Юлия Златкова пета на световното в Банско

10.03.2021 12:43 Георги Банов
Ева Вукадинова (вляво) и Юлия Златкова завършиха в първите 30 на световното в Банско.

Италианска полицайка измъкна титлата на слалом, Австрия с купа "Марк Ходлер"

Юлия Златкова зае петото място в слалома на световното по ски за младежи и девойки, което приключи в Банско в групата до 18 години, която има отделно класиране. Пред нея завършиха германката Ема Айхер, японките Михо Мизутани и Ерен Ватанабе и нидерландката Ноа Рабу.

Иначе в крайното класиране Юлия зае 27-ото място на 8,89 сек след победителката Софи Матиу от Италия. Със 7 стотни пред нея бе и другата ни представителка Ева Вукадинова, която завърши 26-а. Точно преди пускането на българките Пирин си показа зъбите за първи път от 2 седмици насам, като духна вятър и падна непрогледна мъгла.
"Долната част от пистата не се виждаше. Но трябва да се кара във всякакви условия. Първият мани малко рискувах повече и направих няколко грешки", обясни Вукадинова.

"Сгреших на техничните врати. Надявам се обаче от тук нататък да напредна още по-бързо", каза Юлия Златкова.

Софи Матиу измъкна титлата по изключителен начин, като даде пето и четвърто време в двата манша. Италианката вече е в полицейския отбор на родината си, както навремето бе Алберто Томба, като до момента имаше само една победа за европейската купа.

"Желаех този медал с цялото си сърце. Сега към много, много щастлива. Банско е фантастично място и ще остане завинаги в сърцето ми. Сега не мога да повярвам, че имам право да карам във финалите на световната купа. С треньора ми трябва да решим какво ще правим, но много искам да отида в Ленцерхайде", каза победителката.
На 20 стотни от нея остана шведката Моа Бострьом Мусинер, която бе четвърта от първото спускане. От лидерките в първия манш на подиума се качи единствено американката Амилия Джозефин Хърт, който бе втора, но с 12-о време във втория манш остана на 1 стотна от шведката.
Водачката след първото спускане Сара Раск (Швеция) излетя чак на осмо място в крайното класиране, а третата Лиса Хьорхагел от Австрия не завърши.

До финала на състезанието успяха да стигнат по-малко от половината скиорки в стартовия списък - 35 от 71.

Титлата на Софи в слалома позволи на Италия за заеме второто място за купа "Марк Ходлер", която се дава за най-добрата нация на световното. С 61 точки безапелационен победител стана Австрия. На третото място е Швеция с 40. След това се наредиха Швейцария - 35, Германия и САЩ - по 29, Словения - 20, Франция - 9 и Финландия - 8.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>