Рекорд по заразени в Гърция, но рекламират острови без COVID

07.03.2021 19:30
Лекари правят трахеостомия на пациент в Атина.

В Гърция щабът за борба с коронавируса извънредно обсъжда нови мерки заради рекордния брой новозаразени - 2353-ма за денонощие. Очаква се да бъде въведена пълна карантина в цялата страна, съобщи БНР.

Отрицателен рекорд отбелязват областите Атика, Солун и Ахаия, които са в строга карантина над две седмици. Увеличеният брой на заразените с COVID-19 се дължи на новия по-заразен вариант, смятат епидемиолозите. Те настояват да се въведе национална пълна карантина поне за две седмици, а ако се наложи - и за по-дълго време. Полицията получи заповед за масови проверки за причината за излизане на хората, които се движат навън. Налагат се масово глоби.

COVID отделенията на болниците в Атина нямат свободни легла. Хоспитализираните се настаняват в други отделения, където лекарите не са специалисти по коронавируса.

В същото време Атина рекламира 18 гръцки острова като свободна от COVID-19 туристическа зона за лятото. Всичките им жители са се ваксинирали срещу коронавирус, а хотелиерите от Кастелоризо, Гавдос, Псара съобщават, че са получили първите резервации за летния сезон.

В Гърция ваксинираните са над един милион души. В страната ще се влиза и с отрицателен тест за коронавирус за тези, които не са ваксинирани, заяви министърът на туризма Теохарис.

Одрин е сред окръзите с най-висок

ръст на разпространение

на епидемията

от коронавирус в Турция, съобщи здравното министерство в Анкара. Само за една седмица случаите на заразени на 100 хиляди души са скочили от 75,29 на 107,43. Централният булевард на Одрин е затворен за движение на автомобили. Премахнати са всички пейки за сядане в града и в парковете. Пазарите на открито, масово посещавани от българи преди въвеждането на мерките, са затворени до края на април.

Препълнена Словакия пък изнася пациенти с COVID в Полша и Германия. Процентът на смъртността от пандемията в страната е най-висок в целия свят, обявиха властите в Братислава.

Междувременно Австрия спря ваксинирането с “АстраЗенека” заради починала медицинска сестра и друга, която се разболяла. Жертвата на 49 години получила тежки нарушения на коагулацията (съсирването на кръвта), а 35-годишна нейна колежка развила белодробна емболия и се възстановява.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>