Проф. Юлия Йоргова-Форд: Виждам Бургас като национален научен, образователен и културен център

26.03.2021 06:30 Димчо Райков

За да се случат реформи, първо трябва да се смени управлението на ГЕРБ, казва втората в листата на БСП за Бургас

- Проф. Йоргова-Форд, какво ви мотивира да се кандидатирате за депутат?

- Ширещата се посредственост в управлението на правителството на ГЕРБ ни доведе до липсата на справедливост, социално неравенство и бедност, до дълбока корупция. Стилът на управление на държавата, наложен от Бойко Борисов, авторитарен по своя характер и корупционен по своето съдържание, руши основите на държавността, доверието на българските граждани в публичните институции, лишава родината ни от перспектива.

Хората са недоволни и разочаровани от потъпкването на реалните им права и свободи, на традиционните български ценности, от беззаконието и липсата на сигурност.

БСП поставя в центъра на своята политика грижата и вниманието към обикновения човек и решаването на неговите проблеми. Убедена съм, че БСП притежава потенциала и способността да обедини всички, които работят за промяната към по-добро бъдеще. Мисля, че и аз мога да допринеса за това със своя опит.

Това е в основата на моята мотивация да се кандидатирам за народен представител.

- С какво от тази позиция бихте била по-полезна за Бургас и региона, след като 3 мандата бяхте общински съветник?

- Голяма част от проблемите на Бургас не могат да се решат в общинския съвет. Необходима е кардинална промяна на национално ниво в стила и съдържанието на управлението на икономиката, социалната политика, здравеопазването, образованието, културата.

Считам, че опитът ми от трите мандата в общинския съвет на Бургас, работата ми като университетски преподавател и моята активна позиция ще бъдат в полза за осъществяването на тези необходими промени.

- Какви са най-големите предизвикателства пред икономиката на Бургаска област?

- Основното предизвикателство е, че за 30 години производствените предприятия на Бургас изчезнаха. А съвременната икономика на региона и държавата трябва да се базира на високотехнологични и екологични производства.

Няма големи външни инвестиции, които да създават достатъчно работни места за младите хора на Бургас. И ние ги губим – в чужбина, София, Пловдив. Сега в условията на COVID кризата туризмът затихна и какво остана? От къде ще дойдат доходите на хората?

- От какви реформи се нуждае страната и в частност образованието, на което сте представител?

- За да се случат каквито и да е реформи, първо е необходимо да се смени правителството на ГЕРБ. Нужна е действаща, модерна, екологично щадяща икономика, ефективно и качествено здравеопазване, социална политика, защитаваща правата и достойнството на хората.

Дълбоката нравствена криза, в която се намира обществото ни, може да се преодолее чрез утвърждаването на културата като носител на традиционните български ценности. А що се отнася до образованието - необходима е промяна, която да гарантира качествена подготовка на кадри в съответствие с нуждите на пазара на труда на регионално и национално ниво.

- Има ли конкретна кауза в Бургас, за която ще се борите в новия парламент?

- Аз съм родена, израснах и живея в Бургас и се гордея с това. Всяка добра кауза за Бургас и бургазлии е и моя кауза. Като човек, чийто професионален път е преминал най-вече в образованието, мисля, че там ще бъдат най-полезна.

Виждам Бургас като научен, образователен и културен център с национално значение. Ние бургазлии имаме потенциал и воля да продължим и развием създадените в нашия роден град традиции и в културата, и в образованието. Това е кауза, около която си заслужава да се обединим и можем да работим заедно.

Юлия Трифонова Йоргова-Форд e завършила е със златен медал Математическата гимназия "Акад. Н. Обрешков" в Бургас, дипломата й за висше образование е от ВМЕИ "Ленин", специалност "Машинно инженерство" с профил "Организация и управление на производството", има докторантура от УНСС-София.

От 1984 до 1987 г. е работила като конструктор-проектант в Металургичния комбинат "Промет", а до 1994 г. е асистент в Института по машиностроене и електротехника.

Сега е професор доктор по "Администрация и управление", декан е на Центъра на икономически и управленски науки към БСУ. Била е гост-лектор и участник в конференции, семинари и съвместни проекти в университети на Англия, Португалия, Беларус, Турция, Малайзия.

От 1988 г. е член на БСП без прекъсване.

Други от От страната и света

Гордана Силяновска води при обработени 25% от резултатите на изборите в Северна Македония

При обработени 24,86 процента от резултатите на избирателните секции в Република Северна Македония кандидатът за президент, издигнат от ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Силяновска получава 62,37 срещу 30

Синът на Андрей Луканов - Карло, ще се бори за депутат от листите на Григорова

Мая Манолова срещу Таня Дончева - досега партньорки, Гешев срещу Васил Божков в София. И Етиен Леви кандидат  Синът на бившия премиер Андрей Луканов - Карло

Соларите изместиха ядрената централа, трети ден дават 50% от тока ни

Заради бурното им развитие се оказва, че АЕЦ "Козлодуй" е свила печалбата с 38 млн. лева Трети ден фотоволтаиците дават над 50 или близо до 50% от електроенергията, която потребяваме

ЕС не може да си върне 14 млрд. евро, раздадени неправомерно

14 млрд. евро са неправомерните разходи в ЕС за периода 2014 - 2022 г. за всички области, сочи огласен доклад на Европейската сметна палата. Голям проблем е и събирането на тези средства

Цветелина Пенкова: Над 300 000 млади ще гласуват за първи път на евроизбори и могат да променят към по-добро посоката на България

С браншови организации изработихме 7 национални приоритета, които да се защитават от нашите нови евродепутати, казва евродепутатът от БСП/Групата на социалистите и демократите Цветелина Пенкова е

>