32 млрд. евро помощи дава Италия заради COVID-19

22.03.2021 20:58 Виолина Христова, Рим
Улиците и площадите на Рим пустеят заради поредния локдаун в област Лацио от 15 март до 6 април. СНИМКА: АВТОРЪТ

Средствата са за фирмите, здравеопазването, туризма

Ще бъдат заличени и задължения до 5000 евро към държавата

 

Италианското правителство одобри указ, с който 32 млрд. евро ще бъдат насочени под формата на помощи за фирмите, образованието, здравеопазването, туризма. Новите мерки предвиждат обаче и амнистия за всички задължения на физически и юридически лица към държавата на стойност до 5000 евро, което е нова мярка. С амнистията се цели постигане на т.нар. данъчно помирение.

Какво точно предвижда амнистията? Опрощаване на стари задължения към държавната хазна на граждани и фирми, натрупани в периода от 2000 до 2010 г., на стойност до 5000 евро общо, вкл. с лихвите. Условието е облагаемият доход в случая да не е надвишавал 30 000 евро годишно. Ако обаче сте имали няколко задължения в този период, всяко от които максимум 5000 евро, например 4000 евро неплатен данък общ доход и други 3000 евро неплатени глоби, ще бъдат заличени и двете. Според прогнозите в кофата за боклук на данъчните служби ще отидат около 7 млн. папки за задължения на граждани и фирми, защото ще бъдат заличени.

Указът предвижда още заличаване на задълженията към държавата на лицата и фирмите, работещи по закона за ДДС, които са понесли загуби в доходите от поне 30% през 2020-а в сравнение с 2019 г. На фирмите и лицата, работещи по ДДС, се дава и възможност да платят без никакви лихви и наказания данъчните си задължения за 2017-2018 г.

В сферата на труда ще бъде удължен с поне 13 седмици периодът, в който ще получават помощи служителите, останали без работа заради пандемията. За тези мерки указът насочва 6 млрд. евро за 2021 г. Предвижда се да бъдат блокирани и уволненията на служители до 30 юни - това важи за всички фирми независимо от броя служители в тях. Предвидено е обаче да се блокират уволненията до 31 октомври в по-малките фирми и тези от земеделието. Фирмите, прибягващи до помощи за COVID-19, не могат да уволняват, докато ги ползват. Забраната за уволняване на служители не важи за фирмите, прекратили дейността си.

Предвиждат се 11 млрд. евро безвъзмездни помощи за фирмите и висшистите, работещи по закона на ДДС. Предполага се, че поне 5,5 млн. подобни фирми и лица ще се възползват. Условието е да имат загуби от поне 30 на сто в печалбите за 2020 г. в сравнение с 2019 г. Този вид помощи ще бъдат различни в зависимост от големината на фирмите. Така например фирмите с годишни печалби до 100 хил. евро ще получават средно по 2000 евро месечно помощи, фирмите с годишни печалби между 100 000 и 400 000 евро ще получават средно по 5000 евро месечни помощи.

Сферата на туризма и зимните спортове също ще бъде подпомогната. 700 млн. евро ще отидат за фирмите, понесли загуби заради затварянето на планинските и ски курортите. Помощи ще получат и ски учителите, хижарите и др. 900 млн. евро са предназначени за сезонните работници в тази сфера и в шоубизнеса. Предвижда се, че около 400 000 души ще получат средно по 2400 евро за три месеца. За фирмите, организиращи събития или панаири, са предвидени 100 млн. евро помощи.

Други 400 млн. евро са предназначени за фирмите от сферата на културата.

Фонд от 250 млн. евро ще подпомогне общините заради неприбраните туристически такси.

Училищата ще получат 300 млн. евро, за да се справят със загубите заради пандемията. Тези средства трябва да покрият разходите, свързани с привеждането им в сигурност, но също и за купуването на различни средства за дигитално обучение и за връщане към присъствено обучение. Университетите пък получават 78 млн. евро за купуването на дигитални устройства и платформи, необходими за дистанционно обучение.

Сферата на здравеопазването ще получи 5 млрд. евро помощи. 2,1 млрд от тях ще идат за купуването на ваксини, 400 млн. евро за лекарства с моноклонални антитела, 300 млн. за лекарства против COVID. 51,6 млн евро са насочени за т.нар. COVID болници.

Други от От страната и света

Вижте всички кандидати за депутати в 50-ото НС по райони

Вижте всички кандидати за депутати от 1-и МИР - Благоевград Вижте всички кандидати за депутати от 2-ри МИР-Бургас Вижте всички кандидати за депутати от 3-и МИР - Варна Вижте всички кандидати за

Пренареждане в ПП-ДБ: Владо Панев и Георги Ганев отказаха да са депутати, Атанас Атанасов не е водач (Обзор)

Александър Йорданов изпадна от евролистата на ГЕРБ Цветан Цветанов пък ще пропусне вота, въпреки че ЦИК регистрира партията му - не намерил "искрени партньори" Знакови имена за ПП-ДБ няма да са в

18 месеца след избора на Горна баня за терен на новата педиатрия ще разчистват за строежа (Обзор)

Дават 1,3 млн. лв. за ремонт и оборудване на СБАЛ "Проф. Иван Митев", а случаят с "Мама и Аз" вече е в прокуратурата и ДАНС 46 г. след раждането на идеята за Национална детска болница и 18 месеца

Божков на свобода, регистрира се в ЦИК и се сдоби с имунитет до изборите (Обзор)

Той изкара 8 месеца под домашен арест в офиса си на ул. "Московска". Сега трябва да внесе 130 хил. лв. гаранция След 8 месеца под домашен арест бизнесменът Васил Божков излиза на свобода срещу 130

Вижте всички кандидати за депутати от 16-и МИР - Пловдив-град

Вижте всички кандидати за депутати от Пловдив-град - 16-и многомандатен избирателен район, който изпраща в парламента 12 народни представители. ГЕРБ-СДС Бойко Методиев Борисов Даниела Кирилова

>