Франция засили имунизирането през уикенда заради бавния старт на кампанията

07.03.2021 20:21
Френската министърка на отбраната Флоранс Парли СНИМКА: Ройтерс

Хиляди хора в цяла Франция се стекоха в центровете за ваксиниране днес, в момент, когато правителството засили имунизациите срещу коронавируса, за да намали натиска върху болниците и да не допусне бъдещи ограничения, предаде Ройтерс.

Френските власти станаха обект на критики заради бавния старт на ваксинирането, което до момента е насочено само към най-уязвимите групи.

Около 3,58 милиона души от 67-милионното население на Франция са получили първа доза ваксина, а в съседна Великобритания броят на ваксинираните е близо до 23 милиона.

Докато някои европейски страни прибягнаха до обхватна национална карантина, за да се борят с разпространението на коронаворуса, свързано с нови негови варианти, Франция се насочи към не така строг вечерен час и затваряне на барове, ресторанти и места за развлечение, обясни БТА.

Случаите в страната продължават да се увеличават, достигайки средно до 23 000 дневно, при само 6000 във Великобритания, а интензивните отделения в болниците са все по-препълнени.

Това е надбягване с времето, каза министърката на въоръжените сили Флоранс Парли пред журналисти при посещението си в една от четирите военни болници, отворени днес за ваксиниране.

Около 220 000 души бяха ваксинирани вчера, два пъти повече в сравнение с миналата седмица. Франция очаква до средата на април да бъдат направени 10 милиона инжекции на първа доза и 30 милиона, или на две трети от всички пълнолетни, до началото на лятото.

Днес в Париж, където вирусът се разпространява най-бързо в страната, някои от успелите да се ваксинират изпитваха облекчение.
Оказва се, че трябваше да чакам дълго някой да ми отговори, за да си запиша час, каза за Ройтерс 87-годишната пенсионерка Люсет Юголини в център за ваксиниране, след като чакала 6 седмици.

Франция трябва да ваксинира по 200 000 души дневно, за да постигне заложените цели, но не е ясно дали правителството ще получи достатъчно дози, за да има бърз ефект и да бъде избегната нова карантина.

Можем само да се надяваме, че до 4 седмици правителството може да ни даде същото количество препарат за поставяне на втора доза.

Движим се без ясна пътна карта. Правим каквото можем, каза Ариел Вей - кметът социалист на четири централни парижки района.

Други от От страната и света

Върховният лидер на Иран призова народа да се моли за президента Ебрахим Раиси

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей призова народа да се моли за здравето на президента Ебрахим Раиси, съобщи държавната телевизия IRIB. „Народът на Иран да не се тревожи

Армията търси президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обзор)

Иран мобилизира армията си и изпрати 40 спешни екипа да търсят по суша и по въздух президента Ебрахим Раиси и външния министър Хосейн Амир Абдолахиан, които потънаха в неизвестност в неделя

Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на цената на тока

„Искам да успокоя българското население, че съществено поскъпване на цената на тока за битовите потребители няма да има. Имахме среща заедно с премиера Главчев и с министъра и вицепремиер на

Шофьор блъсна мъж и двамата паднаха в изкоп на строеж във Варна, пешеходецът загина

Пешеходец загина при тежък пътен инцидент във Варна. 27-годишен шофьор е загубил управление над автомобила си, качил се е на тротоара и е блъснал мъжа, а след това са паднали в изкоп на строеж

Върховният водач на Иран свика извънредно съвета по сигурност

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей свика извънредно заседание на съвета за национална сигурност, пише Tehran Times.  Спасителните екипи все още издирват президента Ебрахим Раиси

>