Министър Деница Сачева даде висока оценка на социалните дейности в Ловеч

01.04.2021 13:57

"Вярвам, че ще продължите да носите с гордост отличието "Социална община" и да сте първенец в социални проекти и социалните услуги. Видяхме, че в условията на коронавируса тези услуги стават все по-важни. Добрите общини и държави по това се познават - как са развити социалните услуги. Надявам се гражданите да оценяват постигнатото". Това каза Деница Сачева, министър на труда и социалната политика, която бе гост на кмета на Ловеч Корнелия Маринова. Тя благодари на държавата за увеличението от 33% на бюджета за социалните услуги за 2021 г.

За страната увеличението е даже 45 %, защото за услугите парите са 431 млн. лева, което е със 130 млн. лева повече, допълни Деница Сачева.

Кметът на Ловеч информира, че в момента общината предлага 26 социални услуги. От тях 18 са делегирана държавна дейност, 3 местна дейност - домашен социален патронаж, клубове на инвалида, общинско социално жилище и 5 с европейско финансиране.

Общият бюджет за 2021 г. на "Социално осигуряване, подпомагане и грижи"е в размер на 5 282 565 лв., от които 4 451 682 лв. държавно делегирани дейности и 830 883 лв. местни дейности. В сравнение с 2020 г. увеличението е с 133,12 %. Ангажирани са над 260 служители в социалните услуги с национално и местно финансиране. По различни мерки с европейско финансиране в сферата са ангажирани над 70 служители, по Закона за личната помощ са назначени 388 лични асистенти. Или това са 720 служители в социалните услуги.

В разговора при кмета участваха още Венцислав Христов, зам.-кмет на Община Ловеч, Мая Василева - заместник-изпълнителен директор на АСП, Валерия Баръмова, началник отдел "Здравеопазване, социални и младежки дейности и спорт".

После министър Деница Сачева се запозна с хода на изпълнение на проекта "Оборудване и модернизиране на Домашен социален патронаж в Община Ловеч". Договорът е сключен през януари 2021 г. с Фонд "Социална закрила"за 29 913, 60 лв., от които 2991,36 лв. са от бюджета на общината и 26 922,24 лв. от Фонд "Социална закрила". Подменени са масите и столовете в залата за хранене, закупува се оборудване за двете кухненски бази на Домашен социален патронаж в Ловеч и с. Дойренци. Това са два конвектомата за готвене; зеленчукорезачка, фризер, професионални кухненски ножове, съдове за готвене и съдинки за транспортиране на храна.

Гостът посети и "Дневен център за подкрепа на деца и младежи с увреждания и техните семейства". Това е нова социална услуга в бившата Детска ясла № 5 в кв. "Здравец". Сградата сега е основно ремонтирана по ОП "Региони в растеж". Групата бе посрещната от директора Мария Недялкова, която разказа за дейността на центъра.

Министър Сачева разгледа социалното жилище за настаняване на уязвими групи в кв. "Гозница", чието изграждане е по ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г. Общата стойност на проекта бе 2 129 872,31 лв. През месец март са сключени първите 14 договора за настаняване в общинското социално жилище. С подписване на договора лицата поемат ангажимент да се включат и в социалния пакет от дейности, част от договора за наем, който включва активно търсене на работа, обучение за ограмотяване, придобиване на професионална квалификация. Тук понастоящем се прилагат мерки по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" и ОП "Развитие на човешките ресурси".

Други от От страната и света

Петима тийнейджъри пребиха двама при масов бой в центъра на Габрово

Снощи  около 20:30 е получен сигнал за сбиване в района на улица „Скобелевска" и градинката с мечката в Габрово. На място екипите на полицията са открили двама пострадали мъже с телесни повреди

Нова схема: Измамници се възползват от онлайн пазаруването през празниците

Измамници се възползват от увеличеното онлайн пазаруване в празничните дни и затова бъдете внимателни, съобщава БНТ. Ако получите обаждане или съобщение за пратка

Войната удари "Газпром", върна го в 1999 г. с $ 6,8 млрд. загуба

“Газпром”, който допреди няколко години се смяташе, че може да достигне над 1 трилион долара пазарна капитализация, отчете 6,840 млрд. долара загуба за 2023 г. Това се случва за първи път от 1999 г

Външно с предупреждение към българите в Грузия: Избягвайтедемонстрациите

Ситуационният център към Министерството на външните работи издаде две предупреждения за сънародниците ни зад граница. Заради продължаващите протести в грузинската столица Тбилиси се препоръчва на

Главчев отиде в детската болница, купуват нов рентген и скенер за нея

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев", за да се запознае на място с неотложните нужди на болничното заведение

>