Буря в "Кършияка"! Заканват се със съд за калпав ремонт

10.03.2021 13:22 Радко Паунов
Разпри на висок тон между живеещи и власт на ул. "Карловска" имаше днес.
Хората негодуват от неравно наредения паваж.
Пламен Райчев ги увери, че строителството не е приключило и обектът още не е приет.
Жители на "Кършияка" изригнаха.

Строителството още не е приключило, каза им зам.-кметът Пламен Райчев

- Адвокат Емилия Недева обеща да защитава безплатно всеки, който заведе иск

Да водят дела срещу некачествени ремонти на емблематичната улица "Карловска" в Пловдив, се заканиха нейни жители. От месеци районът около нея е разкопан заради подмяна на тръби и канализация по Водния цикъл. Той е на стойност 116 млн. лева.

"Ще защитавам всеки безплатно, който заведе дело. Тук вече падат хора от неравностите особено по ул. "Луда Яна", заяви адвокат Емилия Недева. Тя също живее в този квартал е беше сред протестиращите.
С тях се срещна зам.-кметът по строителството на Пловдив инж. Пламен Райчев. "Благодарим ви, че откликнахте на нашата покана", обърна се към него пловдивчанинът Тошко Шотлеков.
Райчев припомни, че преди да стартира Водният цикъл, в общината са получили няколко подписки за бъдещата визия на ул. "Карловска". Тя е известна със старинните си сгради и своята история. "Едни искаха да запазим автентичния й вид и да оставим паважната настилка. Други настояваха за асфалт. И в момента върнахме паважа. Да, големите инфраструктурни проекти в гъстонаселени райони създават дискомфорт. Благодарим ви за търпението. Стараехме се да бъдем бързи. Но обектът все още не е издаден и ще има още проверки и корекции, докато бъде приет", увери Райчев присъстващите.
Мъж репликира, че шахтите са високи, а водата няма как да се оттича. И каза, че качеството е под всякаква критика.
"Нашите деди са ценили тази улица. Тя дълги години беше централна за кв. "Кършияка". Паветата й са поставени през 1926 г., а настилката е вечна", заяви Тошко Шотлеков. И припомни, че на 4 март м.г. кметът Здравко Димитров е дал стартът на Водния проект с думите, че хората от квартала ще имат чиста вода, а улиците им няма да се наводняват след дъжд.
"Вече една година живеем в обсада. Вие доволен ли сте от направеното", обърна се той към Райчев. Зам.-кметът отново обясни, че районът все още е строителна площадка. "Назначена е комисия от 20 специалисти, която ще огледа всяка плочка и бордюр преди да приеме обекта. Ако има забележки, ще бъдат отстранени", повтори инж. Райчев.
"Ако такъв ремонт бъде направен в дома ви, няма ли да имате разправии с майсторите", попита адвокат Емилия Недева. И разказа как една от шахтите вече 17 пъти е била отваряна, а паветата около нея ги реди всеки, който свари.
Настана разправия между присъстващите. Едни призоваваха за диалог, но други не ги чуваха и се надвикваха. "Това равно поставени тротоарни плочки ли са", питаше Недева и показваше на Райчев. По думите й паважната настилка преди ремонта е била по-добре наредена, отколкото сега.
Зам.-кметът отговори, че в България трудно се намират майстори, които да редят каменните блокчета. И припомни, че проектът е предвиждал "Карловска" да бъде асфалтирана, но местната власт се съобразила с желанието на живеещите.
"Ще вземем решение по всяко ваше искане", увери ги Пламен Райчев.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>