Полиция и РЗИ установиха: Незаконни катафалки возят покойници в Пловдив (снимки)

14.04.2021 18:03 Анелия Перчева Радко Паунов
Ковчезите варират от 90 лева, тези с дебело дъно - 200 лева, а с алуминиев обков - 340 лева. Снимки: Радко Паунов
Виолета Болгурова, собственичка на траурна агенция "Лета", казва, че при нея не са открили нарушения. По думите й проверяващите се държали вежливо.
В обредните торбички инспектори на РЗИ установили храни с изтекъл срок.
Венци от изкуствени цветя се предлагат по 30 лева.
В тази траурна агенция не са завишавали цени на погребенията.

Траурни агенции с рекордни печалби в пандемията пробутвали стари храни в обредните торбички

Баснословни печалби в пандемията от завишени цени на погребения, пробутване на стари храни в обредни торбички и превозване на покойници с незаконни катафалки са част от нарушенията, констатирани от полиция, РЗИ и БАБХ. Служители влязоха ненадейно в 26 траурни агенции във вторник и се натъкнаха на нарушения.
„Автомобилите за превоз на ковчези трябва да са снабдени с отделен товарен отсег и с термометър. Ако покойникът се транспортира до отдалечено място за повече от 2 часа, се изисква температура от 0 до 5 градуса“, обясни шефът на отдел „Обществено здраве“ в РЗИ д-р Цвета Иванова. Тя добави, че от м.г. е в сила разпореждане на здравното министерство починалите от COVID да се полагат в метални саркофази или пък в обикновени, но на дъното им да има стърготини или биоциден препарат. Това се изисквало и когато починалият си е отишъл от друга опасна инфекция като антракс например. По думите на д-р Иванова здравната инспекция не е била предварително уведомена от полицията за акцията, а в самия ден на провеждането й, за да няма изтичане на информация. 15 служители на РЗИ са участвали в проверката.
Според констатациите част от колите, с които се транспортират покойници в Пловдив, не са регистрирани в здравната агенция.

"Влязоха внезапно. Първо трима полицаи, после двама от РЗИ и още двама от Агенцията по храните. Държаха се вежливо, искаха документи, проверяваха наред", разказа пред "24 часа" собственичката на траурна агенция "Лета" Виолета Болгурова. При нея не открили нарушения. При други обаче са констатирани драстични отклонения. Причина за мащабната акция са драстично поскъпналите погребения в Пловдив. Ако преди пандемията скромна церемония е излизала около 1000 лева, сега вече достига до 2400 лв., обясниха криминалисти.
„Нагло и безкрупулно е да се обогатяваш от мъката на хората, като спекулираш с цените в извънредна обстановка. Откъде пенсионери ще намерят толкова пари, за да изпратят свои близки“, коментираха разгневени клиенти на фирми за траурни услуги.
При акцията икономическа полиция е изискала от фирмите касови апарати и счетоводни документи. Следващата стъпка е ревизия, за да се установи как са били формирани цените на услугите и дали са плащани данъци.
Някои от агенциите ще отнесат солидни глоби заради липса на документи за произход на хранителните продукти в т.нар. "раздавки". В обредните торбички е установено и жито с изтекъл срок на годност. Тези с незаконните катафалки също ще бъдат глобени.
Според разследващи фирмите, които извършват погребения, са натрупали колосални печалби в пандемията. Особено при втората и третата вълна, когато смъртните случаи са се увеличили.
Заради такива печалбари страдаме и ние, които съвестно си вършим работата, коментират собственици на малки агенции. Те твърдят, че изобщо не са завишавали цените на услугата. "Има обаче колеги, които нон-стоп са пред болниците, играят в комбина с медици и санитари и катафалките им вървят след линейките. Знаят се тези, които надуват цени", разказаха хора от бранша. Твърдят, че нормално погребение излизало около 500 лева. Цената нараствала в зависимост от "екстрите". Най-обикновен ковчег от талашит е 90 лева, а такъв с алуминиев обков отвътре - 340 лева. Венецът върви 30 лева.
"Има скок на погребенията с около 50%. Правим по 15-16 на ден в града. Все пак не е достигнат страшния пик отпреди Коледа, когато починалите бяха двойно повече в сравнение с минали години", обясни шефът на общинското предприятие "Траурни обреди" Коста Попов. По думите му четирите гробища – Драгановите, Централни и в кварталите "Прослав" и "Коматево", вече са запълнени. Места има само в парка на Рогошко шосе, които още ще се разширяват с отчуждаване на частни парцели.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>