Джанини ще има петима, играли в Италия, в националния на България

08.03.2021 23:23
Андрей Гълъбинов с екипа на България през 2014 г. - първата му година в националния. Срещу Малта вкара единствения си гол в квалификации. Има общо 320 мин в 8 квалификационни мача и още 1 гол от 130 мин в 3 контроли. СНИМКА: ВЛАДИМИР СТОЯНОВ

Ясен Петров извика Гълъбинов, Антов и чакащите дебют Петко Христов и Вутов. В отбора ще е и Десподов. Краев без повиквателна

Новият национален селекционер на България Ясен Петров изпрати първите си повиквателни - на играещите в чужбина, които попадат в плановете му за предстоящите три мача от световните квалификации за Катар 2022.

Андрей Гълъбинов е сред футболистите, на които Петров ще разчита начело на “лъвовете”, като нападателят на “Специя” ще е основна опция да води българската атака. В предишни периоди имаше случай, в който получаващият недостатъчно игрово време Гълъбинов отказа повиквателна (на Ивайло Петев през 2015 г.), а през есента на 2020 г. Георги Дерменджиев закъсня да го повика, после реши да му прати повиквателна за важния плейоф за еврофиналите срещу Унгария, но от “Специя” отхвърлиха късната заявка с мотив, че след евентуално последващо гостуване на Финландия Андрей ще трябва да изкара 14-дневна карантина и няма да е на тяхно разположение в първенството. И разговорите да го пуснат само за Унгария не доведоха до успех. След назначаването си за селекционер Ясен Петров не спира да обикаля по света и у нас, за да наблюдава на живо проектонационалите, да разговаря с тях и клубните им треньори. По време на работната си визита в Италия Петров е провел и лични разговори с 32-годишния Гълъбинов, уверявайки го, че разчита на него.

Общо трима са българите, играещи в Италия, повикани от селекционера за първите му мачове, сред които и двубой именно срещу “скуадра адзура”. И другият наш, играещ в серия “А” - дебютиралият за “Болоня” Валентин Антов, очаквано е в “А” националния отбор. До момента Антов има едва две участия в приятелски срещи (15 мин срещу Беларус и 90 мин срещу Гибралтар) през 2020 г. и 10-минутно участие в официална среща при 1:1 с Косово през март 2019 г., когато дебютира за “А” отбора ни при Петър Хубчев. Впоследствие 20-годишният защитник игра основно за младежкия тим до 21 г. на Александър Димитров, направил доста силни евроквалификации.

Третият българин от Ботуша е Петко Христов. 22-годишният защитник играе редовно и стабилно в серия “С” за устремилия се към серия “Б” “Про Верчели”. Той все още няма мач за мъжкия тим на България.

Възможност за дебют с “А” националния отбор ще има 24-годишният Антонио Вутов. Той е бил два пъти в групата за евроквалификациите с Черна гора и Косово през март 2019 г., но още няма мач за представителния ни тим. От есента на 2020 г. юношата на “Левски” и бивш играч на “Ботев” (Пд), който също е играл в Италия, премина в унгарското първенство. В последните два мача се разписа за “Мезьокьовешд-Жори”, за който общо през сезона има 20 мача и 3 гола.

Така Пловдивския Джанини Ясен Петров към момента има на разположение четирима, играли в различните нива на италианския футбол, а със сигурност ще извика и пети - ритащия в “Лудогорец”, но собственост на “Каляри” Кирил Десподов.

От легионерите логично Ясен Петров повика още Васил Божиков (32 г.) от “Слован”, Георги Костадинов (30 г.) от “Арсенал” (Тула), Страхил Попов (30 г.) от “Хатайспор” и Кристиян Малинов (26 г.) от “Льовен”.

От списъка с легионерите прави впечатление отсъствието на 23-годишния Божидар Краев, който е под наем от “Мидтиланд” в португалския “Фамиликао”, но след смяната на треньора не получава много шансове за изява. Краев беше постоянна част от състава в изминалите мачове от Лигата на нациите, в които вкара един от едва двата ни гола. Има още два гола от септември 2018-а при 2:1 над Словения в първото издание на този турнир.

Дебютът на Ясен Петров е на 25 март в София срещу Швейцария. На 28 март ни гостува Италия. А третата световна квалификация е на 31 март в Северна Ирландия.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>