Баби окупираха подлези в Пловдив, искат 2 лв. за пликче коприва (снимки)

02.04.2021 13:30 Радко Паунов
Пловдивчанка си купува пет връзки лапад от стълбите на подлеза срещу хотел "Тримонциум". Снимки: Авторът
Друга конкурентка предлага и коприва срещу 2 лв. пликчето.

Продават зеленията и казват рецепти за приготвянето й

Хайде на пресните коприва и лапад! Много желязо съдържат и борят коронавируса.

С този призив баби приканват минувачи по стълбите на подлеза срещу "Тримонциум" в Пловдив. Разперили сергии със зеленията, те хвалят стоката си и дори дават рецепти как да бъде сготвена.

"Вижте колко е младичка само! Пликчето струва 2 лева", казва едната. Твърди, че я е брала копривата във вилна зона Отдих, Карловско. "Чиста е много. Само дъжд я е пръскал", казва тя. И веднага казва как да се сготви. "Става за каша, за супа и най-вече помага при косопад. Трябва да се запари и след това с водата се мие главата. Косата пониква веднага", твърди търговката.

Минувачка си спря и посегна към пликче с млади връхчетата. "Колко грама има вътре", пита клиентката. Е, чак пък грамове! - отговаря бабата. До копривата е наредила и връзки с пресен лапад.

"Той пък колко е вкусен само! Става на всякакви манджи. Постел лапад с ориз на тава е върхът. Много върви и с пиле, а с агнешко е класика!", твърди продавачката. Казва, че една връзка съдържа 15-16 листенца и струва 70 стотинки.

На метри от нея е застанала друга конкурентка. Тя е надиплила връзките със зеленията в кашонче, за да не увяхват, а други две-три е извадила на показ. "Моите връзки съдържат по 22 листа и струват 60 стотинки. Брала съм лапада в Марково. Там е много чисто. Никакви кучета не са го напикавали", уверява жената с маска на устата.

Млада дама тутакси се спря и си взе 5 връзки. "Толкова са нужни, за да стане една манджа", допълни клиентката и плати 3 лева. Казва, че цяла зима й омръзнало да готви кисело зеле, гювечи и боб. Била петимна да хапне нещо свежо.

Доволна от покупката, продавачката веднага й даде рецепта. "Направи си постни сармички с лапад. Много са вкусни. Предварително леко попарваш листата. В тенджерка задушаваш две връзки пресен лук в мазнина. После слагаш една чаша измит ориз да се позапържи, ръсиш малко червен пипер и доливаш три чаши вода. Овкусяваш с черен пипер и пресен джоджен. Оризът трябва да ти е напълно сварен. Като поотдъхне, го завиваш в листата и редиш сармичките плътно една до друга в тавичката. Сипваш половин пръст водичка и ги пъхаш във фурната за 5-10 минути. Вадиш и ядеш. Ако ги полееш с подлучено кисело мляко, пръстите ще си оближеш", почти рецитира търговката.

"Какво да правим, чедо? Гледаме някой левче да изкараме, че пенсиите не стигат. А и сега е сезонът на лапада и копривата. Защото хората от града да не си хапнат", казват жените.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>