Турция, която се бори срещу алкохола, маха “механа” от табелите

06.03.2021 23:00
В механите в Турция се сервират мезета и се пие основно ракъ.

Ердоган взел на мушка най-обичаното от местните пространство за споделяне и табла заради свободното говорене без контрол

Механата за турците е нещо много повече от място за хапване и пийване, казват местните. Тя е преди всичко пространство за общуване, за социални контакти, където можеш да си споделиш проблемите и да побистриш политиката, докато хвърляш заровете на таблата с приятели. Там в непретенциозна атмосфера се

сервират

мезета по джоба

на всеки и

се пийва ракъ,

която турците наричат още лъвско мляко (Аслансютлю, по името на популярна в Германия марка), напитка близка до нашата мастика, гръцкото узо, френския пастис и арабския арак. Думата е със същия корен като българската ракия, но се произвежда предимно от стафиди.

Механите са неразделна част от истанбулския пейзаж - подобно на Босфора, “Света София” и кулата Галата. Без тях животът в популярните квартали “Бейолу”, “Кадъкьой” и “Бешикташ” не би бил същият, разказва “Дойче веле”.

Сега обаче много жители на мегаполиса се тревожат за бъдещето на този тип заведения. Не само заради пандемията от COVID-19, ограниченията и стриктните хигиенни изисквания, които намаляват клиентелата и създават финансови предизвикателства за собствениците. А и заради една инициатива на турското правителство.

Според вицепрезидента на Турция Фуат Октай, наименованията

механа, шиша

бар, наргиле

кафе, магазин

за тютюн

трябва да бъдат

забранени

и повече да не се изписват върху табелите на обектите. Октай подчертава, че тази мярка е наложителна в рамките на “борбата със зависимостите”. Това обаче може да се окаже последният пирон в ковчега на механите.

Има поне две причини турските власти да не долюбват този вид заведения. Едната е, че в тях се пие алкохол. А откакто е на власт, турският президент Реджеп Ердоган и неговата ислямистка Партия на справедливостта и развитието водят люта битка с консумацията на алкохол в страната, припомняйки непрекъснато, че според повелите на Аллах той е забранен.

Още през 2013 г. бе приет закон, който забранява консумацията на спиртни напитки след 22 ч, както и рекламирането им. По-светски настроените твърдят, че ако зависеше от него,

Ердоган,

който е заклет

трезвеник,

щеше да накара

всички да пият

само айрян

В Турция обаче “културата на чашката” има дълбоки корени и нейните правила на “умереност” се спазват както от мюсюлманите, така и от местните жители с друга религия. Затова и в механите принципът е, че мезетата не са за наяждане и ракията не е за напиване.

Ерсин Калкан, собственик на механа, обяснява, че в тези заведения човек се наслаждава на ракията на малки глътки. “За разлика от баровете, където алкохолът се консумира колкото е възможно по-бързо, в механата разговорите са дълбокомислени, взаимоотношенията - много по-задълбочени. Когато си седнал в механата, не бързаш за никъде”, казва той.

“Мейхане” са

познати още от

персийско време

Там се пие най-вече ракия, но също така и вино. Думата всъщност означава къща на виното. Ракията - ракъ - пък е на почит в Османската империя от векове. Тя се прави от полусухо грозде, минава през двойна дестилация и накрая към напитката се добавят анасонови семена. Турската ракия обикновено е 45% и се пие с вода, която придава на напитката млечнобелия ѝ цвят, откъдето и името лъвско мляко.

Според Езел Акай - известен турски актьор и режисьор, консумацията на напитката в механата следва определени твърди правила за поведение, които не бива да се нарушават. Механджийската култура категорично отхвърля всякакви караници и конфликти - дори в онези случаи, когато хората край масата напълно свободно изразяват своите възгледи, които често пъти са в противоречие. А

механджията

носи отговорност

за своите гости и

винаги е длъжен

да знае кой

колко носи

“Когато се налага, механджията учтиво издърпва шишето от ръцете на клиента си”, обяснява Акай. Тъкмо поради това според него в Истанбул няма да видиш пияни хора по улицата.

За да откаже сънародниците си от пиянски увлечения, Ердоган постоянно повишава акцизите. Откакто управлява страната,

цените на

ракията са

се увеличили

с цели 2000%

Една бутилка струва колкото една десета от минималната турска заплата. “Шише ракия се облага с 234% акцизи, а при покупката на едно кенче бира, което струва 10 лири, цели 6 лири отиват за данъци”, изчислява турският опозиционен политик Йозгур Йозел. Собственици на механи припомнят, че през 2010 г. бутилка ракия в заведенията им е струвала 4,20 евро, а сега заради алкохолните данъци е скочила на 20,50 евро.

Другата причина властите да гледат изкъсо механите е, че през годините те са се превърнали в място на свободно словоизлияние. Те са

единствените

места, където

правителството

няма влияние,

защото там хората се събират, обменят идеи и обсъждат проблеми, разкриват местните хора. На практика става въпрос за еквивалент на таверните, за които френският писател Оноре дьо Балзак казва, че са “парламентът на народа”.

Роденият в Истанбул автор и експерт по гастрономия Тан Моргюл обяснява пред “Дойче веле”, че механите винаги са били трън в очите на управляващия консервативен елит. В ролята си на социален отдушник те са смятани ако не за опасни, то поне за места, които трябва да бъдат държани под око.

“Нашата култура

на механите е на

път да изчезне”,

оплаква се собственик в квартал “Бейолу”. Той не разбира новите намерения на турското правителство, свързани с премахването на наименованията. Според него това ще усложни допълнително и бездруго трудното положение, в което е изпаднал браншът.

Много експерти се съмняват, че премахването на табелата “механа” би довело до изкореняване на пороците, в случая най-вече на пиенето.

“Абсурдно е

да се вярва,

че липсата на

табелка пред

заведението ще

накара зависимите

да спрат да пият”,

смята психологът Барис Гюркас. “Ако целта на правителството наистина беше да се бори със зависимостта, тогава е по-целесъобразно да се окаже психологическа подкрепа на алкохолиците и хората с висок риск от пристрастяване, смята той.

Турците недоволстват също, че докато за тях консумацията на алкохол се ограничава все повече и повече, турското министерство на туризма продължава да рекламира ракъ пред чужденците. На уебсайта Go Turkey, създаден от министерството, препоръчват на туристите да се насладят на турските мезета заедно с чаша ракъ. “Мезето не е просто за запълване на стомаха - пише в сайта. - Ако се наслаждавате същевременно и на чаша ракъ, всяко предястие ще придобие по-различен вкус.”

 

 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>