Дани Каназирева: Зная всеки проблем в Пловдив и региона, имам ясни решения

19.03.2021 06:00 Радко Паунов
Дани Каназирева

- Атакуват ме с клишета, защото няма какво конкретно да кажат за мен

- Не съм върнала никого като областен управител

- Казват, че сте търпелива и упорита в работата, г-жо Каназирева. С тези качества ли успяхте да убедите премиера Бойко Борисов да ви постави водач на листата на ГЕРБ в Пловдив-област?

- Приемам номинацията повече като доверие и оценка за работата ми като областен управител в една тежка година и в безпрецедентна ситуация на световна пандемия. Издигането ми за водач е преди всичко отговорност към хората и към премиера Бойко Борисов. Благодаря за доверието, което ми се гласува и като областен управител, и като водач на листата на ГЕРБ-СДС.

- Г-н Борисов няколко пъти е казвал за вас: “Тя винаги е била от ГЕРБ.” Какво ще отговорите на онези, които ви атакуват, че сте били в тази партия, после - в друга, и сега се завръщате отново в ГЕРБ?

- Атакуват ме с клишета, с общи приказки. Защото няма какво конкретно да кажат за мен. Няма случай - от момента, в който съм влязла в политиката, да съм нарушила обществения интерес. Затова е много по-удобно да ме критикуват с подобни внушения. Причината е коренно различна. Реално не просто съм била член на ГЕРБ, а

съм създавала

ГЕРБ заедно с

още няколко

души през 2006 г.

в Пловдив

и областта.

Поради различия в начина на управление и ръководене от Цветан Цветанов и Искра Фидосова пътищата ни се разделиха, но за мен това е затворена страница, към която не искам да се връщам.

След това не съм отишла в друга партия. Напротив – съвсем сама, от нулата, на 28-29 години създадох местна организация от млади, интелигентни, подготвени хора, с които през годините, участвайки сами, сме побеждавали партии със сериозно присъствие в парламента. Така че не съм нарушавала принципите си, с които съм влязла в политиката, не го направих и като областен управител, няма да го направя и занапред.

Никога не съм

търсила комфорт

в политиката

- По професия сте юрист и доктор по конституционно право. Къде смятате, че ще сте най-полезна като депутат?

- По професия съм юрист с дългогодишен стаж, докторската ми дисертация е в сферата на регионалното развитие на тема “Местната власт в условията на членство на България в ЕС”.

Като областен управител натрупах наистина безценен опит в изключително тежка ситуация, която освен с кризата, с която трябваше и продължаваме да се справяме, решихме и редица други проблеми в сферата на екологията, на регионалното развитие, а и в здравеопазването.

- Година и 4 месеца сте начело на Пловдивска област. Как станахте едно от най-разпознаваемите лица не само в региона, но и в страната?

- Единствено и само с работа и с активността на целия ми екип. Ако мога да говоря за успех в тази тежка ситуация, то безспорно е, че

създадох

прекрасен екип

от подготвени

хора

- лекари, директорите на болници, Лекарския съюз, Спешна помощ, РЗИ. Екип, който гледа в една посока, бързо и навременно дава решения на всеки един проблем.

- Твърдите: “Никого не съм върнала”, “Умея да чувам хората”. Това ли е формулата за печелене на популярност и симпатии?

- Категорично. Винаги съм била близо до хората, старая се да усещат институционална подкрепа.

Да знаят, че има

кого да потърсят,

кой да застане

до тях,

да чуе техния проблем и да даде бързо и ясно решение – ако трябва и с разчертани срокове. През тази година и половина няма случай, в който инициативен комитет, професионална общност или браншова организация или отделни хора по населени места в Пловдивския регион, които да съм върнала и за които да не съм дала всичко от себе си да намерим решение по поставения проблем.

- Застанахте начело на кризисния щаб в пандемията. Смятате ли, че Пловдив и областта се справят с овладяването на заразата?

- Винаги може и по-добре. Истината е, че въпреки приказките от опозиционните партии, че е пропуснат летният сезон, категорично това не е вярно. Тази кризисна ситуация се използва по изключително некоректен начин, за да се извличат политически дивиденти. Реално и юли, и август не сме спрели да работим. Не сме прекъснали заседанията на Медицинския щаб. До 1 септември беше направена организация и

най-важното –

наложихме

модела на

солидарност

между общински,

държавни и

частни болници

Ако трябва да бъда съвсем конкретна, в Пловдивска област 10-те от общо 20 болници са частни, 6 са общински и 4 - държавни. Отделно от това много бързо, още през септември, заработи областната информационна система, която показва в реално време наличието на свободни легла. Бяха създадени спешни приемни кабинети за пациенти с COVID-19. Беше прието решение за гарантиране на определен брой легла само за спешна помощ, за да няма обикалящи линейки.

Смятам, че имаме относително добра организация. Разбира се, когато натискът е голям и когато 6-8 хиляди души са положителни и тръгнат към болницата в страха си от самата болест, тогава пренапрежението оказва влияние и върху системата.

- Хвърляте се в битки - с ваше съдействие бяха спрени кариерите в с. Белащица и затворена биоцентралата в с. Труд. Защо го правите - да се харесате на хората?

- Разбира се, че не. Това е последното, което може да бъде моя цел. За мен е много важно хората да усещат, че има справедливост. Не може да има нарушения без санкции и някой да е над закона за сметка на обикновените хора. Подкрепям бизнеса, той трябва да се развива, а ние да му създаваме условия, защото това означава инвестиции и работни места. Но и не трябва да се правят компромиси със здравето на хората. Тоест, едното не трябва да бъде за сметка на другото. Затова

моят апел винаги

е бил да се

реинвестират

средства в

подобряване на

технологиите

по начин, по който да не се вреди на здравето на хората.

- По какъв начин бихте била полезна на Пловдив и областта като народен представител?

- Познавам в детайли всеки проблем в Пловдив и региона. Имам ясни решения, знам как и от кого зависи. Смятам, че много бързо и лесно бих била готова с конкретни и ясни предложения.

- Като общински съветник в бяхте от най-активните. Смятате ли да бъдете такава и в парламента?

- Активен човек съм по принцип. Няма да разочаровам тези, които ми гласуват доверие.

CV

- Родена на 16 януари 1979 г. Завършва право в ПУ “Паисий Хилендарски”

- Доктор е по конституционно право с дисертация на тема “Местната власт в условията на членство на България в ЕС”

- Специализирала е “Британско право и право на Европейския съюз” в “Кеймбридж”

- Има и специализации по “Корпоративно управление и ценни книжа”, както и по “Патентно право”

- През 2014 г. е в САЩ по програма “Младите лидери на България - обучение на млади професионалисти в сферата на правосъдието”

- Областен управител е на Пловдив от ноември 2019 г. За предстоящите избори е водач на листата на ГЕРБ-СДС от гражданската квота в 17-и МИР

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>