Младен Шишков: Помогнах на десетки и ще продължа

24.03.2021 18:00 Радко Паунов

 - Средна заплата от 2000 и минимална от 1000 лв. са напълно постижими

 - Не разчитам на късмет, а на много работа

-  Уверенията "Ти си сигурен депутат" ме притесняват много, казва 4-ият в листата на ГЕРБ за Пловдив-област

Младен Шишков е роден на 16 януари 1976 г. Завършил е Математическата гимназия в Пловдив и Университета по архитектура, строителство и геодезия с квалификация инженер конструктор. След дипломирането си започва работа в строителна фирма, основана от баща му. Председател на общинския съвет в Раковски от 2009-а до 2016 г. Депутат в 44-ото народно събрание. Сега е на четвърто място в листата на ГЕРБ-СДС за Пловдив-област. Главен инструктор е на спортен карате клуб в Раковски, където живее. Обича колоезденето и трекинга. Покорил е всички големи върхове в страната, някои от които и с велосипед. Вярващ християнин - католик. Семеен с две деца.

- Много ваши съграждани в Раковски, г-н Шишков, са убедени, че преизбирането ви в следващия парламент е в кърпа вързано. Това успокоява ли ви?

- Никак. По-скоро ме притеснява. Твърдения като “ти си сигурен” наистина се ширят. Безпокоя се, ако някои не отидат да гласуват, смятайки, че преизбирането ми е 100% гарантирано. Няма нищо сигурно - нито в живота, нито в политиката. Аз съм спортист и зная, че една победа е спечелена, когато приключи състезанието. А изборите са точно това.
Никога през
живота си
не съм разчитал
на късмет
Всичко, което съм постигнал, е с много работа и безсънни нощи.

- Ще се борите ли за преференции и как?

- Разбира се. На хората, с които се срещам, непрекъснато говоря, че е по-важно да се гласува и активността да е висока. И да не припознават мен, призовавам да упражнят правото си. Така новият парламент ще има по-голяма представителност. А преференциалните гласове, дадени за мен, ще са оценка за работата ми. В ГЕРБ винаги водим кампания очи в очи - да получим обратна връзка и да се вслушаме в критиките. Няма как да се срещна с всички жители на Пловдивска област, но в социалните мрежи се стремя да отговарям на всички въпроси.

- Факт е, че в последните години вашата община е от най-бързо развиващите се. Какво още трябва да се направи за нея и как бихте съдействали за това?

- В последните 10-11 г. община Раковски се появи на картата на България именно благодарение на уважението, което получихме от ГЕРБ и нейния лидер Бойко Борисов. Преди това имаше изградена едва 3-4 км канализация с огромни усилия на покойния кмет Франц Коков, от него научихме много. Едва 20% от улиците бяха асфалтирани. Днес готовите обекти не могат да бъдат изброени в интервю. Няма как да не спомена изграждането на близо 200 км канализация и подмяна на водопроводната мрежа, както и пречиствателна станция за отпадни води. Проект, който беше реализиран благодарение на европейските фондове и правителството на ГЕРБ. Много хора не вярваха, че някога ще се реализира. Вече 5 г. функционира безупречно.
Новото ръководство на общината продължи възхода и сега интензивно работи върху рехабилитацията на уличната мрежа. Вече над 60% от улиците в града са асфалтирани. Целта на местната власт е до края на мандата този процент да стане 90-95. Това няма как да се случи без взаимодействие с централната власт, защото общинският бюджет е изключително ограничен. Не бива да забравяме и населените места в общината. При тях проблемите са като в общинския център - липса на канализации, разбити улици. Целта ни е да ускорим развитието и на селата в следващия мандат.

- Притеснява ли ви, че изборите са на 4 април, когато общността, към която принадлежите, празнува Великден и на хората няма да им е до гласуване?

