С трима бивши техни за министри ГЕРБ пита Слави и ДБ за подкрепа (Обзор)

20.04.2021 21:54
Румен Радев връчва на шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова мандата. С нея при президента се явиха Даниел Митов и Томислав Дончев. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
РУМЕН ХРИСТОВ
ЛЮБЕН ДИЛОВ
ЖЕКО СТАНКОВ
КАЛИН ВЕЛЬОВ
АЛЕКСАНДЪР ИВАНОВ
ДЕЛЯН ДОБРЕВ
ИВЕЛИНА ВАСИЛЕВА

Борисов: Ако са хитри, сега ще ги изберат и после по цял ден да ги викат в парламента

Ще се завърна, без значение като какъв, предупреди той

Даниел Митов вече е официалният кандидат за министър-председател на кабинет “ГЕРБ 4”, а първата среща, която партията ще потърси за подкрепа, е с “Демократична България”.

Това стана ясно, след като бившият външен министър в “Борисов 2”, тогава заемащ поста от квотата на Реформаторския блок, прие заедно с шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова първия проучвателен мандат от президента за съставяне на правителсство. “Очаквам в 7-дневен срок да излъчите правителство, което да отговори на обществените очаквания за справедливост, социална ангажираност и икономически растеж, да ръководи ефективно страната и да я изведе от днешната криза”, заръча Румен Радев при връчването на мандата.

Да се търсят разговори с ДБ и “Има такъв народ”, заръча пък на своите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Премиерът в оставка, който от ден е с оперирано коляно, свика в болницата всички издигнати за министри и ги представи на атрактивна пресконференция, излъчена на живо във фейсбук. По къси гащи, патерица и шина на крака Борисов ги посрещна в болница “Софиямед”.

“Куцук-куцук. Те

сега се радват,

че куцам, но

главата ми е

здрава”

С тези думи Борисов откри нестандартното заседание на проектокабинета “Митов”.

Той подчерта, че е подбрал нови хора, свързани с дясното. Освен самия Митов - най-големия евро-атлантик по негови думи, такъв е и лидерът на СДС Румен Христов. Като министър на земеделието в правителството на Иван Костов е участвал в подписването на договора за влизане на България в ЕС и НАТО, изтъкна Борисов и го посочи за вицепремиер и министър на отбраната.

Свързан и със СДС, но и със Слави Трифонов пък е Любен Дилов, предложен за министър на туризма. Преди години партията му “Гергьовден” бе в съюз със сините, а дългогодишната му дружба със Слави започва още от студентското предаване “Ку-ку”.

Дилов дори вече се опитвал да разговаря с бившите си телевизионни колеги в парламента. Молил ги е да не подменят държавната администрация в министерствата, ако ИТН състави правителство, защото това означава 4 месеца без работещ Министерски съвет - това раказа депутатът пред Борисов на вчерашното събиране в болничната стая.

Свързана със старите десни партии е и Деница Сачева. Година и половина тя бе началник на кабинета на министъра на здравеопазването в правителството на Костов д-р Илко Семерджиев. Сега е острие на ГЕРБ, а според Борисов - и най-добрият социален министър, който страната е имала. Е, и Калфин беше добър, вметна премиерът в оставка.

Освен Сачева от “Борисов -3” в новия кабинет на ГЕРБ-СДС остават вицепремиерът с ресор “Еврофондове” Томислав Дончев, външната министърка Екатерина Захариева, здравният министът Костадин Ангелов, финансовият Кирил Ананиев, просветният Красимир Вълчев, правосъдната Десислава Ахладова, спортният Красен Кралев, земеделската Десислава Танева, транспортният Росен Желязков и вътрешният Христо Терзийски.

Най-неочаквано за публиката е името на новия министър на културата в проектосъстава - музикантът Калин Вельов. Той има кратък опит като депутат на ГЕРБ в последната година. И също бе свързан със Слави - той е бивш перкусионист от “Ку-ку бенд”. Вельов впечатли вчера Борисов с вида си - костюм и висящи тиранти. Това провокира партийния лидер да подкани музиканта по-често да си показва плочките на корема.

“Утре искам да

те видя по плочки с барабаните, щото виждаш на правната комисия момчето какво е. И ние такива тигри имаме в ГЕРБ. Я малко се разголете и вие, явно това е новата вълна, това е отговорната политика”, каза Борисов.

Двама са завръщащите се в министерските кресла - Ивелина Василева за околната среда и Делян Добрев за енергетиката. Размаза ги на изборите в Хасково, напълно е реабилитиран, подчерта за него Борисов.

Ново лице за изпълнителната власт е депутатът от ГЕРБ в 44-ото НС Александър Иванов, издигнат за вицепремиер и министър на регионалното развиетие. Досегашният зам.-министър на икономиката Жечо Станков пък се предлага за ресор “Енергетика”.

Борисов е

предложил на

Красимир

Каракачанов

да остане

силов вицепремиер и военен министър, но лидерът на ВМРО отклонил - народът не го допуснал до парламента.

Митов определи ДБ и “Има такъв народ” като близки по идеология. Той бе зам.-председател на основаната от Иван Костов ДСБ, сега оглавявана от ген. Атанас Атанасов. После отиде в ДБГ на Меглена Кунева, а преди изборите обяви, че вече е член на ГЕРБ, и бе 2-и след Борисов в листата в София.

