Цар Киро слезе от златния трон, сърцето му не издържа

02.04.2021 22:57 Анелия Перчева
Април, 2016-а, Кирил Рашков е в съдебната зала като обвиняем по едно от делата. До него е съпругата му - Царица Костадинка.
Дъщерята Събка от миналата година е в затвора заради притежание на 2 кг хероин.

Полагат ромския барон в гроба на баща му в Пловдив

Катуница няма да прости за двете починали деца преди 10 години

Сърдечна недостатъчност стана причина за смъртта на Кирил Рашков. 78-годишният ромски барон издъхна в дома си в Пловдив, където живееше, след като бе прогонен от Катуница заедно с фамилията си. Близо 40 г. той властваше в селото, произвеждаше нелегален алкохол, зареждаше с него половин България, но оставаше недосегаем.

“Рашков не плащаше данъци, тънеше в разкош и до такава степен се беше вживял в ролята си на ромски барон, че си поръча и златен трон”, припомнят местните.

Въпросният трон бе повреден при размириците в Катуница през 2011г., когато бяха подпалени палатите на семейството . Поводът за войната бе скандал между Рашков и Веселин Христов, сина на бившата кметица на селото София Христова.

На 23 септември 2011 г. от “Столипиново” в Катуница пристигнаха хора на Цар Киро, а един от тях - Симеон Йосифов, прегази с буса си Ангел Петров. 19-годишният младеж е племенник на Христов. Заради смъртта му избухна напрежение в селото, протестите продължиха и на следващия ден, когато местните дадоха втора жертва.
Сърцето на
Павел Толев не
издържа и той си
отиде само на 17 г.
Полицията предотврати кръвопролития, като изведе Кирил Рашков и близките му от Катуница. Оттогава той не се е връщал там.

Заради заканите за убийство към Веселин Христов и жена му Цар Киро беше осъден на 3 г. и 6 месеца. След като излежа наказанието си, известно време беше извън обществения фокус. 

През 2014 г. обаче отново се разшумя покрай него заради
тефтерче с
имена на политици,
митничари, данъчни и полицаи с написани срещу тях суми. Оригиналът беше предаден в прокуратурата, като се твърдеше, че е на Кирил Рашков, но доказателства не бяха открити.

Държавното обвинение излезе със заключение, че почеркът не е негов или на членове на семейството му.

Същата година Цар Киро беше арестуван заради държане на живак и търговия с археологически ценности. Специализираният съд му даде 2 г. затвор, но в края на м.г. ВКС намали присъдата на 8 месеца. Един от аргументите бе влошеното му здраве.

“Рашков има сериозни и животозастрашаващи заболявания. Налице е обилна медицинска документация, от която се установява, че страда от сърдечна недостатъчност, с два прекарани инфаркта, тежък диабет и инсулиново изчерпване, хронична обструктивна белодробна болест”, пише в решението.

Хора от обкръжението му разказват, че той преживявал тежко проблемите на близките си. Дъщеря му Събка вече е осъждана два пъти. През 2012-а получи 2 г. условно за държане на 131 антични монети, две евангелия и бронзови апликации. Миналата година пък дадоха 5 г. затвор и 50 000 лева глоба за притежание на 2 кг хероин на стойност 184 921 лв.

“Написахме молба за прекъсване на изпълнението на присъдата , от Сливенския затвор разрешиха да отиде на погребението на баща си”, заяви адвокатката на фамилията Росица Драгинова. 

Все още не е ясно дали единият от внуците на Цар Киро - Ангел, който също е зад решетките, ще бъде пуснат за погребението. Той излежава 1 г. и 2 месеца за шофиране в пияно състояние. През юли м.г. бе хванат да кара скъпия си автомобил с 1,79 промила. В колата откриха и 350 таблетки ксанакс. Рашков-внук е с 3 предишни присъди за документни престъпления и опит за подкуп на полицаи.

Бившият зет на Цар Киро - Кирил Йорданов, също сгази закона. Миналия месец беше арестуван след наркосделка с хероин.

“Въпреки че се ядосваше на роднините си заради извършените от тях престъпления, Рашков не ги остави. Интересуваше се как са, милееше за тях”, коментираха близки до фамилията.

Погребението на Централните гробища в Пловдив ще е в неделя. Цар Киро ще бъде положен в гроба на баща си Георги Рашков.
В съседство
е мавзолеят
на сина му
- покойния Иван Рашков.
“Частна агенция се е заела с погребението. Тъй като вероятно ще присъстват много хора, ще осигурим охрана.

И полиция ще се грижи за обществения ред”, обясни шефът на “Траурни дейности” в Пловдив Коста Попов.

Нито един жител на Катуница обаче няма да отиде да се прости с покойника. “Никога няма да забравим и да простим за смъртта на Ангел Петров и Павел Толев”, казват местните. “Събираме средства за параклис на лобното им място”, заяви кметът Красимир Юруков.
В Катуница сега са останали единствено деца и внуци на двама от починалите братя на Цар Киро, които не създавали проблеми.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>