Да си областен на Пловдив, не е формален пост, доказа го Дани Каназирева

23.03.2021 10:15 24 часа Пловдив онлайн
Дани Каназирева инспектира ремонта на околовръстния път на Пловдив и разговаря с представител на фирмата изпълнител.
Където има проблем в региона, Каназирева е там.

Не връща никого, решава проблеми, влачени с години

Отговаря с работа на критиците, които наричат активността й “показна”

И най-върлите критици не могат да отрекат нейната активност и работоспособност. За година и половина, откакто е областен управител на Пловдив, няма ден, в който Дани Каназирева да не е в новините.

Журналистите я търсят, защото винаги има какво да им съобщи. А това означава, че се работи. Никога не е изключвала телефона си и много рядко, ако не може да отговори на повикване, задължително връща обаждане.

Дали Дани Каназирева ще бъде на поредната замърсена река заради нехайство на някое предприятие, или в някоя болница заради разкриване на допълнителни легла за COVID, или пък ще изслушва пореден инициативен комитет за влачени с години проблеми, винаги е “на мястото на събитието”.

“Успях да докажа, че длъжността областен управител не е формална, а човекът, който я заема, може да решава проблемите на хората”, казва Каназирева. Пловдивчани не помнят толкова активен губернатор.

Че има държава, се убеди собственикът на малък сладкарски цех в с. Кадиево Николай Христозов. Години наред писал десетки жалби, че роми вдигнали колиби до предприятието му и превърнали мястото, където се правят закуски, в клоака. Отникъде не срещнал подкрепа.

Почука на вратата на Каназирева в първите дни като областна. И тя светкавично откликна. Сезира ръководството на община “Родопи” и МВР и постави срокове. И за дни катунът изчезна. А Христозов не вярваше, че това е възможно.
“Умея да чувам
хората,
никого не съм отпратила”, твърди Каназирева, която сега води листата на ГЕРБ-СДС в Пловдив-област.

Отиде в община Брезово заради безводието в с. Пъдарско. И там реши проблема чрез израждане на нов водопровод от друг водоизточник. Хората вече не пият от водоноски.

На път е да постигне подобен успех и в с. Брестовица, където обявиха бедствено положение заради манган в чешмите. 3500 жители негодуваха. Тя отиде при тях и ги увери, че новият водопровод няма да им унищожи лозовите насаждения, а ще бъде прокаран по специална технология, с каквато дълбаят тунелите за метрото.  

И вече в Брестовица ударно се изграждат три нови сондажни кладенеца, които трябва да са готови в края на този месец.

Някои определят действията като “показна активност”. На тези упреци тя отговаря с още повече работа. Какво да кажат за нея жителите от с. Труд, освен “благодаря”. Години протестираха срещу местна биоцентрала, която им тровеше природата, но никой не ги чуваше.

Отчаяни, потърсиха Каназирева и тя тутакси се зае и с техния проблем. Като юрист не се страхуваше да говори за нарушения, да назначава проверки и експертизи и да ангажира останалите държавни институции. Доведе министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, показа му нарушенията и биоцентралата беше спряна.

Същото се случи и с кариерите над с. Белащица, където хората плачеха, че дишат прахоляци и здравето им е поставено на карта. Каназирева потърси министър Теменужка Петкова и концесията беше спряна.

Истината е, че без хъса на областния управител тези неща нямаше да се случат.
“Нямам
почивен ден
А откакто избухна пандемията, съм денонощно на разположение”, признава Каназирева. От първия ден е на предна линия. Създаде организация в болниците и в областния кризисен щаб, който оглави.

Така не позволи областта да стигне до критична ситуация с липса на легла и медицински персонал. Успя да направи модел на солидарност между държавни, общински и частни болници в битката срещу COVID.

Няма как тези качества да не забележи премиерът Бойко Борисов, който често посещава Пловдивска област. А Каназирева е неотлъчно до него и рапортува какво е свършено с укрепването на свлачището около Лъки, с прокарването на новите кладенци в Брестовица, с ремонта на околовръстния път на Пловдив. И не е изненада, че я постави начело на листата на ГЕРБ-СДС в 17-и МИР.
“Тя винаги е
била от ГЕРБ”,
казва Борисов и запушва устите на онези, които напомнят участието и в други проекти.

Каназирева изтъква, че още през 2006 г. е учредявала ГЕРБ в Пловдив. Не иска обаче да се връща към 2010 г., когато заради Цветанов и Искра Фидосова беше принудена да си тръгне. И тогава, на 28 г., от нулата изгради своя местна формация - “Съюз за Пловдив”, и винаги има група съветници в общинския съвет. “Побеждавала съм на местни избори големи партии”, припомня тя.

“Активен човек съм. Спортувам, тренирам. Обичам динамиката”, обяснява Каназирева. И заявява, че и като депутат ще бъде едно от разпознаваемите лица в новия парламент. Ако със същия хъс продължи и в Народното събрание, ще има политическо бъдеще, убедени са нейните сподвижници.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>