фирма ЕМКО на

Гебрев изпрати писмо

до главния прокурор на

България Иван Гешев

и до медиите във връзка с взривовете в оръжейни складове в Чехия през 2014 г. Българската фирма посочва, че някои от твърденията на официалните власти на Чехия вероятно се базират на неточна или невярна информация. Според нея не отговаря на истината информацията за това, че взривените в складовете материали, собственост на ЕМКО, са били предназначени за реекспорт в Украйна.

От компанията допълват, че имат документация, която категорично опровергава хипотезите, че взривовете трябвало да станат извън територията на Чехия, “едва ли не в България”. От ЕМКО уточняват, че не им е известно какви други наличности е имало в складовете на чешката фирма “Имекс”. Както и

кой и защо е допуснал

руските агенти

в складовете,

нито какво те са “инспектирали” там.

Според Прага взривът е дело на същите агенти на руското военно разузнаване ГРУ, обвинявани за отравянето на шпионина Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 г. Главният прокурор Земан добави, че двамата заподозрени руски агенти използвали фалшиви самоличности в паспорти от Таджикистан и Молдова, когато заявили визита в склада. Те използвали руски паспорти, за да влязат в Чехия. Имената и снимките им съвпадали с двамата руснаци, обвинени от британските власти задочно през 2018 г. за опит за убийство на Сергей и Юлия Скрипал. 

Чехия експулсира 18 служители на руското посолство заради установената връзка на руски разузнавателни служби с експлозията, а Москва изгони 20 чешки дипломати като ответна мярка. Вицепремиерът в Прага заплаши, че може да бъдат изгонени всички руски дипломати от мисията.

Руското външно министерство разкритикува решението на Чехия да не разкрие всички подробности около разследването си във връзка с експлозията в оръжейния склад през 2014 г. “Това е доказателство, че цялата тази история е измислица, грозен, отвратителен фейк”, каза говорителката Мария Захарова.

Решението на чешките власти за експулсиране е насочено към разрушаване на двустранните отношения с Русия, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той допълни, че по повод обтегнатите отношения с Чехия президентът Владимир Путин не възнамерява да разговаря с ръководството на тази страна.

Същевременно посланикът на САЩ в Москва Джон Съливан ще се върне във Вашингтон за консултации тази седмица в обстановка на изострено напрежение между двете страни, съобщи американското посолството в Русия. “Смятам, че е важно да разговарям пряко с новите си колеги от администрацията на президента Байдън за сегашното състояние на двустранните отношения между САЩ и Русия”, заяви Съливан. В петък Кремъл посъветва американския дипломат да се прибере в САЩ. Съливан добави, че смята да се върне в Русия до няколко седмици преди евентуалната среща на върха между президентите Джо Байдън и Владимир Путин.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>