Маринела избра биокозметика, вместо да управлява $ 500 млн.

10.04.2021 21:10 Виктория Бочевска
Маринела в една от обедните почивки, докато работи в Сингапур.
Съпругът и е англичанин, двамата се запознават докато Маринела работи в Morgan Stanley.
Българката започва да се занимава с натурална козметика, след като се раждат двете и деца.

Българката тръгва от Перник, минава през Уолстрийт, за да създава сега продукти за бременни

Ако искате да чуете парите, отидете на Уолстрийт, казват в един от филмите за най-голямата фондова борса в света. Над 120 брокери в една зала, всеки с по няколко телефона и слушалки. И да, наистина се бие гонг за големите сделки.

В тази среда попада 23-годишната Маринела Станиславова от Перник в първия си ден като стажант в компанията National Securities на Уолстрийт. Историята започва в покрайнините на София и стига до швейцарската банка UBS в Сингапур, където само на 32 години тя управлява над половин милиард долара.

Запалва се по

финансовия свят,

когато за първи

път гледа филма

“Уолстрийт”

от 1987-а, и решава да преследва мечтата си да работи на фондовата борса в САЩ. Завършва икономическа гимназия в Перник, ходи на уроци по английски. Приета е в “Джон Джей Колидж” в Ню Йорк, където завършва финанси и икономически анализи. Като повечето български студенти работи на няколко места, за да се издържа.

Америка не ѝ предлага най-забавните студентски години, но я доближава до финансовия свят. В началото новата среда, култура и начин на живот са стресиращи, понякога работи до 5 часа през нощта, а след това отива на лекции. Първото интервю за работа е за детегледачка с руски език. Мислейки, че руският е близък до българския, Маринела се съгласява да пробва. Говорите ли руски, е първият въпрос. Да, разбира се, отговаря тя, но това съвсем не е така. Не получава работата, но се мотивира да се запише на уроци. С течение на времето си намира приятели, а две години по-късно сестра ѝ също се премества в Ню Йорк.

В последната година от следването университетът ѝ предлага компании, в които да изкара практика. Тя обаче иска да е на Уолстрийт и сама кандидатства. Назначават я на 6-месечен стаж. Целта ми беше да науча как и по какъв начин успяват брокерите, опитвах се да запомня всичко, което виждах, разказва Маринела. Опитните брокери дори по специфичен начин сгъват вестника, който четат там - The Wallstreet Journal. Научих се и аз да го правя и бях доволна, разказва през смях българката за първите си дни на фондовата борса.

Стажът на Уолстрийт учи Маринела на постоянство и упоритост. Настъпателният модел на работа на брокерите е стресиращ в началото за нея, налага се да ходи с вратовръзка на работа, но това ѝ подействало мотивиращо.

Уолстрийт обаче

е мъжки свят

и жени брокери практически няма, докато Маринела е там. Денят започва в 7,30 сутринта и продължава до 20 ч вечерта, обядва се на място до телефоните, тъй като всяко едно обаждане може да се превърне в следващата сделка. Маринела казва още, че има приятелство между брокерите, но и конкуренция и завист.

По време на стажа тя помага на един от брокерите. Трябва да се обажда на колкото се може повече компании и да проправи пътя на мениджъра си до изпълнителния директор. С това се измервало как се справя - дали успява да пробива през секретарите и служителите, които вдигат телефона.

Маринела е един от четиримата стажанти и единствената чужденка сред тях.

Не се притеснява

от отговор “не”

“Ще се обадя на 50 души и те ще ми откажат, но следващият ще е този, който ще каже “да”. Това ми стана мото във всичко, с което се занимавах след това”, казва Маринела. Стажът обаче изтича и тя трябва да реши дали да остане като брокер. Това, което я разколебава, е напористата и агресивна на моменти среда, както и това, че брокерите работят предимно по телефона и не срещат клиентите си на живо.

През това време посещава различни финансови събития в Ню Йорк, на едно от които получава предложение да се включи в програмата на една от петте топ инвестиционни банки в света - Morgan Stanley. След серия обучения и изпити е изпратена на срещи с актьори, а нейната роля е да ги убеди да инвестират. Ако се справи, получава работата. Маринела успява, но в следващите 18 месеца има таргет, който трябва да реализира като приходи и нови клиенти на банката. Българката се справя и с това.

Според нея доверието се гради заради името на компанията, която стои зад брокера, и на основата на сходство между потенциалния клиент и брокера. Аз дотолкова познавах клиентите си, че ме канеха на детски рождени дни и техни семейни празненства, казва тя. Изкарва 3 г. като съветник по управлението на богатството.

Честите бизнес пътувания я отвеждат в Сингапур - град, в който тя се влюбва от пръв поглед, а след това заедно със съпруга си се премества да живее там, като продължава да се занимава с финанси. Получава предложение за работа в швейцарската банка UBS, в която през следващите години с екипа си

управлява над

половин милиард

долара

Работата ѝ е свързана предимно с индивидуални клиенти.

В Сингапур се раждат и двете ѝ деца. На една конференция главният изпълнителен директор ни каза, че в крайна сметка в компанията в бъдеще ще останат трима работници - един човек, един компютър и едно куче, а работата на кучето ще е да пази компютъра от човека. Светът натам отива и мисля, че пандемията ускори този процес, казва Маринела.

След като става майка, работните пътувания стават все по-трудни. Малкият ѝ син за първи път отива в Ню Йорк, когато е едва на 40 дни. Заради замърсения въздух обаче се появяват здравословни проблеми, оттам назрява и моментът да напусне корпоративния свят и да стане самостоятелен предприемач.

Разработва прототип на предпазно покривало за детска количка с филтрираща система против бактерии и вируси, но пандемията стопира плановете, тъй като производителят в Китай затваря врати.

В момента Маринела живее със семейството си в Кипър и се готви да пусне на пазара линия натурална козметика, предназначена за жени преди, по време и след бременност. Продуктите са обогатени и с витамини и минерали. Идеята се заражда от наблюденията на Маринела, че повечето бременни жени в Азия се отказват от използването на козметика в този период, за да не навредят химикалите на децата им. За себе си казва, че е човек, който обича новите предизвикателства, а за в бъдеще не отхвърля възможността да се върне и в сферата на финансите, защо не и в България.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>