Църковната ни община в Рим с нов свещеник - преводача на папа Франциск в София (Снимки)

14.03.2021 23:00 Виолина Христова, Рим
Доц. д-р презвитер Иван Иванов е новият ни свещеник в Рим
Митрополит Антоний по време на литургията
Част от церемонията
Свещеникът ни посреща кардинал Франческо Монтеризи
Митрополит Антоний заедно с другите български свещеници
Митрополит Антоний по време на литургията. Вляво е кардинал Монтеризи.
Част от присъстващите на литургията

“Прощавайки на онези, които искат прошка от нас, ние искаме прошка и от Бог, защото, ако ние не простим, няма как Бог да прости на нас”. С тези думи се обърна към десетки българи в Рим в неделята на всеопрощението Западно- и Средноевропейският митрополит на БПЦ Антоний. Именно в празничния ден, в който Българската църква почита църковния празник Неделя сиропустна, наричан от народа Сирни заговезни, митрополит Антоний въведе доц. д-р презвитер Иван Иванов като свещеник на църковната ни община в Рим. Това стана в центъра на Вечния град, в черквата “Сан Паоло ала Регола”, където се извършват богослуженията и се обгрижва българската църковна община “Св. Седмочисленици”. Храмът е от особена важност за Римокатолическата църква, тъй като на това място св. апостол Павел е бил в затвор.

Първата литургия с новоприетия и новоназначен български свещеник беше в деня преди въвеждането от 15 март на най-строги противоепидемични мерки и превръщането в червена зона на област Лацио, където е Рим. Това значи, че ще бъде ограничено движението на хора и че през следващите седмици българите в Рим няма да могат да идват до черквата. Това обаче със сигурност ще стане след разпускането на мерките в Рим.

“Щастливи сме, че ще можем да подновим, макар и в ограничени условия, богослужебния ни живот, защото знаем колко е трудно в условия на изпитания при пандемия, ако вратата на храма не е отворена”, каза митрополит Антоний.

Новият ни свещеник в Рим Иван Иванов е избран именно от него. Първата му литургия във Вечния град беше в деня, след като бяха отбелязани осем години от началото на понтификата на папа Франциск на 13 март 2013 г. Презвитер Иван Иванов беше преводачът на папа Франциск по време на визитата му в България през 2019 г.

На литургията присъстваха посланикът ни в Рим Тодор Стоянов и в Светия престол и Малтийския орден Богдан Паташев.

На първия ред в черквата беше и кардинал Франческо Монтеризи, който е почетен протойерей на папската базилика “Сан Паоло фуори ле Мура” и кардинал дякон и титуляр на “Сан Паоло ала Регола”. Митрополит Антоний благодари и на отец Калоджеро, който е ректор на храма, където са българските богослужения и който винаги е проявявал приятелското си отношение към българите.

“Ще имаме достоен свещеник, който ще се грижи за българите в Рим”, каза митрополит Антоний. Надеждата е обаче отсега нататък да се даде тласък и на църковната дипломация, тъй като имаме нужда от по-интензивна обмяна на студенти, от възможността български студенти да идват в римските университети, които разполагат с много по-богати библиотеки, както каза митрополит Антоний.

За първата литургия на новия ни свещеник в Рим дойдоха и свещениците ни от Щутгарт, Милано, Нетуно, както и представители на Папския институт за Изтока.

Доц. д-р Иван Иванов е специализирал в миналото в Папския институт в Рим и сред ангажиментите му е и поддържането на дипломатическите връзки с нунциатурата и с администрацията на Ватикана. Той ще продължи да изпълнява и академичните си ангажименти в Богословския факултет на СУ.

Сегашното нововъвеждане на свещеника ни в Рим става ден след като на церемония във Венеция встъпи в длъжност новият православен митрополит на Италия и екзарх на Южна Европа Поликарп Ставропулос. Церемонията по интронизацията се проведе в църквата “Свети Георги Гръцки” във Венеция. “Вярвам, че заедно, католици и православни, можем щедро да се отдадем в служба на най-слабите, особено в това време на пандемия, превръщайки с Божията помощ общението, което вече ни обединява, в напълно и видимо единство”, написа собственоръчно в телеграма до митрополита папа Франциск.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>