С косвени улики полицай с убити родители - виновен. А Йоан Матев за Георги: Невинен

22.03.2021 18:16 Анелия Перчева
Венцеслав Караджов често се усмихваше иронично в съдебната зала, твърдеше, че е натопен
Йоан Матев бе оправдан за убийството на Георги.
Прокурор Стефани Черешарова посочи, че само полицаят е имал мотив за престъплението.
Росен Димов

- Спор за имот е в основата на разстрела на възрастната двойка, смятат магистрати на две инстанции под тепетата

- Венцеслав Караджов отрича да е гръмнал баща си с 3 патрона, а майка си - с 5

- За липса на преки доказателства обаче столичен съд оправда обвинения за убийството в Борисовата градина

Полицаят Венцеслав Караджов ще лежи в затвора до живот, ако Върховният касационен съд не ревизира наказанието на пловдивските магистрати. Две инстанции в града на тепетата приеха, че той е застрелял родителите си.

Присъдата се основава само на косвени доказателства, категорична е адвокатката Зоя Тошкова, която е отнесла казуса към ВКС.

Тъкмо заради липса на преки улики обаче Софийският градски съд оправда преди дни Йоан Матев за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина. Решението не бе взето единодушно. Двама от петчленния състав го подписаха с особено мнение. Според тях доказателствата са били достатъчни, за да бъде признат за виновен.

Видно е, че

по идентични

дела се прилага

различна

съдебна практика

по отношение на косвените доказателства. В случая с Матев се приема, че той е бил в Борисовата градина по време на извършване на престъплението, но това не го прави убиец. Няма свидетели, липсва негова ДНК по дрехите на Георги и ножа, с който е прободен. Промяната във външния вид на Йоан - напълняване, пускане на брада, и изтриването на профила му във фейсбук, не може да се тълкуват единствено като опит за прикриване, тъй като съществува вероятност да го е направил по други причини.

“При Матев все пак има някакви действия. Докато Караджов не е предприемал нищо. Не е знаел за какво го задържат на 17 май 2016 г.”, твърди защитничката му Зоя Тошкова.

В същия ден съседка открила телата на родителите на полицая - Цветан Караджов и жена му Божура, съответно на 74 и 69 г., в дома им на ул. “София” в Пловдив. Двамата лежали простреляни в пристройка към двуетажна къща, в която допреди 2 г. са живели младите Караджови. Те

се изнесли, след

като отношенията

им с възрастните

се изострили

до крайност. Причината била спор за същия имот. Версията на полицая е, че парцелът е закупен с негови пари. Когато изповядвали сделката при нотариуса обаче, се оказало, че Караджов не си носи личната карта. Затова го записали на името на баща му. Цветан попълнил декларация, че ще му го прехвърли.

Впоследствие била построена къщата. За нея полицаят посочва, че отново е инвестирал свои средства. През 1999 г. родителите му продали панелния апартамент, който обитавали, и се пренесли в пристройка към дома на младите. Изкарали така 15 г., след което Караджов поискал от баща си да му прехвърли имота. Пенсионерът обаче не се съгласил и скъсал декларацията, с която се задължавал да припише парцела на единственото си дете.

Възрастните се страхували, че ако го направят, ще бъдат изгонени и няма къде да се приютят. Той пък се съмнявал, че ще продадат къщата и ще го оставят без наследство. Скандалите били непрекъснати, съпроводени с взаимни обиди.

“Свекърът и свекървата ме наричаха проститутка. Търсеха за какво да се заядат. Прекъсваха ни тока и се принудихме да си открием нова партида с отделен електромер”, разказа Каля, съпругата на Караджов, на едно от съдебните заседания. Тя твърди, че при една от кавгите

Цветан се опитал

да прободе сина

си с нож

в корема. Полицаят реагирал светкавично и го избил от ръката му. Последвали многобройни жалби и от двете страни в прокуратурата. Ситуацията излязла от контрол и полицаят, съпругата му и непълнолетният син Алекс се преместили в друг квартал. Настанили се в жилището на тъщата Мария Рекина. А за имота Караджов влязъл в съдебна битка с родителите си. Между старите и младите имало и дела за домашно насилие.

