Изпускат язовири, за да не прелеят, вецове работят с пълна мощност

12.04.2021 21:26 24 часа Пловдив онлайн
В събота екоминистърът Емил Димитров направи обход на деривациите, които захранват язовирите “Искър”, “Бели Искър” и “Белмекен” заради очакваното снеготопене.

Започва контролирано изпускане на софийския язовир “Искър” заради снеготопенето и очаквани валежи.

По тази причина министърът на околната среда Емил Димитров провери някои от водните обекти в събота, а след това издаде указания за вземане на мерки.

“Искър” е с наличен обем 524,9 млн. кубика, а с топенето на снега се очакват още 172,6 млн. куб. м. Затова в участъка до яз. “Панчарево” ще започне контролирано изпускане по река Искър. Допълнително ВЕЦ “Пасарел” и “Кокаляне” ще работят на пълна мощност. Същевременно е наредено да се поддържа свободен обем в “Бели Искър”, който да поеме допълнително вода при нужда.

В най-критично състояние е яз. “Асеновец”. ВиК - Сливен, смята, че съоръжението ще започне да прелива до 4-6 дни. Затова се нарежда на града да използва вода за пиене единствено от язовира и да не се ползват подземни водоизточници. Речното легло след язовирната стена било почистено и нямало опасност от наводнения, посочват от министерството.

Според указанието свободен обем трябва да се поддържа и в язовирите “Калин” и “Карагьол”, както и “Дяково”, при който също започва изпускане, а постъпващият приток ще се използва за производство на ток.

Изпускане започва и на “Христо Смирненски” и “Копринка”. В случай на увеличаване на притока в “Йовковци” и съответно т.нар. висока вълна, ВиК следва да уведоми населението и компетентните органи, за да не се допуска заплаха за хората.

От яз. “Студена” все още няма нужда от контролирано освобождаване на вода, но са взети мерки за ограничаване на притока.

За производство на електроенергия ще се използват и постъпващите излишни води в язовирите “Тополница”, “Жребчево” и “Копринка”.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>