Кой ще увеличи мандатите в Пазарджик – ГЕРБ, БСП или ДПС

16.03.2021 21:32 Любомир Илков
ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА
ПЛАМЕН МИЛЕВ
ИСКРА МИХАЙЛОВА

Стари муцуни прескачат от листа в листа

Яростна битка за спечелване на повече мандати между основните политически сили - ГЕРБ, БСП и ДПС, се очертава в 13-и МИР - Пазарджик. Също толкова амбицирани да спечелят мандат са извънпарламентарните партии.

Пазарджик е бързо развиващ се регион, а близостта с Пловдив и София и добрата инфраструктура правят областта добро място за инвестиции. С помощта на правителството започва изграждането на дълго чакания западен околовръстен път, който ще извежда тежкия трафик директно към автомагистрала “Тракия”.

Около Пазарджик работят бързо развиващите се икономически зони, а в общини като Панагюрище и Пещера са позиционирани структуроопределящи компании. На територията на областта е и спа столицата на Балканите Велинград.  

И на тези избори, подобно на предишните, листата на ГЕРБ ще се води от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Родена и израснала в Пазарджик, тя е разпознаваемо лице в региона. Веднага след нея е областният председател на ГЕРБ за региона Найден Шопов, общински съветник. В листата са и зам.- министърът на земеделието Лозана Василева, областният управител Стефан Мирев.

Повечето от 18-те избраници на ГЕРБ са нови, но познати лица от сферите на образованието, икономиката, правото.

Листата на “БСП за България” се води от експерт-икономиста Пламен Милев. Той е роден в София и е сравнително непознат в областта. Това обаче едва ли е от голямо значение, защото през последните 30 г. местен представител на БСП не е водил листа за парламентарни избори в Пазарджик.

Важно е да се отбележи, че на втора и трета позиция са областният лидер на БСП Петя Цанкова и общинският председател Лиляна Мърхова-Присадникова, което със сигурност допълнително ще сплоти редиците на социалистите. Изненада е 10-ото място на депутатката Надя Клисурска, чийто мандат самите социалисти определят като успешен. 

Преди 4 г. Клисурска също беше на подобна позиция, но с преференции стана народен представител.

ДПС, което има твърд и непоклатим електорат, също иска да увеличи депутатите си поне с още 1. Водач е настоящият евродепутат Искра Михайлова. Веднага след нея е областният лидер на движението Юмер Хамза, трети - досегашният депутат Сергей Кичиков.

За да имат свой депутат, от ВМРО разчитат на водача на листата им Стефан Балабанов, зам. -министър в МВР. “Демократична България” пък избра бившия ни посланик в ООН Стефан Тафров да води листата. “Републиканци за България” залагат на общинския съветник Атанас Шопов - доскорошен областен лидер на АБВ, който изненадващо напусна оттам.

Не е ясно ще разбърка ли разпределението партията на Слави Трифонов. Водач е Станислав Балабанов от Пловдив, станал известен като “репортера на Слави” от брифингите на НОЩ.  

Стари и позабравени за политиката лица се появиха в листите. Световният и олимпийски шампион по борба Георги Мърков ще е водач в областта на “Изправи се! Мутри, вън!”. Мърков е бивш депутат от БСП и бивш областен председател на социалистите. Бившият депутат от СДС Панайот Ляков оглавява листата на “Ние, гражданите”.

Втори в листата на ВМРО е бившият шеф на НСС и бивш депутат от ДПС Арлин Антонов. Сваленият преди година бивш кмет на Стрелча Стойно Чачов води листата на АБВ.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>