Д-р Христиана Бацелова: Много хора се подвеждат, че първата игла ги пази - рискът да се заразят е голям

18.04.2021 08:24 Румен Златански

- Липсата на ваксини и атаката срещу "АстраЗенека" отказаха мнозина да се имунизират

Д-р Христиана Бацелова е епидемиолог в УМБАЛ "Св. Георги" и преподавател в Медицинския университет в Пловдив.  Един от най-търсените специалисти по време на епидемията. Какви са рисковете от зараза след първата игла, както и удачно ли е да се ваксинираме с два различни препарата, отговаря тя пред 24plovdiv.bg

-Д-р Бацелова,  защо според вас първоначалният интерес към ваксините сякаш намаля напоследък?

- Най-вече заради недостига на ваксини. Кампанията тръгна много добре, хората идваха да се имунизират с желание. Проблемите с доставките обаче оказаха своето влияние. А също и атаката, която се разгърна срещу "АстраЗенека". Това изигра отрицателно въздействие. Мнозина се изплашиха и отказаха да се от нея. Иначе тя е хубава и важна ваксина. Има обаче реална опасност да възникне кампания и срещу други препарати, което може да откаже окончателно хората да се имунизират. А това ще създаде голям проблем в тази пандемия.

- Не са малко обаче хората, които вече са си направили първа игла с "АстраЗенека" и се чудят какво да правят сега. Вашият съвет?

-Тези, които са го сторили и не са имали проблеми, спокойно могат да си поставят и втората доза. Ако нямат фамилна обремененост за образуване на тромби, няма от какво да се притесняват. Хората, изпитали сериозни проблеми след първата игла, не са чак толкова много. 

- Какво е мнението ви относно поставянето на втора игла с друг препарат, различен от първия?

- Това не е особено удачен вариант и най-добре е да не рискуват.   Подобен ход ще доведе до сериозно изхабяване на ваксини. След като човек е получил една доза и вече е изградил антитела,  е безмислено да му поставят още две игли с друг препарат. 

- Консултант сте на Националната пациентска организация. За какви проблеми ви сигнализират?

-  Получаваме оплаквания, както Оплакванията при всяка друга имунизация. Най-вече пациенти се оплакват от болки на мястото, където е поставена иглата, временно неразположение, отпадналост, втрисане. Не съм чула и при други колеги да има сериозни странични ефекти.

-  Наистина ли са застрашени от тромбози жените, ползващи противозачатъчни?

- Не, поне аз не съм прочела нито едно сериозно изследване за това. Тази тема прекалено много се преекспонира от някои хора. Все пак нека да напомним, че благодарение на ваксините са спасени милиони човешки животи.

- Правилно ли е да се прави имунизация по време на пандемия, след като се чуха гласове, че на практика това е спомагало за разпространение на заразата?

- Ситуацията с коронавируса беше извънредна и трябваше бърза реакция. Само с ограничителните мерки не можем да спрем заразата. Необходимо бе да бъдат изработени и ваксини. Нямаше за кога да се чака. Този вирус се разпространява бързо и мутира, което го прави още по-опасен. Чрез имунизацията го ограничаваме и предпазваме живота и здравето на хората. Без ваксини няма да можем да се преборим с него.

- Очаквате ли скоро да се появят и ваксини за деца?


    - Да в "Пфайзер" активно работят. Очаква се техните ваксини да бъдат с висока ефективност и безопасност за тази възрастова група. Особено, след като в последно време се заразиха и разболяха доста деца.

- Привърженик сте на стриктното спазване на ограничителните мерки. Какво бихте казали на онези, които продължават да ги пренебрегват, след като се ваксинират?

-  Това е неправилно разбиране. Дори и след като са получили втората доза,  е задължително да продължат да носят маски, да се дезинфекцират и да спазват дистанция. Не бива да се подлъгват, че са имунизирани. В САЩ е проведено изследване, което е установило, че е напълно безопасно да контактуват помежду си без маски само тези хора, за които са минали 14 дни след поставянето на втората игла. За останалите опасността да се заразят е реална, ако не използват мерките. Много хора в България се подвеждат, че след като са получили първата доза, може и да не се пазят повече. За тях също остава опасността да бъдат заразени. Почти сигурно е, че ще го изкарат по-леко, но няма нужда да си го причиняват със своите действия. Ако са били носители на вируса преди ваксинирането, те може да заразяват други хора.

- Ще можем ли да постигнем колективен имунитет до лятото?

- Всичко зависи от навременната и ритмична доставка на ваксини. Ние, медиците, доказахме, че можем бързо да се организираме и да имунизираме хората. Нека да не се притесняват. Стига да има ваксини, ще съумеем да ги сложим бързо.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>