Величко Родопски: Разширяваме синята зона в Пловдив, от нея ще идват 6 млн. лева

09.04.2021 11:01 Радко Паунов
Величко Родопски

Непростимо е да не изтеглим 100 млн. евтин заем, казва зам.-кметът

Правим корекция на някои такси, засега данъците няма да се пипат 

Величко Родопски е зам.-кмет на Пловдив по финансите. Зае поста миналата година след смяната на банкера Илия Кирчев. Неговият предшественик лансираше идеята за теглене на 120 млн. лева заем.
Сега и Родопски застъпва същата теза, но споменава сумата от 95-100 млн. лева. В представената от него 4-годишна бюджетна прогноза пред общинския съвет, която трябва да се гласува на 12 април, е предвиден дълг от 132 704 300 лева в края на 2024 г.
Как общината ще го погасява, отговаря той пред 24plovdiv.bg.

- Г-н Родопски, прогнозирате дълг от 46 млн. лева в края на годината. Как ще го понесе бюджетът на Пловдив?

- Щом така е посочено, значи сумата е вярна. Все още нямаме сключен договор, но имаме 30 млн. лева заем за Водния цикъл и още 2 млн. лева за съфинансиране на проекта за Небет тепе и Източната порта на Филипопол. Мисля, че сумата за Водния проект ще е по-голяма, но още не е усвоена. Имаме принципно съгласие от общинския съвет да вземем 120 млн. лева от м.г. Водим преговори с фонд Флаг, понеже лихвата е най-ниска, да теглим пари за закупуване на нова техника за "Чистота" и "Градини и паркове". Това е много важно, защото машините са доста стари и поддръжката им излиза скъпо. Ще е нужен заем и за няколко големи инфраструктурни обекта, но за кои - ще решат съветниците. Надявам се до няколко месеца да стане.

- Освен за продължението на бул. "Северен", където искате 10 млн. лева, кои други обекти ще финансирате с тези заеми?

- Преговаряме за "Модър-Царевец", за реконструкцията на ул. "Даме Груев", за нов мост над Марица и за подлеза под Водната палата, както и за завършването на бул. "Северен".

- Това е чудесно. Но според вашата бюджетна прогноза през 2024 г. община Пловдив ще има дълг от 132 милиона лева - четири пъти повече спрямо този в края на 2021 г. Как бюджетът ще се справи?

- Сумата няма да е толкова.

- А колко? Във вашето предложение до общинския съвет черно на бяло пише 132 704 300 лева.

- В тази сума влизат и старите заеми, които ще сме изплатили. Новият дълг, който искаме да усвоим, ще има гратисен период 3 години. И реално според мен, да не говоря наизуст, но след тези 3 г., ще останат около 95 млн. лева за погасяване.

- Приходите ви за м.г. са 134 млн. лева, а за тази предвиждате те да станат 173 млн. лева. Откъде ще дойде резерв за изплащане на такива заеми? Да не би да вдигате данъците?

- Засега данъците няма да се пипат, но може би ще стигнем и до тях. Правим корекция на някои такси. От данък "Придобиване" м.г. бяха заложени 20 милиона лева, а ние събрахме 26 млн. Тази година сме предвидили 30 милиона лева. В Пловдив се строи и има много нови апартаменти. Очакваме, че постъпленията от този налог могат да надминат 30 млн. лева. Данъкът за автомобили си е същият като м.г. - 22 милиона лева. С много малко завишихме приходите от данъка за недвижимо имущество. При това бурно строителство очаквам да се завишат постъпленията и от такса битови отпадъци.

- Какви други увеличения на приходи очаквате, без да вдигате местните данъци?

- Давам пример с изхвърлянето на отпадъците. Представяме за тази цел "лодки" и от тази услуга м.г. събрахме около 500 000 лева. Сега очакваме над 700 000 лева, защото закупихме 200 нови "лодки", защото много хора имат проблем с отпадъците. А тази услуга е скъпа. От нея ще се вдигнат приходите още.

- Г-н Родопски, става въпрос за милиони, които ще са нужни за погасяване на тези дългове?

- Заложили сме да вземем от продажба на общинска собственост някъде около 6 млн. лева. Все пак това е цифра. Ще разширим синята зона и от нея очакваме още поне 5-6 млн. лева. Тя ще обхване места и в по-широкия център на Пловдив. В момента не е направена както трябва. Предвидили сме постъпления в размер на 3 млн. лева от административни услуги. Около 500 000 лева ще дойдат и за откупуването на гробни места. А 5,5 млн. лева сме заложили приходи от наеми.

- Как ще ги съберете при положение, че освобождавате бизнеса от наеми заради пандемията?

- След 31 май няма как да опрощаваме наеми. Надяваме се, че бизнесът ще работи.

- Убеден сте, че при такъв огромен дълг общината ще може да го погасява?

- Да. Категоричен съм. Първо, лихвата е много малка. Второ, общините могат да поемат до 15% дълг от приходите си. Ние сме около 5%, което е много добре.

- Как ще функционира общината при дълг от 132 млн. лева, когато приходите й са почти толкова?

- Дългът ще бъде за 20-25 години. Годишните вноски ще са малки, а лихвите между 0,3 и 0,5%. Тези средства не бива да се изпускат.

- Няма ли да реагират съветниците, че оставяте на следващите кметове големи заеми?

- Ако съветниците не разрешат, няма да направим нищо. Ние искаме да инвестираме в развитието на града. А те са хората, които ще кажат в кои обекти да се вложат средствата. Ако кажат "не", оставаме на това положение.

- Според икономисти дългът на държавата представлява 25% от БВП. А в Пловдив, ако реализирате тези заеми, на практика 100% от приходите ще отиват за погасяването им.

- Не е така. Ако изтеглим 95 милиона лева за 25 г., средно на година ще се погасяват не повече от 3 млн. лева. Как да не може да си го позволи общината при положение, че лихвата е почти нула? Пловдив се развива. Вижте колко предприятия има. Ако се разшири и градът, инвестициите ще нараснат.

- Кметовете на съседните общини са категорични, че няма да ги дадат на Пловдив.

- Това е голям проблем. Подвеждат хората, че като минат към Пловдив, ще им вдигнем данъците. Това не е вярно. Идете да видите в близките села колко е разбита инфраструктурата им. Самите хора искат да минат към Пловдив.

- С какви аргументи ще убедите съветниците за поемането на такъв дълг?

- Ако искаме Пловдив да се развива и да не изостава от другите градове, да имаме по-чист въздух, да идват инвестиции, трябва да ни подкрепят. Правим го за хората. Тези пари в момента са много евтини. Ако днес направим една улици за 5 млн. лева, след три години тя ще струва двойно. Вижте цената на желязото. Преди време беше малко над лев, сега е 2,50. Сега е време да използваме това, независимо кой управлява Пловдив.

- А какво е изпълнението на бюджета за първото тримесечие?

- Не е хубаво да ви го казвам, но имаме дори преизпълнение. Дори в кризата и пандемията. Учудващо. В сравнение с 2019 г. е с три милиона лева отгоре.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>