Разследващите смятат, че двойното убийство е извършено на 15 май 2016 г. Два дни по-рано Върховният съд се произнесъл окончателно за парцела с къщата на ул. “София”. Спечелили старите. Това според двете съдебни инстанции в Пловдив е мотивът за разстрела им. Цветан е умъртвен с 3 куршума от пистолет “Макаров”, а Божура - с 5.

В деня на намирането на телата им Венцеслав Караджов е арестуван. Доказателства обаче, че той е натиснал спусъка, няма. Прокурорът по делото на първата инстанция Стефани Черешарова посочи, че само полицаят е имал мотив за престъплението

А

оръжието на

престъплението

не е открито

до днес. Още от задържането си полицаят твърди, че е невинен.

“Криминалистите смятаха, че е той, и не работеха по никакви други версии. Така и не беше даден отговор защо по козия крак, с който е разбита вратата на пристройката на жертвите, няма ДНК на Караджов, а е наличен неизвестен биологичен материал”, посочва адвокат Тошкова.

По думите ѝ е бил упражнен неимоверен психически натиск над тъщата, съпругата и сина на Караджов. На 26 май 2016 г. тъща му Мария Рекина е била призована първо в Пловдив, после в София, където пък в 19 часа й връчили призовка в 21 часа да е под тепетата. Разпитвали я до 4 ч сутринта. Накрая жената, която до този момент твърдяла, че зет ѝ не е излизал от апартамента на 15 май вечерта - деня на двойното убийство, заявила обратното. Така алибито на полицая, че е бил през цялото време в жилището, рухнало. Междувременно разследващите използвали СРС, за да подслушват Каля и майка ѝ.

“Край. Това е. Закопа ни. Венци ще се самоубие в затвора. Все едно ме остави вдовица”, заявила съпругата на полицая на майка си, след като разбрала за казаното от нея. Възрастната пък отговорила, че са ѝ извадили душата заради алибито. Било ясно, че веднага ще заподозрат тях.

“В съда не се представи нито един пълен запис от специалните разузнавателни средства, бяха селектирани, накъсани”, категорична е адвокат Тошкова.

Още на делото на първа инстанция тъщата се отрича от показанията си, че зет ѝ е напускал дома си на 15 май, и заявява, че са изтръгнати под натиск.

Магистратите приемат, че на фаталната дата полицаят е излязъл вечерта, отишъл е до спорния имот на ул. “София” и е застрелял родителите си. А екзекуцията подготвял дълго.

Сред косвените доказателства, които насочват към него като извършител, е компютърът му.

Там е намерена папка, озаглавена “Гадове”. В нея Караджов е държал видеа на скандалите си с възрастните. Според защитничката му той ги е правил, за да докаже на приятели и познати как родителите му се отнасят към него.

От един от записите обаче, когато полицаят е разговарял с майка си, става ясно, че е

заплашвал

родителите си

с пистолет

От паметта на същия лаптоп е видно, че е била ровена и четена информация за различни способи за умъртвяване на хора - с гъби, живак, киселини, отравяне чрез вдишване и др.

“Датите на търсените данни съответстват на показанията на свидетели за засилена ескалация на напрежението между подсъдимия и родителите му след образуването на прокурорска преписка срещу Караджов, както и в периода, след като окръжният съд в Пловдив отхвърля иска му за имота”, посочват апелативните магистрати в мотивите си за потвърждаване на доживотния затвор.

Като косвено доказателство за вината на полицая се приема и намерената във вътрешната страна на чантичката, в която е държал оръжието си, една капсулна микрочастица барут. Нейният състав е

идентичен с този

от изстрелите на

место-

престъплението

Защитата на ченгето оспорва тази улика с аргумента, че тя може да е привнесена. Няколко дни преди двойното убийство Караджов бил ходил на служебна стрелба.

“Съдът не отговаря на въпроса за простреляното горнище на анцуг в пристройката на възрастните Караджови, в него е имало девета гилза. Не е ясно дали дрехата е носена от съпрузите, не е изследвана за биологичен материал”, посочва в жалбата си до Върховния касационен съд адвокат Зоя Тошкова. Според нея апелативният съд в Пловдив е приел фактическата обстановка, както е установена от предходната инстанция, а тя почивала на предположения.

“Не може празнотите в доказателствата да се попълват със субективни представи на съда за това как са били събитията по умъртвяването на съпрузите”, възразява Тошкова.

