"Родопи" срещу удължаване на концесията за кариерите край Белащица

12.04.2021 17:00 24 часа Пловдив онлайн
Кметът на "Родопи" Павел Михайлов подкрепя хората от Белащица

С официално писмо, адресирано до РИОСВ, община „Родопи” за пореден път се обяви против инвестиционното намерение за продължаване срока на концесията за добив на строителни материали в землището на село Белащица. Изпратени са и писма до министрите на енергетиката, МРРБ и МОСВ.
Причина за реакцията на „Родопи” е информацията, че „Европейски пътища" АД спечелиха делото срещу енергийното министерство за затварянето на кариерата в Белащица.

Хората в селото протестират и срещу инвестиционното намерение на другия концесионер -"Холсим кариерни материали" АД, за удължаване срока на концесията. От "Родопи" също са против.
Като основен мотив в позицията си общината изтъква факта, че бъдещите планове за развитие включват превръщането на „Родопи” в зелен жилищен район в близост до Пловдив и като център за екологичен, културен, религиозен и винен туризъм.
„Недопустимо е в най-бързоразвиващия се район по отношение на инвестиции за жилищно строителство, да се разреши възобновяване на дейността на кариерите”, коментира кметът Павел Михайлов. Той допълни, че за последните три години издадените разрешения за строеж в селата Белащица, Брестник и Марково са близо 1000.
„Кариерите са източник на непрекъснато замърсяване и запрашаване на въздуха. В същото време само за миналата година населението, намиращо се в непосредствена близост до кариерата в Белащица и съседните Марково и Брестник се е увеличило с над 1300 души. Като ръководство на община „Родопи” ще използваме всички законови правомощия, за да не допуснем повече концесията да застрашава общесвения ред и околната среда”, каза още кметът.
Заради географското си положение община „Родопи” притежава редица туристически ресурси, които дават възможност за развитие различни видове туризъм и привличане на инвестиции.
В подкрепа на недоволството на гражданите и твърдата позиция на кмета на общината Павел Михайлов в края на януари тази година Общински съвет „Родопи” прие решение против възобновяване на дейността на кариерите в землището над село Белащица.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>