Херо Мустафа откри базиликата на Пловдив с "Високи сини планини" (снимки)

18.04.2021 10:38 Радко Паунов
Полицаи има и по покрива на базиликата, която се открива днес.
Униформени наблюдават за реда и от покрива на базиликата.
Здравко Димитров съпроводи Херо Мустафа.
Дани Каназирева и Пламен Панов
Археолозите Жени Танкова /вляво/ и Елена Кесякова, които проучиха базиликата.
Реставраторът доц. Елена Кантарева

Много полиция охраняваше откриването на Епископската базилика на Филипопол в Пловдив. Униформени имаше дори на покрива на сградата. Заради епидемичните мерки присъствието в залата бе ограничено. Кметът Здравко Димитров лично посрещна посланика на САЩ у нас Херо Мустафа. С нея бе и шефката на "Америка за България" Нанси Шилър.

Със стихотворението на Младен Исаев "Високи сини планини" посланик Херо Мустафа даде началото на тържествената церемония.  Тя цитира на чист български строфата "Обичам българските думи,
що слушам по поля и друми, обичам хубавите песни
и приказките ни чудесни".

Дипломатката на САЩ у нас поздрави всички, участвали в проекта. Знаем какво важно постижение е това и колко икономически ползи ще донесе на Пловдив новият паметник, изтъкна Мустафа.

Посланичката посочи, че събитието е внушително. И благодари на кмета Здравко Димитров и на председателката на фондация "Америка за България" Нанси Шилър. Двете институции инвестираха в продължение на 6 години над 16 милиона лева в разкриването, реставрацията и експонирането на мозайките.

"Този паметник ще продължи да бъде специално място. Откриването му съвпада с Деня на ЮНЕСКО", посочи Херо Мустафа. Според нея Епископската базилика е пример за красотата и културата, с която Пловдив и България могат да се гордеят по света. А партньорството за нейното възстановянате между община Пловдив и "Америка за България" показва как българи и американци могат да работят заедно.

Кметът Здравко Димитров благодари на археолозите и реставраторите. "Пловдивчани и гости на света, добре дошли", каза той.

На събитието присъстват депутатите Дани Каназирева и Иван Тотев, както и районните кметове.

За тези близо 7 г. работихме камъче по камъче, за да сглобим мозайките на базиликата, отбеляза Нанси Шилър. Тя разказа, че посетила за първи път през 2015 г. обраслия в бурени терен. Реставраторката Елена Кантарева тогава извадила лопатка и метличка и й показала част от изящните мозайки. "Бях поразена от великолепието", призна Шилър.

По думите й днес нямаше да сме тук, ако не бяха археолозите Елена Кесякова и впоследствие Жени Танкова. "Живот и здраве", завърши на чист български Нанси Шилър.

"Първият ми шок беше, когато видях мозайките. Казах си "Господи, с какво се захващам", призна реставраторката доц. Елена Кантарева.

Според бившия кмет Иван Тотев това е най-големият публично-частен проект между "Америка за България" и община Пловдив. Този обект ще бъде много посещаван, каза той.

А Здравко Димитров е убеден, че паметникът ще бъде включен в обектите на ЮНЕСКО. Предшественикът му Иван Тотев призна, че е щастлив от експозицията. И препоръча на Димитров да мечтае смело и да взема решения, дори това да му струва понякога скъпо. Той благодари на "Америка за България", че го е подкрепяла по време на проучванията и реставрацията. И препоръча на бъдещото ново правителство да продължи да се бори за включването на паметника в списъка на ЮНЕСКО.

Лентата прерязаха Здравко Димитров, Херо Мустафа, Нанси Шилър и Богомил Грозев.

От утре, 19-и април, базиликата ще работи всеки ден, а входът се заплаща.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>