Час по астрономия на всяко ниво в първата българска образователна игра за двама

10.04.2021 03:00 Виктория Костова
Това са героите в играта. СНИМКИ: KVABA INTERACTIVE
Никола Георгиев, основател и управител на Kvaba Interaсtive.

Ти си част от космически патрул, който помага на хора, изпаднали в беда в Космоса. Твоята задача е да минаваш през обучителни мисии, препятствия, да разкриваш мистериозни сюжети. Докато преодоляваш трудностите една по една, се запознаваш с интересни факти за космическото пространство - какво е планета, звезда, черна дупка и астероид.

Това е сюжетът на първата образователна игра - Space Рatrol, създадена от български екип, чиято цел е да развива важни умения за децата като лидерство, любопитство, критично мислене, работа в екип.

Идеята за играта тръгва от неправителствената фондация “Лъчезар Цоцорков”, която има за цел да подпомага образованието в България. През 2019 г. фондацията създава експерименталния проект, който трябва да включва в себе си образователен материал, но и да бъде под формата на игра, за да може да достигне до децата. След анализи и проучвания се стига до решението, че проектът трябва да бъде мобилна игра, която е насочена за възрастовата група от 8 до 12 г. Изпълнителят на идеята е компанията Кvaba Interactive, която създава Space Рatrol.

Никола Георгиев, основател и управител на компанията, разказва за сюжета на играта: “Има един космически отряд и във всеки космически кораб стоят двама играчи. Единият управлява кораба, като задава движението, а другият управлява засмукващ лъч, нещо като прахосмукачка. Идеята на играта е да участват двама приятели, като е най-добре те да са в една стая, защото така ще имат комуникация помежду си. Единият поема лидерската роля, но другият прави всичко останало - събиране на полезни ресурси, активиране на врата, атака с топчета и защита от роботите, които са в Космоса и представляват заплаха. Колко добре се справя отборът в играта, зависи от работата му в синхрон.”

Проектът е пилотен за България, но в зависимост от това как ще бъде възприет, може да бъде разпространен и в други държави. Точно затова името на играта е на английски.

По време на създаването на Space Рatrol се правят много тестове с деца. Участва и гейм психолог, както и консултант по астрофизика. Доц. Камен Козарев от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория на БАН помага при включването на реални научни факти, които са интегрирани в началото на всяко ниво. Той самият е отдаден на идеята да запали младите хора по космоса.

“Играта се различава от другите комерсиални продукти, в които основен е моделът на монетизация. Стандартните игри са с цел печалба, като най-важната идея е да накарат играча да направи покупка или да гледа реклама. Но в тази игра няма никаква монетизация, напълно безплатна е. Затова имахме рядката възможност на пазара да направим проект, в който целта е да се развиват уменията на децата, най-вече работата в екип”, казва Никола Георгиев.

Той самият е запален геймър. През 2015 г. създава студио за игри и виртуална и добавена реалност като хоби проект заедно с още трима души. Смята, че ученето чрез игра става все по-популярно у нас, а бъдещето на игрите е те да са обвързани все повече с образованието.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>