Според премиера в оставка, ако са хитри, обединените срещу ГЕРБ партии в парламента ще гласуват този кабинет, защото с новото си мнозинство ще могат всеки ден да викат министрите “и да си ги държат до 9 часа”.

“Вземете мандата и се опитайте с разум да говорите с тези хора. Дори да не се съгласят да ни подкрепят, сме длъжни да говорим с тях. След като им потрябва мнозинство за важни теми, ще им отговорим със същото високомерие”, каза още Борисов.

От ДБ и ИТН потвърдиха, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ.

“Нека само другите партии да не говорят, че нямат нужното мнозинство да направят кабинет. По-голямо единство в парламента не е имало скоро. Новото мощно мнозинство може да управлява спокойно 4 г. За какво им е служебен кабинет? Ако сега избягат от отговорност - значи са страхливци”, заключи Борисов. А накрая предупреди: “Аз ще се върна един ден - ще спра да куцукам, ще си почина. Когато се мобилизирам, когато се види какво могат другите, аз ще се върна. Като какъв, няма никакво значение.”

Борисов към Нинова, Нинова към Станишев, Станишев към Нинова: голямото женско-мъжко кълване

Една позабравена парламентарна случка отпреди десет години заживя нов живот вчера и доведе до остра верижна размяна на реплики и задочно “кълване” за политики между Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Сергей Станишев.

През март 2011 г., по време на парламентарен контрол, Борисов, тогава първи мандат премиер, се обръща към лидера на БСП Станишев да спре атаките на двете червени остриета по това време - Нинова и Мая Манолова.

“Господин Станишев, ако може да ми ги разпределяте една по една! Много ви моля! Това е психологически натиск...”, примоли се премиерът. (Виж случката, разказана от “24 часа” преди 10 г. по-долу.)

За случката вчера напомни самият Борисов, докато се включваше на живо от болницата:

За тези, които казват, че ме е страх да отида в парламента: Казвах на Станишев навремето - спри ги тези Мая и Корнелия, излез ти

Просто истерични жени, злобни

жени. А те сега се събраха

всичките в парламента:

и Таня ( Дончева - б.а.), и Капон, и Мая (Манолова), и Корнелия (Нинова), и още един-двама-трима мъже има, и те истерични като тях. Да, не мисля, това не допринася нищо за държавата, ако нещо щеше да допринесе, да отида, но те искат да викат и да направят патаклама в парламента. Защото те не искат да четат, да говорят по плана за възстановяване.

Думите му предизвикаха Нинова и във фейсбук тя излезе с нова трактовка на случката.

Чухте ли Борисов? От дума на дума си дойдохме на думата. Той проговори за задкулисието, което сам създаде. Какви ли разкрития ще направи още? Миналата седмица започна поименно да изрежда хора от всички партии, на които е помагал. Интересно срещу какво. А днес призна, че разговарял със Станишев да ме махне, написа соцлидерката.

Представяте ли си: лидерът на управляващата партия казва на лидера на опозицията да отстрани неудобните му хора. Видя се, че съм

била права за

подводниците

му в БСП

и целта на вътрешната опозиция, допълва тя.

Нейният пост предизвика реакция от президента на ПЕС. Също във фейсбук Станишев клъвна соцлидерката:

Според Нинова Борисов “ме молел да я махна”. Задкулисно - от парламентарната трибуна.

Е, не го

послушах и

днес тя е

председател

на БСП. И я моля да отговори на няколко въпроса, които вълнуват хората от партията. Защо жертва Радев в услуга на Борисов и ДПС? А БСП трябваше да плати тази скъпа цена на изборите? Какво налага превръщането на БСП от голяма, демократична и сложна партия в средна, опростена, лидерска формация? Как като единствена опозиция губиш поредните избори и отблъскваш половин милион избиратели?

2011 г. Бойко се хвана за главата от жените на Станишев: Ако може, да ми ги разпределяте една по една

“Господин Станишев, ако може, да ми ги разпределяте една по една! Много ви моля! Това е психологически натиск...”

Тази човешка молба отправи премиерът Бойко Борисов към предшественика си вчера, след като бойните депутатки от БСП Корнелия Нинова и Мая Манолова го засипаха с въпроси в парламентарния контрол.

Борисов запази сериозно изражение, докато отговаряше на Нинова защо кабинетът не спазва разписаните в собствените си решения срокове.

Когато обаче Цецка Цачева анонсира и въпроса на Манолова, той обърна поглед към тавана в стил “Помогни ми, Боже”, шумно въздъхна, скри лице в шепи и енергично разтърка главата си. Залата избухна в смях, но това не трогна Манолова и тя атакува решението вътрешният министър Цветан Цветанов да оглави изборния щаб на ГЕРБ.

Това пише “24 часа” на 19 март 2011 г.

По това време лидер на БСП и шеф на парламентарната група на социалистите е Сергей Станишев, а Мая Манолова и Корнелия Нинова са смятани са остриетата на червените депутати в Народното събрание. А Бойко Борисов е премиер на първия си кабинет.

През есента на 2011 г. в България се провеждат заедно два вида избори - за местна власт и за президент. Цветан Цветанов е вътрешен министър, но оглавява и изборния щаб на ГЕРБ, заради което Борисов отговаря по време на парламентарния контрол на Корнелия Нинова и Мая Манолова.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>