Каназирева през сълзи напусна областната управа, остави я на Петър Петров (снимки)

14.04.2021 13:10 Радко Паунов
Дани Каназирева остави областната управа на Петър Петров. Снимки: Авторът
Петър Петров, който поема временно областната управа, благодари от сърце на Каназирева за човешките отношения.
Каназирева сърдечно се ръкува с най-верния й човек - Йордан Кюмюрджиев.

- Изключиха ме навремето от ГЕРБ заради близките ми отношения с Борисов, каза тя

-  Не коментирам слухове, отсече депутатката дали ще оглави ГЕРБ в Пловдив

Ще ми липсвате много, каза почти през сълзи Дани Каназирева, сбогувайки се със служителите на областната управа в Пловдив. Днес беше последният и работен ден като губернатор, а от утре вече е депутат от ГЕРБ.

До назначаването на титуляр администрацията ще ръководи заместник-областният управител Петър Петров.

"Г-жо Каназирева, благодарим ви за човешките отношения, които създадохте. Много амбиция и много здраве ви желаем по новия път. Винаги ще се гордеем с вашите добри постижения", каза Петров, връчвайки й саксия с бели цветя и пейзаж от Пловдив.

Цялата администрация й ръкопляска, а след 30-минутното си изявления Каназирева се ръкува сърдечно с най-близкия й човек - Йордан Кюмюрджиев.

"Не просто съм била член на ГЕРБ. Аз съм го създавала заедно с инж. Кюмюрджиев. Поради разногласия с Цветан Цветанов и негови приближени, един по един бяхме изключени заради близките ни отношения с Бойко Борисов", припомни Каназирева. На въпроса дали отново ще се върне в ГЕРБ, тя каза, че не членството е толкова важно, а каузата, която отстояваш.

Поясни, че партията "Съюз за Пловдив" остава в сърцето й, но отдавна не е неин председател нито член. "Това е градска дясна политическа сила, който със своите млади, образовани и енергични хора има място в Пловдив", посочи Каназирева.

Церемонията по сбогуването й беше в две части. Най-напред във фоаието на администрацията застанаха служителите и тримата й заместници - Петър Петров, Евелина Апостолова и Димитър Керен. Каназирева слезе по стълбите при тях. И отиде на импровизираната катедра.

"Толкова пресконференции съм дала, за първи път съм развълнувана много", обясни тя с потреперващ глас. Обърна се към екипа си и каза, че през тази година и половина важните хора са били те, а не тя.

Създадох атмосфера на уважение, не посегнах никого да уволня, посочи бъдещата депутатка.

Каза, че е имала честта да бъде областен управител в най-тежката година - не само у нас, но и в света. "Но ако беше леща, нямаше да се падне на мен. Свикнала съм да преодолявам трудности", изтъкна Каназирева. Обяви, че оставя работеща организация в лечебните заведения. Искрено се надява, че който и да дойде след нея, ще продължи тази политика. "Всеки директор на болница можеше да ми се обади по всяко време на денонощието. Реагирах незабавно. Проф. Костадин Ангелов откликваше на обажданията ми и веднага намираше решение", припомни тя.

Обясни, че в момента над 200 км пътища се ремонтират в областта. "Надявам се, човекът след мен да ги довърши", каза досегашната губернаторка. Допълни, че има средства за пътя до Лилково и Бойково, тече процедура за изпълнител на Югоизточния обход на Пловдив. Но посочи, че общината трябва да отчужди два имота, за да не се възпрепятства големия проект. Пътят Раковски-Брезово щял да е готов в края на месеца. Категорична е, че всички парламентаристи от Пловдив и областта трябва да съдействат за разширението на Околовръстния път.

Три каузи се зарече да следи. Едната е кариерите в Белащица. На втората договорът не е изтекъл и се надявам делото срещу нея да продължи. "Биоцетралата в Труд също ще държа под око. За да заработи, трябва да направи огромни инвестиции в опазването на околната среда", категорична е тя.

И новият водопровод в Брестовица ще следи да бъде изпълнен докрай.

"Не спряхме да отговаряме на хората. Някои се обръщаха към мен с искания извън моите правомощия, а те са в прерогативите на община Пловдив. Най-много оплаквания има за "Рогошко шосе". Пратих писмо на кмета Здравко Димитров. Хората не могат да карат колите си", каза Каназирева.

Когато започна да говори за политическата ситуация, помоли служителите да си отидат по кабинетите, за да не се чувстват неловко. Някои обаче останаха, макар и встрани. "Надявам се езикът на омразата да спре. Имаме безспорен победител с разлика между първата и втората сила от 9%. Имаме и опозиция, която обаче е идеологически несъвместима. Няма как да говориш за промени и да искаш подкрепа от БСП", даде пример Каназирева. Според нея не е ясно дали "Има такъв народ" на Слави Трифонов подкрепя съдебната реформа на Христо Иванов и дали втория е съгласен с предложението за 1 лев партийна субсидия.

"Нямаме притеснения от нови избори, нито пък се боим, че ще сме опозиция", категорична е тя. Според нея ГЕРБ е длъжен да предложи кабинет и председател на Народното събрание като първа политическа сила.

Попитана вижда ли себе си в ролята на министър, на зам.-председател на парламента или пък на областен координатор на ГЕРБ в Пловдив, тя отвърна, че няма да коментирам слухове.

Увери, че ще продължи да е активна за Пловдив и региона.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>