Не влезе в затвора и не отиде посланик в Румъния, но може да оглави кабинет

15.04.2021 16:37

В момента езикът е пропит с омраза, една държава не се управлява с крясъци, казва Даниел Митов, който трудно ще стане новият премиер

Мнозина веднага се сетиха за Даниел Митов, щом чуха вчера Бойко Борисов да казва, че за премиер ще бъде предложен “човек с ясна проевропейска и натовска позиция”.

Назначен от президента Росен Плевнелиев за външен министър в служебното правителство на Георги Близнашки, а след това останал на поста и във второто правителство на Бойко Борисов, Митов поддържаше именно такава политическа линия.

По време на мандата си

често критикуваше

Русия и нейните

хибридни заплахи

на Балканите

и настояваше за повече координирани европейски мерки и санкции срещу Москва.

Преди последните парламентарни избори името му се появи в листите на ГЕРБ веднага след това на лидера Борисов, затова някои пророкуваха, че Даниел Митов е готвен най-малкото за шеф на парламентарната комисия по външна политика на мястото на Джема Грозданова, която мигрира в партията на Цветан Цветанов.

Други обаче заподозряха, че Митов може да получи отново креслото в МВНР, особено след ширещите се слухове, че Екатерина Захариева ще бъде посочена за премиер.

В една платена предизборна публикация самият Даниел Митов отговаря съвсем ясно на въпроса дали той е кандидатът на ГЕРБ за премиер след вота на 4 април: “Кандидат за министър-председател трябва да бъде лидерът на спечелилата изборите партия. Още повече това важи, ако става въпрос за действащия премиер.

Всякакви други

решения – експертни

правителства,

програмни и пр.,

носят рискове

и нямат достатъчен потенциал за вземането на ключови политически решения.” Това, разбира се, бе най-коректният политически отговор към онзи момент. Предвид ситуацията днес един друг цитат пасва повече: “Нищо не можем да изключим категорично, всичко е въпрос на разговори. Единственото, което ми се иска, е да започнем да си говорим нормално. В момента езикът е пропит с омраза. Една държава не се управлява с крясъци".

Преди последните избори бившият външен министър се появи няколко пъти в светлината на медийните прожектори след време на дълго отсъствие, в което името му се споменаваше рядко и предимно в контекта на някакъв пропуск - да влезе в затвора, да замине посланик в Румъния или да стане представител на ЕС в Либия...

В някои от тези свои предизборни изяви Митов дори обясни защо е преминал в ГЕРБ, след като бе виден член на други политически формации:

“ГЕРБ се утвърди

като дясната партия

в България и тепърва

ще бъде фактор

в българския политически живот, а и стои добре в чужбина".

Десните политически търсения на Митов започват по-сериозно през 2006 г., когато става член на “Демократи за силна България” (ДСБ), а при избора за ново ръководство на партията след неуспеха на вота за Европарламент през 2007 г., дори е избран за заместник-председател на ДСБ.

На парламентарните избори през 2009 г. е кандидат за депутат и водач на листа на Синята коалиция в Пазарджик, но не успява да стане депутат.

Той напуска ДСБ през 2012 г. и се присъединява към партията “Движение България на гражданите” на Меглена Кунева. После заради ангажиментите си към Националния демократически институт (НДИ) на САЩ напуска българското политическо поле и

заминава за Брюксел

като постоянен

представител

на института.

По-рано е имал още една мисия с НДИ - в Ирак, където е програмен мениджър на Програмата за развитие и подпомагане на политическите партии. В професионалната му биография пише, че е работил по програми на Националния демократически институт и в Либия, Конго, Украйна, Йемен, Тунис и др. Тези ангажименти в чужбина приключват тъкмо навреме и на 6 август 2014 г. Митов е назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. Това е и началото на кариерата му в държавната номенклатура, която ще продължи и в следващия коалиционен кабинет на Борисов от квотата на Реформаторския блок.

След разпускане на правителството Даниел Митов се оказа клиент на прокуратурата, като първоначално беше обвинен в престъпление по служба, а след това обвинението му беше изменено в злоупотреба с доверие. Неговият заместник Христо Ангеличин беше привлечен като обвиняем за безстопанственост.

След две години бившият външен министър беше оправдан и на трите инстанции.

Миналата година Митов бе предложен от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева за български посланик в Букурещ.

Президентът Румен

Радев обаче се обяви

против назначението

и това провокира поредното напрежение между правителството и държавния глава.

Даниел Митов все още е номиниран и за специален представител на ЕС в Либия, но решението кой ще заеме този пост все още не е обявено от Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи Жозеп Борел.

Ако въпреки заканите на анти-ГЕРБ партиите, че няма да подкрепят правителство на статуквото, Митов все пак успее да стане следващият премиер на България, това очевидно ще го възпрепятства от кариера в международните организации поне временно.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>