Славчо Атанасов: Ново правителство е обречено - ГЕРБ няма с кого, а Христо Иванов и Нинова заедно не става

08.04.2021 07:00 Радко Паунов
Славчо Атанасов

- При нови избори Борисов ще запази резултата, но партиите на протеста ще си вдигнат процентите

- Слави нито ще стане депутат, нито премиер. Историческата му роля е да бутне Бойко

- Предупредих преди година нашите лидери за погрома, който ги очаква, не чуха, казва бившият депутат от НФСБ и бивш кмет на Пловдив от ВМРО

След два мандата депутат от НФСБ и един като кмет на Пловдив от ВМРО Славчо Атанасов обяви навръх рождения си ден на 14 февруари т.г., че се оттегля от политиката.
Каза, че има нужда от почивка след 29 г. активна партийна работа. Тогава прогнозира, че ГЕРБ ще е първа сила, но изрази безпокойство, че патриотичните формации са силно раздробени. В три поредни избора за кмет на Пловдив винаги е стигал до балотаж.
Сбъднаха ли се прогнозите му и как вижда разрешение на политическата криза, го питаме в интервю за “24 часа”.

- Доволен ли сте, че не бяхте кандидат за депутат в тези избори, г-н Атанасов? Сега щяхте да сте в лагера на губещите.

- Както знаете, сам се оттеглих и това го обявих много преди изборите. Помните, че заради силното им разединение, преди да стартира кампанията, бях скептичен за патриотичните формации, към които принадлежа. Орисани сме все по труден начин да си учим урока. А историята ни е дала още много добри примери - снопа с пръчките на хан Кубрат и надписа на стария парламент “Съединението прави силата”. Уви, нямаше кой да си ги припомни.

- Радва ли ви, че познахте?

- Никак. Никой не обича да е в ролята на Касандра (древна пророчица, която е предсказала всичко за Троя, но не са вярвали - б.а.). Преди година предупредих нашите лидери, че идат тежки избори. Казах, че на хоризонта се появяват сериозни формирования.
Автентичната
десница се поучи
от грешките си
и се обедини. Посочих, че Мая Манолова със своята енергия ще направи невъзможното, за да събере и леви, и десни отломки от различни партии при себе си, както и го направи. Обясних им, че ако не се явим обединени, нито една от партиите ни няма да влезе.
Даже съветвах нашите лидери да правят коалиция по-рано, за да свикнат хората с нея, а не в последния момент, както се случи с “Воля” - НФСБ. Спокоен съм за съвестта си, защото си свърших работата. В Библията е казано: “Когато Бог реши да наказва някого, първо му взима ума”. Има и други причини за резултата от тези избори.

- Какви?

- Безпрецедентната COVID ситуация, съчетана с икономическа криза. Тя се вижда и по стоките, които рязко поскъпнаха. Съчетанието на икономическа и политическа криза е лошо. Но това се е случвало и в други държави.

- Според вас ще има ли ново правителство?

- Едва ли. Политическият възел е толкова затегнат, че трябва да бъде разсечен. Всъщност
ГЕРБ е първа
сила, но загуби
изборите
Не е прецедент, в много държави е ставало подобно нещо. Да, ти си първа сила, но нито една друга партия не иска коалиция с теб поради много причини. Значи нещо в отношенията спрямо другите не е било наред. Ако партиите на протеста имаха 121 гласа, щяха още сега да направят правителство - без БСП, ДПС и ГЕРБ.

- ГЕРБ няма ли да се опита да състави кабинет с някоя от избраните партии?

- Невъзможно. Няма как да събереш Христо Иванов с Корнелия Нинова. Има си разграничителни линии в политиката. Самите избиратели на тези партии няма да го разберат. Да, Нинова прави заявка, че е готова да подкрепи кабинет, без да участва в него. Но трите партии на протеста искат нови избори, за да ги спечелят.

- Убеден ли сте, че ще успеят?

- Абсолютно. Те имат в момента голяма инерция и ще се възползват от нея.

- Каква е гаранцията, че при нови избори кризата няма да се задълбочи още повече?

- Мисля, че при нов вот партиите на протеста ще си увеличат резултата. И най-вече
Слави Трифонов,
защото той е
острието,
което се
противопостави.

- Защо обаче той мълчи?

- Това е типична тактика в политиката. Много държавници са я използвали. Когато прекалено говориш, правиш грешки. В момента той действа чрез своите говорители и най-вече чрез дясната си ръка Тошко Йорданов.

- Да минем на пловдивска територия. Как разчитате резултатите във втория град на България?

- Те бяха предварително ясни. ГЕРБ е първа сила, но с незадоволителен резултат. На предишния вот имаха 61 000 гласа без участието на СДС. Синята партия специално в Пловдив все още диша. Сега в съюз с нея ГЕРБ има 34 000 гласа - наполовина по-малко. Не можеш да се стопиш така само за 4 години.

- Чия е вината, каква е причината?

- Ще отговоря с цитат на Александър Велики. Дни преди да умре, той казва: “Мечтаех за абсолютна власт и я постигнах. Но тя подлудява хората.” Някои местни лидери, заслепени от властта, се помислиха за безсмъртни и равни с боговете. Това хората го виждат и не прощават. Личностите все пак играят голяма роля в политиката.

- Но и вашиге патриотични формации пък нямат нито един депутат.

- Така е.
Дори в Пловдив,
който минава за
крепост на
патриотите,
резултатът е
печален.

- Като говорите за погром, как ще коментирате БСП, която не е била в такова състояние дори през 1997 г.?

- Тя беше обречена с тази своя политика да постигне такъв резултат. Поне още няколко години няма да е сериозен фактор в българската политика. Не казвам, че един ден няма да се върне. Не е за подценяване партия със 130-годишна история. Според мен тя ще си стъпи на краката, но не и в близките години. Появиха се нови играчи на терена, които са още свежи и не са омръзнали на хората. Смущава ме, че ГЕРБ не са били реално в опозиция. А за мощта на една партия се съди, когато е била извън управлението.

- При нови избори какво прогнозирате?

- ГЕРБ ще изкарат същия резултат, но партиите на протеста ще си вдигнат процентите не само в Пловдив, но и в страната. Не ангажирам никого с това мое мнение. Най-показателно е гласуването в чужбина. 180 000 души дадоха класически протестен вот.

- Чуват се упреци от типа: “Това е ли е профилът на нашите мигранти - умни и успели, да предпочитат един шоумен?”

- Характерът на този шоумен е подобен на този на Борисов. Според мен
Слави нито ще
стане депутат,
нито премиер
Историческата му роля е да бутне от власт Борисов и той ще се опита докрай да изпълни тази роля. Сблъскват се два изключително силни характера.

- Какво виждате на политическия хоризонт?

- Задължителни
предсрочни
избори.
Не че ги искам
- това не е добре за държавата. Но тези избори ще станат бързо. Слави ще върне мандата. Третата политическа сила, на която президентът ще го възложи, ще стори същото. Бойко Борисов много правилно е съветван от моя приятел Георги Марков категорично да не пипа мандата. Правителство на малцинството е несериозно, след като зад него не стои стабилно парламентарно мнозинство. А Борисов не може да го постигне със 75 депутати. Отиваме на бърз служебен кабинет, рулетката ще се извърти за 4-5 дни. Никой няма да състави правителство. Новите избори ги виждам най-късно в началото на септември.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>