Страшно ще стане при 5000 нови болни у нас на ден (Обзор)

07.03.2021 22:03
До края на лятото може да имаме 70% ваксинирани, твърди проф. Костадин Ангелов.
Проф. НИКОЛАЙ ВИТАНОВ

60 хил. се записали за ваксина, хакери не спират с атаките

На крачка сме от критичната точка в развитието на пандемията. Това предупреди математикът на националния щаб проф. Николай Витанов.

Той обясни, че критичната стойност на базовото репродуктивно число, което показва колко души заразява един инфектиран, е 1,3.

“При две

седмици с такива

стойности всичко

гърми

Вчера бяхме с тази стойност, а днес числото е 1,24”, коментира Витанов пред Нова тв.

На 7 март националната система отчете рекордните от началото на годината за неделен ден 1426 нови случая. Расте броят на приетите в болници - 5629 души, от тях 452 са тежки случаи.

Критичните области, в които разпространението на заразата вече минава в дифузно, са София, Пловдив, Варна и Бургас, посочи Витанов. И прогнозира тази седмица пред сериозни проблеми да се изправят още Велико Търново, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Силистра, София-област, Смолян, Хасково и Шумен. Ситуацията в Габрово, Разград и Русе също можела бързо да се влоши.

“Когато наближим 5 хиляди случаи на дневна база, става страшно. Това зависи от нашето поведение и от кампанията по ваксиниране. Този път имаме инструмент, с който да си помогнем.

50 хил.

ваксинирани

натискат вълната

надолу с 1%”, обясни математикът. А значително подобрение може да се чака при имунизирани 2 млн. българи.

Според него е възможно да се подходи към глобални ограничителни мерки, ако дифузното разпространение на вируса продължи.

Срещи с представители на РЗИ от страната и всички, които имат отношение към овладяване на ситуацията, започва от днес здравният министър Костадин Ангелов. Според него въпреки ръста на заразени болниците ще издържат на натиска, нямало място за тревога, а в Европа вече се говорело за български модел за решаване на кризата.

Критични точки в страната в момента няма, има места, където капацитетът от легла е запълнен - Кюстендил, Бургас, Шумен и няколко лечебни заведения в София, и се правят трансформации броят им да бъде увеличен, посочи министърът при посещението си във Варна в неделя.

Свършиха леглата и в три от 6-те болници в област Благоевград - Сандански, Гоце Делчев и Разлог, показа проверка на “24 часа”. Места няма и в две от благоевградските болници. В областната се разкриват нови COVID отделения. Запълнени са инфекциозното и преобразуваните вътрешно и УНГ, вече се слагат легла и в хирургията. От днес спират плановите операции. “В тази трета вълна вече започнаха да постъпват по-млади пациенти, засега няма много тежки случаи”, коментира шефът ѝ д-р Огнян Митев.

При британския вариант, който вече преобладава у нас,

1/5 от случаите

са в групата под

19 години,

обясни ден по-рано и проф. Тодор Кантарджиев от щаба. За разлика от предишните вълни при с него боледуването тръгва със запушен нос, кашлица, дразнене в гърлото, описа пък националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По-опасният нигерийски вариант още не е изолиран у нас.

В Кюстендил пък заболеваемостта вече е 530 души на 100 хил. Областният кризисен щаб поиска спешно 10 хил. дози ваксини.

Има обаче и области с ниска заболеваемост, затова трябва да се действа с максимална справедливост към хората, е тезата на министър Ангелов. Все още не се водят разговори за промени в графиците за онлайн и присъствено обучение.

В началото на кампанията по ваксинация България направи две неща, които сега и другите държави започват да прилагат, каза Ангелов - поставяне на ваксината на Оксфорд на хора над 55 г. и отварянето на зелените коридори. Той е доволен и от темпото. “Ако така продължава, до края на лятото ще сме постигнали целта си - 70% от българите да бъдат имунизирани”, оптимист е проф. Ангелов. Работи се активно за успешен летен туристически сезон при осигурена максимална безопасност и за пристигащите гости, и за българските граждани, обяви още той от Варна. А в масовата ваксинация с приоритет ще са работещите в туристическия бранш.

Близо 60 000 души са се записали в електронната система за ваксина. Срещу нея обаче има непрекъснати хакерски атаки след първата в деня на стартирането ѝ. Явно

някой много иска

да се провалим,

но няма да стане,

обяви проф. Ангелов. Екип на “Информационно обслужване” работел денонощно, на всеки час подава данни към МЗ.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>