Ароматизатор от сода за хляб и подправки ухае във всички кътчета на дома

07.04.2021 03:00 Виктория Костова

За приятна миризма смесете желатин, сол и етерични масла в бурканче

Ароматерапията има много добър ефект върху подобряване на настроението, за успокояване, справяне с депресивните мисли, стреса и раздразнението. Затова е толкова важно домът ви да ухае добре - да се чувствате комфортно и спокойно там. Ако се чудите какво етерично масло да ползвате, за да освежите въздуха в дома или офиса, съобразете се най-напред със свойствата на аромата.

Например ароматът на лавандула е успокояващ, намалява стреса и потиснатостта, създава усещане за комфорт, но и повишава способността за концентрация.

Подобно на лавандулата евкалиптът също помага за съсредоточаване.

Ментата и кафето повишават настроението, освежават и имат събуждащ ефект.

Домашните ароматизатори не се правят никак трудно. Една от основните съставки е желатинът. 30 грама желатин, 2 чаши вода, 1 с.л. сол и около 30 капки етерично масло са необходими за бързо приготвяне в домашни условия. Ако искате ароматизаторът да бъде цветен, използвайте сладкарска боя. За да се разтвори желатинът, го сложете в чаша с гореща вода, след това добавете солта и другата чаша вода. Накрая сложете в сместа етеричното масло и боята.

За да направите ароматизатора освен ефектен, а и красив - излейте го в прозрачно декоративно бурканче, което може допълнително да украсите с панделка.

Друг начин за ароматизиране на въздуха у дома е, като използвате буркан, етерично масло и чаена свещ. Напълнете буркана по-малко от половината със сода за хляб, която после да смесите с около 30/40 капки от етеричното масло. За финал сложете свещта в буркана, като металната основа бъде потопена в содата, и я запалете.

За да премахнете неприятната миризма в стаята, може да си направите домашен спрей ароматизатор. Напълнете с вода бутилка с пулверизатор, след това добавете няколко капки етерично масло от лавандула, лимон или цитруси. Напръскайте и бързо ще освежите въздуха.

Декоративна идея за ароматизатор е, като използвате изсъхнали цветя, листенца от рози например в малка купичка, и ги “полеете” с няколко капки ванилова есенция. Този аромат е успокояващ и домът ви ще ухае на прясно изпечени сладкиши.

Гардеробът също е място, което има нужда от ароматизатор. Ароматните торбички са ефектни и лесни за приготвяне. Необходимите материали са филтри за кафе, сода бикарбонат и ароматни подправки като канела, салвия (градински чай), мента, мащерка, розмарин. Изсипете една лъжичка сода във филтъра. След това сложете ароматните подправки, може и да ги комбинирате. Завържете с панделка за финал. Може да ги поставяте във всички кътчета на стаята.

Хладилникът често задържа лошите миризми. Лесен начин да ги премахнете е, като сложите утайка от кафе в чорапче или отрязан чорапогащник. Кафето, освен че ухае добре, но и абсорбира неприятната миризма.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>