- Естествено. Неколкократно изразих това. Проблем е набирането на кандидати за членове на секционните избирателни комисии както от квотата на ГЕРБ, така и от останалите. Хората съвсем нормално предпочитат да отбележат най-светлия християнски празник със семейството и приятелите си пред това да бъдат ангажирани в избори. Голяма част от тях ще искат да се отдадат на традициите, които започват дни преди самия Великден. Това ще доведе до по-ниска избирателна активност. Не може да бъде изключен сценарият, в който католиците да останат без свой представител в София. Нещо, което не се е случвало от 2009 г. досега. Призовавам съгражданите
преди или след
църква да
намерят 10
свободни минути
и да гласуват
После отново да продължат с празниците.

- Кампанията е в напреднала фаза. Какво ви казват хората, с които се срещате?

- Най-болният въпрос е ремонтът на улиците. С бюджета на община Раковски могат да се асфалтират едва 3-4 на година. И то без да се правят други разходи, което е невъзможно. Само за последния мандат благодарение на държавната и европейската помощ в общината са асфалтирани над 20 улици. Ще прозвучи нескромно, но аз бях проводник това да се случи. Като член на комисиите по околна среда и регионално развитие бяха направени редица законодателни промени по мои предложения, вследствие на които се подобрява както качеството на атмосферния въздух, така и управлението на отпадъците - болна тема в последната година за страната и за нашата община.
Успяхме да въведем нов регламент за управление и стопанисване на язовирите - голяма част от тях са в критично състояние.
Започнахме
реформа и във
ВиК сектора
със създаването на новия държавен холдинг. По отношение на строителните правила бяха направени редица изменения, които изключително много улесняват хората и бизнеса, особено тези, които искат да строят малки сгради. Но най-много се гордея, че запазих връзката с родния ми град и региона. Не съм оставал нито един уикенд в София за тези 4 г. Всеки петък се прибирам, а всеки понеделник се срещам с граждани. Помогнал съм за решаването на десетки лични проблеми и казуси.

- Говорите на срещите, че средната работна заплата може да стигне 2000 лв., а минималната - 1000. Това реалистично ли е, кога може да стане?

- Твърдя, че е напълно постижимо. През 2017 г. поехме твърд ангажимент да увеличим минималната работна заплата и тя достигна обещания размер - 650 лв. през 2021 г. Завишението беше с над 40%. Сега поемаме ангажимент за увеличение с малко над 50%, което е съвсем изпълнимо предвид и добрата кондиция на икономиката въпреки кризата, и договорената помощ от ЕС.

- Кои са нещата, които хората от Пловдивска област не знаят за Младен Шишков?

- Надявам се да няма такива. Годините, прекарани като представител на местната власт, и тези в Народното събрание, мисля, че са разкрили всички тайни около мен. Запазих връзката си с хората, стремях се да бъда и добър съпруг и баща. В свободното време спортувам активно - напоследък карам велосипед. Освен върховете, които изкачихме с група приятели, минавам и през селата и градовете в област Пловдив и се докосвам и виждам живота и там.
Виждам къде
хората живеят
добре, виждам и
какво още трябва
да се направи

- Какви конкретни стъпки сте набелязали за подобряване на качеството на живот в региона, ако станете отново парламентарист?

- Огромен проблем е депото за отпадъци в Шишманци. Още преди да вляза в местната власт, водя неравна битка с дейността на това депо. Тя продължава и до ден днешен. Благодарение на поста, който заемах, успях да направя значителен пробив както в отношенията си с оператора, така и в дейността на депото. Разбира се, няма как да спрем дотук. С помощта на всички жители на община Раковски трябва да продължим борбата за по-добри условия на живот и по-строг контрол върху дейността на инсталацията. Ще продължа да бъда мост между централната и местната власт - да помагам на всеки кмет, който е потърсил съдействие, без оглед на неговата партийна или регионална принадлежност. Не съм отказвал и няма да откажа съдействие на никого.

- Как би изглеждала Пловдивска област след 4 г. според вас?

- По-чиста, по-приветлива, по-благоустроена, с още повече работни места. Виждам я като привлекателен център както за бизнес, така и за живеене, и образец за всички останали области.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>