Френската графиня Естер дьо Помери пристигна в пандемията, за да открие читалище във “Факултета”

27.03.2021 23:29 Цветелина Шенева
Децата от 75-о ОУ “Тодор Каблешков” във “Факултета” посрещнаха с широки усмивки графиня Дьо Помери.
Графиня Дьо Помери се срещна с президента Радев ден преди откриването на читалище в ромския квартал “Факултета”.
Яков Джераси е човекът, който кани графинята да дойде у нас за първи път.

Само преди седмица една френска благородничка пристигна в страната ни и отиде при децата в ромския квартал “Факултета”. Графиня Естер дьо Помери дойде в София специално за откриването на читалище там и се срещна със 100 ученици от 75-о ОУ “Тодор Каблешков” във “Факултета”, където се обучават деца от първи до осми клас.

“Съществено е ромите да имат усещането, че са значими, а това може да стане основно през образованието. Така можем да им помогнем - като им осигурим образование. Това е изключително важно и затова откриването на читалището е причината да пристигна в страната ви - за да подкрепя тази инициатива”, разказва графиня Дьо Помери пред “24 часа”.

Тя не за първи път е в България. Истината е, че

от съвсем млада

се занимава с

благотворителна

дейност,

а страната ни е една от точките на света, която графинята посещава често в последните 23 г. И тогава, и сега човекът, който я кани тук, е Яков Джераси - председателят на международната фондация “България”.

“С него се запознахме в Лас Вегас преди 23 г. и той ме покани да дойда в България. При първото ми посещение дарих компютри на университета, а след това започнах да пътувам до страната ви всяка година. Успявах да изпратя камиони с дарения за болници. Разбира се, на първо място са усилията ми за децата, които винаги са били част от моето сърце. Работата ми беше да ги подкрепям и да мога да им осигуря медицинско оборудване, легла, дрехи, операционни стаи”, обяснява графинята.

Естер дьо Помери е родена в бедно семейство в селце в Швейцария и сама казва, че знае какво е човек да няма големи финансови възможности, затова тя лесно може да се постави на мястото на хората, които живеят в немотия.

Започва да работи от съвсем млада като певица, както и като музикален мениджър. Завършва акушерство в Университета в Берн и археология в Университета в Париж. Става лекар и работи по специалността си акушерство и гинекология. Омъжва се за френски благородник, който е наследник на семейство Помери.

Родът му получава

титлата си

през 1775 г.

от крал Луи XVI

в знак на благодарност за заслуги към френската корона.

Графинята е отявлен защитник на правата на децата и жените. Усилията ѝ са насочени в това да предпазва и подобрява живота на уязвимите и хората в неравностойно положение по света. Дьо Помери използва титлата си и влиянието си, за да бъде, както сама се нарича, “глас на безгласните”.

“Пътувам в различни точки на земното кълбо, защото така мога да помагам, особено в Африка - на деца, които нямат храна, условия за нормален начин на живот. Моята сестра е в Кения, тя е моят посланик там. Помагам на всички онези, чийто глас не може да бъде чут. Сърцето ми е отворено за хората, които нямат повече сили да молят, да искат”, разказва Дьо Помери.

Заради благотворителната си дейност се среща със световни политически лидери. При последното си посещение у нас, на 19 март успя да поговори и с българския президент Румен Радев и неговата съпруга Десислава. “Обсъждахме читалището, ромската общност, както и това, от което тя има най-много нужда - образованието. Виждала съм децата в някои от училищата в гетата. Тези институции са наистина чудесни. Децата в тях са щастливи, пеят, танцуват. Музикални са, будни, доволни. Трябва да се гордеете, че имате такива училища за ромската общност”, категорична е графинята.

За времето, в което помага на страната ни, тя изпраща 141 тира с медицинско оборудване, включващо специални болнични легла, операционни маси, спално бельо, както и тонове играчки за най-малките. Гостувала е в болници в София, Перник, Пловдив, Кърджали, Дупница, Благоевград, Червен бряг, Дулово. Дори

акушерства при едно

от ражданията по

време на посещение

в болницата в Петрич

преди години. “Помогнала съм за раждането на 2000 деца през живота си. Бях щастлива, че помогнах на момиченце да поеме първата си глътка въздух тук, в България. Когато посещавам различни болници, говоря и с пациенти, и с медицинските екипи. Вие имате много добри лекари”, казва графиня Дьо Помери.

Преди време е сред гостите на откриването на театър на името на проф. Карл Джераси - световноизвестния учен с българска кръв, който е създател на хапчето антибебе. Двамата с графинята се познават добре. Карл е чичо на Яков Джераси - човека, заради когото графинята идва за първи път у нас. И остава завинаги пленена от страната ни.

Затова и се стреми винаги щом може, да пътува в България. “Обожавам страната ви и хората тук, чувствам се прекрасно. Причината, заради която винаги се връщам при вас, е, че не трябва да се забравя как по време на Втората световна война страната ви спасява много евреи. Царят ви отказва да натовари на влаковете за концентрационните лагери евреите в България по време на Холокоста. И както е написано в Библията, че който подкрепя еврейския народ, ще бъде благословен, вярвам, че вашата страна е благословена”, казва Дьо Помери. Заради пандемията обаче тя остана у нас само три дни.

Естер дьо Помери е посланик на добра воля към Швейцарския червен кръст, съветник към ЮНЕСКО, работи и с голяма израелска дарителска организация. Тя е носител на ордена “Мадарски конник” за дългогодишната си хуманитарна дейност у нас. Високото държавно отличие ѝ бе връчено преди години от президента Георги Първанов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>