Според нея по делото остават висящи много въпроси - как е проникнато в имота на жертвите, как се е прибрал Караджов, ако той е извършителят, къде е изхвърлил оръжието. Дори и да е излязъл във фаталната нощ, не е доказано, че е бил на местопроизшествието, категорична е адвокатката.

“Подминат е с мълчание фактът, че на тв кабела в дома на възрастните има две букси, с 2 накрайника, а е намерен един телевизор. Свидетелка твърди, че Божура и Цветан са имали два”, добавя Тошкова, като така

лансира версията

за грабеж,

придружен с

убийство

Тя пита и защо съдът не се е заинтересувал какво е станало с парите, които Божура Караджова е получила след продажба на нива.

Тезата на държавното обвинение и на двете съдебни инстанции е, че макар и косвени, доказателствата водят към логичния извод за полицая като извършител. При пледоарията си в Пловдивския окръжен съд прокурор Стефани Черешарова заяви, че

профилът на

убиеца в

изготвената

психологическа

експертиза

съвпада 100%

с Караджов

“Той отговаря на всички изброени характеристики. Дори не е наричал родителите си майко и татко, а ги определял като “лицата” в жалбите си срещу тях. На погребението им е слязъл от буса на съдебната охрана за минута, за да се види с жена си”, заяви Черешарова.

Според прокуратурата подсъдимият има дълъг стаж в полицията и е направил всичко възможно, за да заличи следите. Липсата на барутни частици по волана на колата му и по дрехите показвала по-скоро престараване от страна на ченгето, отколкото липса на вина.

“Единствено Караджов е имал мотив да убие възрастните”, категорично е обвинението. До същия извод достигат окръжният и апелативният съд в Пловдив.

“Убийството е извършено от Караджов с користна цел, тъй като той е бил единствен син на Цветан и Божура и съответно техен наследник.

След тяхната смърт той придобива всички права, включително върху собствеността на имота. За да не се налага да чака настъпването на естествената смърт и на двамата си родители, която обичайно не настъпва в един и същи момент, той е решил да ги умъртви едновременно”, се казва в мотивите на апелативния съд.

Според магистратите убийството е извършено с особена жестокост и се явява екзекуция, тъй като възрастните не са имали възможност да се защитят и да потърсят помощ. По тях са изстреляни общо 8 патрона. Синът им е проявил коравосърдечност, демонстрирал е отсъствие на състрадание, смятат съдиите.

Разследващите двойното убийство признават, че няма преки доказателства по делото, въпреки че бил хвърлен неимоверен труд за събирането им. Използвани били всички новости в криминологията.

Животът на

полицая и

семейството му

бил изследван

20 г. назад

В крайна сметка са събрани множество косвени улики, които съдът приема за достатъчни, за да прати Караджов в затвор до живот с право на замяна. Полицаят обжалва. Делото във ВКС е насрочено за 16 април.

Росен Димов: Решението на ВКС ще има принципно значение за косвените доказателства

Двете дела - на Караджов и Матев, са идентични, казва бившият апелативен прокурор на Пловдив

“В сравнително кратък период се появяват две идентични дела - на Караджов и на Матев, и ВКС ще бъде изправен пред въпроса за косвените доказателства в основата на присъдата, отговорът на който се чака отдавна от правната система. Това принципно решение ще касае всички видове престъпления”, казва бившият апелативен прокурор на Пловдив Росен Димов.

Според него в случая с полицая държавното обвинение печели в окръжния и апелативния съд, тъй като, макар и косвени, събраните доказателства водят към единствения логичен извод, че той е извършителят. Двете инстанции приемат една и съща фактическа обстановка.

По думите на Димов с времето се променят и престъпленията, и доказателствените средства.

По-рано се е смятало, че ако не е намерено оръдието на убийството, не може да има осъждане за това престъпление.

Сега обаче, дори и да не се открие то, има възможност да се съберат доказателства срещу някого за насилствено отнет живот с предполагаемо оръдие на убийството.

“В такъв случай кое е правилното - да се оправдае извършителят заради липса на доказателства, или да бъде осъден?”, пита Димов.

Той смята, че ако косвените улики водят до единствен логичен извод кой е виновникът и се приемат като достатъчни, тогава прокуратурата ще има повече смелост да не прекратява дела.

С косвените доказателства обаче трябва да се борави внимателно, за да не се стигне до съдебни грешки, подчертава Росен Димов.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>