Костадин Димитров: Задава се голям проблем в "Тракия" - основни улици не са пипани от 40 г.

15.04.2021 08:01 Радко Паунов
Костадин Димитров с пейката, която дари.

- Районното кметство благоустроява цели зони, но големите трасета са ангажимент на общината, казва той

- Набира скорост новата новата инициатива "Пейка с послание", десетки искат да се включат

- Народният събор в "Лаута" ще е в началото на юни

"Пейка с послание" е най-новата инициатива в пловдивския район "Тракия", която набира съмишленици. "Виждали сме такива в Ню Йорк, а хубавите идеи трябва да обикалят света", категоричен е кметът Костадин Димитров. Той първи закупи и постави пейка на Младоженческата алея в парк "Лаута". В левия ъгъл на облегалката има табела, където са изписани имената на неговия баща - уважавания пловдивски неврохирург доц. д-р Димитър Димитров. Приживе много обичал да се разхожда именно по тази алея.

- Г-н Димитров, да не би вече да има цяла алея от нови пейки с послания по повод поредната ви инициатива в парк "Лаута"?

- Желаещите са много, звънят, интересуват се как да се включат. И това е само в първите дни на начинанието. Предлагаме различни варианти. Единият е хората да ни се обадят, а ние да им посочим фирма, която да изпълни услугата - закупуването на пейката, поставянето на табелата с конкретното послание. Вторият вариант е кметството да им съдейства да си закупят пейка и да я поставят на алеята. Има и трета възможност - сами да си я вземат, чиято визия обаче трябва да е съгласувана с нас. Това е възможност не само да облагородим парка, но и самите хора да оставят следа за техен близък или да напишат послание, което да се вижда от повече граждани. Само да напомня, че извън тази инициатива, ние ще поставим в квартала т.г. над 100 нови пейки.

- Как ви хрумна да приложите този нюйоркски почин в "Тракия"?

- Чувал съм, че в техните паркове има такива места за отдих. В Канада също го правят. Това е практика да се дава възможност на бизнесмени и граждани да оставят нещо лично.

- Колко платихте за вашата пейка?

- 167 лева.

- Няма ли да ви упрекнат, че карате хората да купуват пейки за обществено ползване - нещо, което е ангажимент на градската власт?

- Повярвайте, много хора прегръщат идеята. А негативните коментари в социалните мрежи са единични. По-скоро гражданите приемат това начинание положително. В района не разполагаме с толкова много средства и затова прилагаме различни инициативи. През годините реализирахме "Стъпка в повече" - инициатива, в която се включиха хипермаркети в разширението на зелените площи в района. "Засади дърво - създай живот" е другата ни проява, която се утвърди. Над 500 дръвчета ще засадим само този сезон. За хората, които сами оформят градинките пред входовете си, връчваме ежемесечни награди "Цветен кът". Така успяхме да създадем малки оазиси пред жилищните блокове, които радват окото.

- Наскоро преболедувахте коронавируса. Звъняха ли ви много хора, докато се лекувахте вкъщи?

- Като кмет никога не губя връзка с хората. Затова и много от тях ми се обаждаха, като разбраха, че съм пипнал заразата. Слава богу, преодолях я в домашни условия. Окуражаваше ме, че всеки ден ми звъняха различни хора да ми пожелават бързо оздравяване. И мисля, че това ми помогна да преодолея по-леко болестта.

- Къде смятате да насочите сега тази положителна енергия, за да подобрите живота в "Тракия"?

- Правим тротоарите на микрорайон А-6. Работим около блок 100. Забелязвам, че хората вече си оправят градинките. След многото дъждове обаче имаме проблем с пътната инфраструктура. Всеки ден съм в контакт с фирмите. Пуснали сме обществена поръчка за преасфалтиране на определени улици.

- Факт е, че в "Тракия" улиците са широки и няма задръствания. Но голяма част от централните трасета са с много бабуни и автомобилите буквално подскачат. Откога не са ремонтирани?

- Това е голям проблем, който назрява в район "Тракия". Пътищата остаряха, а поддръжката им е скъпа. Би трябвало това да е приоритет за голямата община. На последната оперативка казах, че околовръстното шосе в района спешно се нуждае от преасфалтиране, както и бул. "Освобождение", който е изграден преди повече от 40 г. Районното кметство влиза в даден микрорайон и гледа да благоустрои всичко - малките улички, тротоарите, градинките, детските площадки, местата за паркиране. Но големите инфраструктурни обекти не са по нашите сили. Надявам се в общината да го осъзнават. И колкото повече се забавя ремонтът, толкова по-скъпо ще струва.

- Обикаляйки всеки ден из района, какво ви казват хората?

- В следизборно време сме и техните желания са разнопосочни. Усещам, че това, което правим, се възприема добре. Срещнах се с граждани от блок 100, които са много инициативни и поддържат езеро с изкуствени рибки. Уточнихме, че тротоарът трябва да се направи по определен начин. После се видях с лекаря от вход "Б". Разбрахме се, че трябва да им направим сонда, за да си поливат отпред зелените площи. Гражданка, която продаваше зеленчук, пък ме заговори на политическа тема.

- И какво ви попита тя?

- Чудеше се как се е случило в район "Тракия" партията на Слави Трифонов да има лек превес.

-  А вие какво й отговорихте?

- Казах й, че кметските избори са различни от парламентарните. Едните са мажоритарни, другите - пропорционални. Но и двамата се съгласихме, че такъв прецедент у нас няма - пети поредни парламентарни избори са спечелени от ГЕРБ.

- Ще правите ли и тази пролет Народен събор в парк "Лаута"?

- Разбира се. Насочили сме се да бъде в началото на юни. Това е мероприятие, на което се стичат хиляди не само от "Тракия", но и от целия Пловдив. Миналата година бяхме поставили дезинфектанти през 10 метра. Смятам, че няма да има пречка за провеждането му. Този събор на народното творчество повдига българския дух и възкресява фолклора и традиции. Много се радвам, че хората, които го подкрепят са стократно повече от тези, които го критикуват.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>